ČSSD má plán, podrží státním úředníkům vyšší platy

Petr Kučera Petr Kučera
10. 11. 2009 17:01
ČSSD chce prosadit úplné zrušení škrtů. Vláda proto raději počká
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Sociální demokraté už mají podle zjištění Aktuálně.cz plán, jak zabránit tomu, aby se od 1. ledna snížily platy státním zaměstnancům, jak s tím počítá schválený Janotův balíček.

Chtějí využít toho, že před týdnem sněmovna odmítla přeřadit do nižší sazby DPH některé služby, čímž stát ušetřil zhruba pět miliard korun. A tyto peníze jim při projednávání rozpočtu v prosinci poslouží k tomu, aby platy ve státní správě neklesly.

Je to dlouhý příběh, do jehož konce se nikomu příliš nechce. Státní zaměstnanci vlastně necelé dva měsíce předtím, než by měli přijít o část platu, nevědí, co se přesně 1. ledna s jejich výplatami stane.

ČSSD sice navrhne zrušení této části Janotova balíku, ale výsledek nikdo dopředu nezná. A tudíž bude kriticky málo času "zúřadovat", na čem se nakonec sněmovna usnese.

"Úspora z DPH na některé služby nám vytváří prostor, aby se zrušení platových škrtů projevilo na schodku jen dvěma, ne sedmi miliardami," řekl Aktuálně.cz jeden z poslanců ČSSD, jehož kolegové ale chtějí konkrétní podobu návrhu odtajnit až během takzvaného druhého čtení rozpočtu.

Definitivní rozhodnutí, zda jim klesnou platy a případně jakým způsobem, se tak zaměstnanci ve veřejné správě a službách, vojáci a příslušníci bezpečnostních sborů dozví nejdříve na začátku prosince.

Vláda počká na poslance

Porada ekonomických ministrů tento týden rozhodla, že se možnými variantami snížení už nebude zabývat a nechá je na rozhodnutí vlády jako celku. A premiér Fischer chce zase počkat až do konečného schválení státního rozpočtu ve sněmovně.

"Jednáme s poslanci o podání pozměňovacího návrhu ke mzdové části projednávaného státního rozpočtu na rok 2010," potvrzuje bez bližších podrobností také předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací Alena Vondrová.

Na vládu tlačí také školské odbory. Požadují pro příští rok o 3,4 miliardy korun na navýšení platů učitelů v regionálním školství a půl miliardy na výdaje na školní pomůcky. Podle šéfa odborů Františka Dobšíka má jejich návrh podporu sociálních demokratů, komunistů a lidovecké poslankyně Michaely Šojdrové. Naopak ODS a TOP 09 jakoukoliv demontáž Janotova balíčku odmítají.

Snížení tarifů, nebo odměn?

Jestliže se však na snížení platů o čtyři procenta nic nezmění, čeká vládu a následně jednotlivé úřady náročný prosinec. Znovu se totiž dostane na stůl otázka, na níž se během několika jednání neshodli ekonomičtí ministři: Jakým způsobem platy snížit.

Úřady samy mohou rozhodnout jen o snížení - nebo úplném zrušení - nenárokové části platu, tedy osobního příplatku či odměn.

O případném snížení základní složky - tedy částek určených pro jednotlivé platové třídy a stupně - může rozhodnout pouze vláda. Státní zaměstnanci mají na rozdíl od soukromé sféry jednu nevýhodu: o základní část platu mohou přijít ze dne na den právě formou nařízení vlády, aniž by museli souhlasit se změnou smlouvy.

Odborový svaz státních orgánů a organizací přitom upřednostňuje dočasné snížení nenárokové části platu. "Je to menší zlo než případné snížení základní části platu," říká Alena Vondrová, předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací. "Chápali bychom to jako mimořádné řešení v mimořádné situaci," vysvětluje s tím, že prioritou nicméně zůstává úplné zrušení škrtů.

Vondrová se totiž obává, že snížení platových tarifů by v praxi vedlo k výraznějšímu snížení než o zmíněná čtyři procenta, navíc by se pak obtížněji vracelo na předchozí úroveň.

Možná je také kombinace obou variant, tedy (nižší) snížení stupnic platových tarifů a současně snížení mimotarifních složek platu. O této variantě už uvažovali i ekonomičtí ministři.

Právě snížení takzvaných osobních příplatků je však podle mnoha zaměstnanců nepřípustné. Odvolávají se přitom na rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR. Pokud by o část platu přišli, chtějí se zaměstnanci bránit u soudu. Podle některých právníků však nelze toto soudní rozhodnutí považovat za precedent, protože se vztahoval ještě ke starému zákoníku práce a dřívějším platovým předpisům.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více v předchozích článcich:
Snížení platů může skončit u soudu. Kvůli příplatkům
Napětí vrcholí. Úředníci přijdou o prémie, nebo o místo
 

Právě se děje

Další zprávy