Hra o Brusel: Dlouhý je už ze hry, další adept je Miko

Sabina Slonková
5. 11. 2009 18:39
Půtky o klíčový post nekončí, situaci bude muset rozhodnout sám premiér Fischer
Zelený Ladislav Miko v zeleni. Ilustrační snímek.
Zelený Ladislav Miko v zeleni. Ilustrační snímek. | Foto: MŽP

Praha - V politickém boji o "správného muže pro Brusel" padlo další jméno.

Dalším možným adeptem na post eurokomisaře je podle zjištění Aktuálně.cz Ladislav Miko.

Fischerův ministr životního prostředí má coby vysoce postavený evropský úředník zkušenost s bruselským prostředím: před nástupem do vlády tam vedl ředitelství ochrany přírodních zdrojů. A už před čas avizoval, že v kabinetu dál sedět nechce. Právě kvůli rozdělané práci v Bruselu, kterou přerušil jen do původně plánovaných podzimních voleb.

Premiér Jan Fischer odmítl jméno Ladislava Mika jakkoli komentovat s odkazem, že se nevyjadřuje k žádným jménům.

Miko pak pro Aktuálně.cz řekl, že jej zatím s takovou nabídkou nikdo neoslovil.

Vývoj dosavadních politických vyjednávání nicméně směřuje k tomu, že se jménem eurokomisaře nakonec bude muset přijít právě Fischer.

Ze hry už naopak vypadl někdejší nejpopulárnější politik Vladimír Dlouhý, kterého tvrdě vetovala sociální demokracie. Premiér totiž nehodlá prosazovat takovou osobu, která by jednoho z rivalů Topolánek-Paroubek postavila do role toho poraženého.

Vládní kandidát na eurokomisaře má být naopak kompromisní osobou. Tomu opět vyhovuje Ladislav Miko.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Ladislava Mika na Aktuálně.cz

Bojové hlasování? Nepravděpodobné

Kromě vládního výběru eurokomisaře ještě existuje varianta takzvaného bojového hlasování, kdy by jedna z hlavních stran při hlasování v kabinetu prosadila svého kandidáta o jeden hlas.

Proti takovému řešení je ovšem jak premiér Fischer, tak šéf ODS Topolánek. "Nebylo by to šťastné z pohledu spolupráce sněmovny a vlády," prohlásil.

ČSSD přitom věří, že by z hlasování vyšel jako vítěz právě její kandidát: a to díky ministrům nominovaných za Stranu zelených. Ti jsou ale zatím oficiálně zavázání podporovat "zeleného" Jana Švejnara.

Paroubek a Topolánek se podle informací Aktuálně.cz kvůli výběru eurokomisaře rozhodli tajně sejít u jednoho stolu. Nesmiřitelní rivalové však shodu na jméně nenašli. Topolánek trvá na kandidátovi ODS Sašovi Vondrovi, Paroubek zase na dosavadním komisaři Vladimíru Špidlovi.

"Bez výsledku skončila i středeční schůzka. Byť se mluvilo i o jiných jménech než je Špidla a Vondra," uvedl politik detailně obeznámený s vyjednáváním.

Mirek Topolánek podle informací Aktuálně.cz na schůzku přišel se jmény současných ministrů Štefana Füleho a Miroslavy Kopicové. "Jmen bylo ale víc," řekl mluvčí ODS Martin Kupka.

 

Právě se děje

Další zprávy