Do Prahy v tichosti míří Američané s náplastí za radar

Kateřina Eliášová
4. 11. 2009 9:20
Washington má nový plán protiraketové obrany, brdský radar v něm není

Praha - Necelé dva týdny poté, co Prahu navštívil americký viceprezident Joe Biden, míří z Washingtonu do Česka další dvě americké delegace.

Zatímco Biden přijel vysvětlovat zmařený pokus postavit v Brdech americkou radarovou základnu a ujistit Čechy, že budou součástí nového protiraketového deštníku, delegace přijíždějí mluvit o konkrétních plánech.

Už v pátek budou čeští experti jednat se zástupci High Level Defense Group (skupina pro vojenskou spolupráci na vysoké úrovni). Delegaci vede náměstek ministra obrany USA pro mezinárodní bezpečnost Alexander Vershbow. Přibližně dva týdny poté Prahu navštíví se svými lidmi náměstkyně ministryně zahraničí USA pro otázky kontroly zbraní a mezinárodní bezpečnosti Ellen Tauscherová.

České velitelství NATO? Zatím ticho

Tématem schůzky bude podle informací Aktuálně.cz možné umístění velitelství nového systému protiraketové obrany v České republice a taky možné umístění raket v Česku.

O tom, že by mohlo být velitelství právě na našem území, informovala americká média, citovala přímo Tauscherovou. Obamova administrativa poté tyto zprávy dementovala.

"Kolem velitelství se utvořila řada mýtů, zatím taková nabídka pro Českou republiku neexistuje," řekl Aktuálně.cz poslanec a šéf zahraničního výboru Jan Hamáček, který mluvil s Joe Bidenem osobně.

Politici tak dostanou 16. listopadu příležitost se Ellen Tauscherové zeptat osobně, zda nabídku velitelství NATO v Česku myslela vážně.

Další blamáž už ne

Politici z ODS i ČSSD mimo záznam připouštějí, že Američané budou chtít s Čechy jednat taky o novém plánu protiraketové obrany. Minimálně po nich chtějí zatím neoficiální záruky, že s takovým plánem budou nejsilnější strany souhlasit, ať už ve volbách zvítězí ODS či ČSSD.

Systém mobilních raket by totiž mohl začít fungovat nejdřív kolem roku 2015. Američané se nicméně podle informací českých politiků snaží předejít blamáži podobné té s radarem, na nějž měly obě politické strany rozdílný pohled, přestože první jednání o jeho vzniku vedli sociální demokraté.

Taky proto jsou zatím informace o těchto citlivých jednáních jen kusé. Zástupci ODS a ČSSD ovšem připouštějí, že skutečně hledají shodu.

"Bylo by dobré nezaujímat zásadní politická stanoviska před tím, než budeme vědět, jak ta spolupráce bude konkrétně vypadat," vysvětlil jeden z vyjednávajících politiků, proč na oficiální otázky nikdo nechce odpovídat. "Máme přímo zákaz o tom mluvit s médii," uvedl jiný.

 

Právě se děje

Další zprávy