Poslanci narychlo změnili rozpočet. Zvýšili schodek

Martina Machová Martina Machová
13. 11. 2009 14:13
Janotovi chybí 14 miliard na důchody nebo podporu nezaměstnanosti
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci podle očekávání schválili zvýšení schodku letošního státního rozpočtu o 14 miliard korun.

Ve státní kase totiž právě taková suma chybí na vyplácení důchodů, podpory v nezaměstnanosti, příspěvků na péči nebo uhrazení úroků ze státního dluhu. Možnosti najít potřebné peníze uvnitř rozpočtu již ministr financí vyčerpal.

Jednání proběhlo podle předběžné dohody a sněmovna stihla schválit novelu rozpočtového zákona ještě dnes. Senát se k rozpočtu nevyjadřuje, chybí tedy jen prezidentův podpis.

Původní schodek činil 38,1 miliardy, nově by představoval 52,2 miliardy. Ministerstvo financí ale očekává, že rozpočet nakonec skončí se schodkem kolem 165 miliard korun.

Během jednání se poslanci vzájemně přeli, kdo za díru v rozpočtu může. Zejména levice vinila bývalého ministra financí Miroslava Kalouska. Podle ČSSD totiž nezareagoval na hospodářskou krizi včas, i když ho na možné potíže upozorňovala.

Ten své rozhodnutí nenavyšovat schodek do doby, kdy to bude nanejvýš nutné, hájí.

"Nemá cenu přepracovávat státní rozpočet čtyřikrát, pětkrát, ale maximálně jednou. To, že se povedlo do listopadu nepřipustit diskuzi o zvýšení dalších výdajů, na které levice velmi tlačila, považuji za úspěch," míní Kalousek. 

 

Právě se děje

Další zprávy