Další důkaz zájmu Číny o Česko: Je tu tým na výzvědách

Karel Toman
27. 10. 2009 18:40
Vysocí čínští úředníci z ministerstva financí se zajímají o český státní rozpočet i daňový systém
Foto: Reuters

Praha - Další důkaz o zájmu Číny vstoupit do Česka je tu.

Podle informací Aktuálně.cz je v těchto dnech "na studijním pobytu" v České republice delegace čínského ministerstva financí. Vysocí čínští úředníci se zajímají o český státní rozpočet, daňový systém a kontrolní mechanismy hospodářství.

Tedy klíčová data pro firmy, pokud by chtěly v zemi podnikat.

Může jít o součást velkého plánu Číny investovat v Evropě přes dva biliony dolarů ze svých devizových rezerv, který v červenci ohlásil premiér Wen Ťia-pao. Čína už pro uskutečnění tohoto plánu uvolnila legislativu a tak zvanou "go out" politikou vyzývá své firmy k investicím v zahraničí.

Ochotu vstoupit na český trh už v září oznámilo na čtyřicet čínských firem. "Česká republika může v nejbližších měsících očekávat silnou aktivitu čínských investorů," upozornil Kamil Blažek z advokátní kanceláře Kinstellar.

Čínské firmy v Česku

Investor / česká právnická osoba / sektor / kraj

  • Baolong  / Longway Czech s.r.o. / výroba dopravních prostředků / Jihomoravský
  • Beijing Fight Company s.r.o. / - / sklářství / Liberecký
  • Huawei / Huawei Technologies (Czech) / telekomunikace / Praha
  • Shandong / Linyi Yuli Foodnuts KK Foodstuffs / potravinářský / -
  • Shanghai Maling / Shanghai maling (Czech) a.s. / potravinářský / Ústecký
  • Shanxi Yuncheng Plate-Making Group / - / kovodělný / Středočeský
  • Sichuan Changhong Electric / Changhong Europe Electric s.r.o. / elektronické zařízení / Středočeský
  • ZTE / ZTE CZECH s.r.o./ telekomunikace / Praha

(Zdroj: Hua2.cz)

Ve čtvrtek na kontrolním výboru

V pátek si čínská delegace na ministerstvu financí vyslechla tři přednášky. "Státní rozpočet, daňový systém ČR, účetnictví veřejné správy," jmenuje témata přednášek mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

"Jde o studijní pobyt. Ta schůzka je naplánovaná několik týdnů," naznačil šéf parlamentního kontrolního výboru Vladimír Koníček z KSČM. Právě jeho výbor se s delegací setká ve čtvrtek. "Chtěli si popovídat o činnosti kontrolního výboru, o parlamentní kontrole hospodaření," sdělil Koníček.

Úředníci čínského rezortu financí přijeli na pozvání pražské Vysoké školy ekonomické.

Podrobnosti o tom, kdo je členem delegace a proč se čínská vláda zajímá právě o rozpočet, daně a kontrolu, však dnes nebylo možné zjistit.

 Delegaci má na starosti oddělení zahraničních styků VŠE. Vedoucí oddělení Dana Brázdová na otázky po telefonu odpovědět nechtěla a písemné odpovědi dosud neposlala.

EU by si měla víc vybírat

Zájem Číny o Česko a střední Evropu roste díky uvolnění tamní legislativy.

"Zásadní překážka padla především v Číně. Nově už rozhodování o zahraničních investicích nepodléhá rozhodnutí čínské vlády a centrálních orgánů, ale přesunulo se na regionální úroveň," řekl Kamil Blažek z AK Kinstellar, která spolu s českou vládní agenturou na podporu zahraničních investic Czechinvest uspořádala v září v Šanghaji konferenci pro čínské investory.

Asi čtyřicet čínských firem tehdy potvrdilo Czechinvestu zájem vyrábět v Česku vlaky, letadla, elektřinu z obnovitelných zdrojů či hospodařit s odpady. Čínské investiční fondy by tady zase rády skupovaly technologicky vyspělé firmy ve finančních potížích. Jména firem ale agentura údajně na jejich přání tají.

Podle think tanku East Asia Economic Research jsou přitom čínské investice například v Německu a Francii vnímány velmi citlivě, protože jsou většinou kontrolovány autoritativní čínskou vládou.

"Evropa nemá systém revize investic jaký mají Spojené státy, Austrálie nebo Japonsko," píší blogeři think tanku a doporučují Evropské unii nesedět s rukama v klíně a takový systém zavést.

Příliv už začal

V regionu střední a východní Evropy se přitom už Čína začala angažovat velmi výrazně.

Moldavsku před časem poskytla výhodný úvěr ve výši miliardy dolarů na obnovu infrastruktury země. Čínské vládní peníze tam tak v příštích letech "prostaví" největší čínská stavební firma, státní společnost Covec.

Tato společnost nedávno vyhrála také zakázku na stavbu dálnice v Polsku. Nabídla totiž o třetinu levnější cenu než konkurence. Covec chce v Polsku stavět i metro.

Zájem stavět v Česku Covec potvrdil pro deník Aktuálně.cz. "Až přijde ta správná šance, jsme velmi ochotni vstoupit také na stavební trh v České republice," řekl deníku Gou Ling, náměstek ředitele pobočky Covecu v Polsku.


 

Právě se děje

Další zprávy