Už žádní další Češi do Afghánistánu, zopakovala ČSSD

Domácí ČTK Domácí, ČTK
7. 11. 2009 15:25
Socialisté poukazují na nestabilitu afghánské vlády
Foto: Armáda ČR

Praha - Sociální demokraté dnes znovu zopakovali svůj negativní postoj vůči úvahám o zvyšování počtu českých vojáků v Afghánistánu.

Minulý týden se proti nim ohradil předseda socialistů Paroubek, dnes jeho stanovisko potvrdil stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

"Zásadně nesouhlasíme s úvahami o dalším zvyšování počtu vojáků v Afghánistánu a vyzýváme k dialogu se spojenci o další strategii," uvedl Zaorálek po dnešním jednání širšího vedení ČSSD.

Socialisté tak reagovali na výstupy z nedávné cesty ministra obrany Martina Bartáka do Spojených států, kde se o možném navýšení kontingentu hovořilo.

Zatímco minulý týden se Jiří Paroubek odvolával především na údajný nesouhlasný postoj českého lidu k vyslání většího množství vojáků, dnes ČSSD zase poukázala na problémy, v nichž se současná afghánská vláda nachází.

České jednotky jsou podle Zaorálka v Afghánistánu kvůli tomu, aby podporovaly právě nynější vládu. Je otázka, co tam budou budovat nyní, dodal.

ČSSD: Neplánujme dlouhodobě

Socialisté proto nepokládají za šťastné, aby Česko schvalovalo střednědobý výhled o vojenských zahraničních misích na dva až tři roky.

S takovým plánem přišlo ministerstvo obrany. Nyní se mise schvalují na rok.

ČSSD měla výhrady vůči počtu nasazených českých vojáků v afghánské misi ISAF už loni, poslanecká sněmovna kvůli tomu schválila plán letošních zahraničních misí až v únoru.

 

Právě se děje

Další zprávy