Eurokomisař Špidla končí, vláda vysílá Štefana Füleho

Martina Machová Kateřina Eliášová, Martina Machová
10. 11. 2009 13:35
Hledání českého zástupce v Evropské komisi se vleklo týdny
Štefan Füle. Nejprve pracoval za Čechy pro NATO, teď má směřovat do Bruselu.
Štefan Füle. Nejprve pracoval za Čechy pro NATO, teď má směřovat do Bruselu. | Foto: Ludvík Hradilek

* Doplnili jsme prohlášení Štefana Füleho * Ve článku též najdete čerstvou reakci Vladimíra Špidly

Praha - Novým českým eurokomisařem bude dosavadní ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle.

Zdlouhavé vyjednávání politiků o jménu, které kabinet navrhne předsedovi EK José Manuelu Barrosovi do jeho týmu, tak skončilo podle vzoru: Když se dva hádají, třetí se směje.

Z půtek nevyšel vítězně ani kandidát ODS (exministr Alexandr Vondra), ani kandidát ČSSD (stávající eurokomisař Vladimír Špidla). A nakonec to není ani jméno, které prosazoval premiér Jan Fischer (guvernér ČNB Zdeněk Tůma).

"Na dnešní vládě jsme projednávali jen dvě jména," řekl novinářům premiér Jan Fischer. "Vláda se nakonec shodla na tom, abych zítra předložil sněmovnímu výboru návrh na pana ministra Füleho," dodal s tím, že kabinet rozhodl na základě politické dohody ČSSD a ODS.

Rozhodla noc

O tom, koho vyšle Česká republika do Evropské komise, jednali lídři politických stran v pondělí do pozdních nočních hodin. Jednalo se ještě ráno - noční debata totiž výsledek nepřinesla.

Zelení jako první přiznali, že jejich kandidát nemá šanci a nabídli sociální demokracii cenné hlasy pro Vladimíra Špidlu. Jiří Paroubek ale odmítl s tím, že v noci dohodl Füleho nominaci.

"Sociální demokraté pustili své dva kandidáty. Vladimíra Špidlu, který získal na minulém hlasování osm hlasů, pustili. Pustili i Jana Švejnara, o kterém říkali, že je jejich kandidát číslo dvě. Dohodli se s ODS na kandidátovi, o kterém jsou přesvědčeni, že nikomu neublíží, že je nijak neohrozí, že je takový šedý," komentoval Füleho nominaci zelený poslanec Martin Bursík.

V uplynulých týdnech bylo ve hře více jmen, spekulovalo se například o exministrovi Vladimíru Dlouhém, ministru životního prostředí Ladislavu Míkovi či dokonce o úřednickém premiérovi Fischerovi. Ten byl nejprve svolný do Bruselu odejít, posléze však řekl, že přednost má česká politická scéna.

Füle půjde do Bruselu na celých pět let. Fischer na dotaz Aktuálně.cz řekl, že panuje dohoda nejsilnější stran, že se nebudou po volbách snažit rozhodnutí změnit. "To ostatně ani není zvykem, měnit komisaře," řekl premiér. "Počítám s tím, že obsazujeme tuto pozici seriozně. Tedy na celé období příští komise."

Je to pro mě ctí. Mám silný mandát

První reakce budoucího eurokomisaře jsou spíše opatrné. "Vzhledem k tomu, že to není tak dlouho, co jsem se to dozvěděl, tak je to něco s čím se vyrovnávám. V každém případě jde o novou výzvu," komentoval svou volbu během narychlo svolané tiskové konference.

O shodě politických stran se podle vlastních slov dozvěděl ráno, o podpoře svých kolegů z vlády dokonce až na jejím jednání. Sám se zdržel hlasování.

Jak samotné hlasování probíhalo nechtěl s ohledem na jeho uzavřenost komentovat. "Odcházel jsem se silným mandátem," řekl pouze.

V oficiálním prohlášení napsal, že je pro něj nominace ctí. "Jsem velmi rád, že se po dlouhém a obtížném hledání kandidáta na českého zástupce v Evropské komisi podařilo přece jen dosáhnout shody. Nesmírně si vážím této důvěry i silného mandátu, jehož se mi tím dostalo, a budu-li ve své funkci potvrzen, budu k ní přistupovat s maximální zodpovědností."

Špidla: Rozhodnutí beru. Ale tu práci jsem měl rád

Vladimír Špidla. Že končí, přijal jako skutečný diplomat.
Vladimír Špidla. Že končí, přijal jako skutečný diplomat. | Foto: Ludvík Hradilek

Krátce po oznámení vlády dorazila do redakce Aktuálně.cz i reakce - nyní již dosluhujícího - eurokomisaře Špidly.

Napsal, že rozhodnutí vlády akceptuje a věří, že Füle má všechny předpoklady v Bruselu obstát. "Bylo pro mě velkou ctí moci posledních pět let pracovat ve prospěch Evropanů... Zároveň mohu říci, že jsem to dělal skutečně rád," napsal Špidla.

Doplnil, že je kdykoli připraven se s Fülem podělit o své zkušenosti.

Foto: Simona Holecová
Dokument:
Prohlášení Vladimíra Špidly k rozhodnutí vlády

Topolánek: Není to vítězství nikoho

"Pro žádnou stranu to není vítězství," komentoval Füleho nominaci šéf ODS Topolánek. Vysvětlil, proč s ní nakonec souhlasil i přesto, že mu vadí Füleho komunistická minulost.

Foto: Jan Langer

"Principielně jsme odmítli volbu kandidáta, který by mohl získat při hlasování vlády jen těsnou nadpoloviční většinu. Taková bojová volba by znovu přispívala jen k rozdělování a další destabilizaci politické scény," uvedl na adresu současného komisaře Špidly, pro nějž byli ochotni hlasovat zelení.

Topolánek potvrdil, že náhradu za Füleho bude hledat ODS. "Dohoda o jeho nominaci na funkci eurokomisaře za Českou republiku zahrnuje zároveň ujednání o tom, že ODS bude nominovat na jeho uvolněné místo ve vládě svého kandidáta a ČSSD nominuje svého kandidáta na funkci předsedy legislativní rady vlády jako dalšího člena kabinetu Jana Fischera," dodal Topolánek.

 

Právě se děje

Další zprávy