Klaus jde znovu proti Bruselu. Nepodepsal eurozákon

Pavel Baroch
27. 10. 2009 15:50
EU hrozí kvůli zákonu o posuzování vlivů staveb žalobou
Foto: Reuters

Praha - Prezident Václav Klaus se opět postavil Bruselu, když odmítl podepsat novelu zákona o posuzování staveb na životní prostředí. Předloha se tak vrací do sněmovny.

"Jde o novelu, která stojí proti zájmům většiny občanů a která ve svém důsledku nepřispěje ani k zamýšlenému zvýšení kvality ochrany životního prostředí," uvedl Klaus ve svém komentáři poslancům.

Novelu po Česku požadovala Evropská unie, která proti Praze už v roce 2006 zahájila řízení, na jehož konci může být soudní žaloba proti České republice.

"Krok prezidenta Klause je velice nešťastný a vystavuje republiku vážnému riziku prohry sporu s Evropskou komisí a velmi citelným finančním sankcím. Pevně věřím, že Poslanecká sněmovna prezidentovo veto přehlasuje," reagoval ministr životního prostředí Ladislav Miko.

Zákon jde proti Temelínu, tvrdí Klaus

Miko dodal, že v současné době není česká úprava v plném souladu s příslušnou evropskou směrnicí, neboť negarantuje v potřebném rozsahu přístup k soudní ochraně pro veřejnost, které se chystaná stavba nové silnice nebo továrny dotýká.

"Tato změna představuje nepřijatelný průlom do dosavadní koncepce soudnictví," tvrdí ovšem Klaus. Po schválení novely podle něho hrozí průtahy ještě delší, než jsou při povolování staveb dnes. Konkrétně Klaus jmenoval připravanou dostavbu Temelína.

 

Právě se děje

Další zprávy