Čeští piráti sestoupili z internetu. Aby zvolili vedení

Martina Machová Martina Machová
24. 10. 2009 23:00
Nejsme šprýmaři, škoda, že nás neberou dost vážně, stěžují si piráti
Foto: Martina Machová

* sněm probíhá v Albrechticích nad Orlicí * předsedou strany se stal Ivan Bartoš * v neděli projednávají programové body

Albrechtice nad Orlicí - Znají se přes fórum na internetu, někteří se tu viděli naživo poprvé.

Čeští piráti - politická strana, která vznikla jako reakce na vítězné tažení švédské Strany pirátů ve volbách do Evropského parlamentu, volili o víkendu své vedení a vytyčovala si další směr před kampaní před parlamentními volbami.

Ve volbách "naNETčisto", které proběhly v původní říjnový termín předčasných voleb na Aktuálně.cz získala Česká strana pirátská 4,5 procent hlasů. V běžných průzkumech se však pohybují hluboko pod hranicí volitelnosti.

Na rozdíl od etablovaných parlamentních stran, jejichž sněmy se konají v honosných hotelích a stranických sídlech, "piráti" svolali ten svůj v odlehlé hospodě Na Drahách v Albrechticích nad Orlicí.

Aby zvolili své vedení, museli sestoupit z internetu, kde běžně svou politickou agentu řeší.

Přímo na střed

"Místo jsme vybrali tak, abychom to měli všichni stejně daleko. Je to vlastně takový geometrický střed republiky," vysvětluje volbu prostor jeden z členů moravskoslezské organizace Ondřej Polanský.

V tanečním sále vyzdobeném spíše na myslivecký bál odstartovali v sobotu svůj historicky první volební sněm stylově s pirátskou vlajkou s lebkou a zkříženými hnáty a hymnou zahranou na harmoniku.

U dlouhých stolů výrazně převažují muži, žen, spíše dívek, tu je všeho všudy pět. Vedle sebe tu sedí podnikatelé v oblecích i mladí kluci v tričkách. Prototyp "informatik" je zastoupen minimálně, i když většinu internet v různé formě živí. Paradoxně zprvu nejde na kongresu internet.

"Není to recese. My to myslíme vážně," brání stranu její místopředseda a později nově zvolený předseda Ivan Bartoš. Stěžuje si, že bohužel média je často berou právě jen jako šprýmaře.

Celkově se v Albrechticích sešlo asi osmdesát "pirátů". Nejmladšímu účastníkovi, sic bez hlasovacího práva, bylo pár měsíců. Nejstaršímu 62. Ze všech je cítit nadšení pro věc.

"Celý život jsem bojoval proti totalitě. V 68 jsem si lehal pod tanky, v 89 jsem pomáhal organizovat protesty v Brně. Nyní mi přijde, že banální problémy se používají opět jako záminky pro zmenšování osobních svobod," vysvětluje, proč se přidal k "pirátům" Jiří Kadeřávek, otec zakladatele strany.

Další problém vidí v korupci politiků zavedených stran. "Je vlastně úplně jedno, koho volíte. Nikdo to neřeší," dodává. Nyní je v důchodu. Před tím sám podnikal.

Tak se rodí politici

Nespokojenost se současným stavem politiky a naštvanost se jako motiv pro vstup do České strany pirátské opakuje u všech členů, kterých se deník Aktuálně.cz na kongresu ptal. 

Dalším společným znakem je, že nikdo z přítomných o politické kariéře nikdy neuvažoval. Alespoň to tvrdí. "Tak takhle se rodí politici," komentoval v nadsázce sněm jeden z delegátů kongres.

Hned první zkouškou demokracie se stává úvod. Piráti hlasují o vyloučení jednoho z členstva. Vedení strany totiž pobouřilo, že vyvěsil na svém profilu podobiznu Adolfa Hitlera. Strana, která klade důraz na svobodu projevu a internetového prostoru, proto hledá své limity.

"Je to precedent, který když nevyřešíme teď, může se nám v budoucnu vrátit," varuje své kolegy během kuřácké pauzy jeden z členů, který je přesvědčen, že mohlo dojít k trestnému činu.

Nakonec k vylučování nedojde. Většina se totiž shodla, že jejich člen úmyslně nechtěl bývalého vůdce třetí říše oslavovat, ale že se jen jednalo o nemístný vtip.  Nicméně debatě o Hitlerovi věnují straníci skoro tak dlouho, jako volbě svého vedení. Ta přichází po obědě.

Ačkoli nejsou profesionálními politiky, fungují zde stejné mechanismy, jako při kongresech etablovaných politických stran. Jednotlivé krajské organizace politikaří, kterého z kandidátů do vedení strany podpořit.

Chceme do sněmovny

Samotné projevy kandidátů na předsedu, jenž má vést stranu do nadcházejících parlamentních voleb, trvají pár vteřin. Cíle jsou podobné - získat nové členy a získat na jaře křeslo poslance.

"To je proto, že se všichni představili už na internetu," vysvětluje strohost zakladatel strany Jiří Kadeřávek, který přijel ještě jako místopředseda, odjel ale už jen jako běžný člen. Sám totiž nekandidoval.

"Mám rodinu, malé děti, dům, vedu firmu a v posledních měsících to bylo celkem náročné. Také jsem si chtěl utvořit nadhled, abych viděl, jak ta strana funguje. Neznamená to, že bych nekandidoval třeba příště," popisuje své motivy.

Připouští také, že se chce vyhnout přiživování kultu osobnosti. Mezi členstvem totiž má vysokou morální autoritu. Novým předsedou se s výraznou převahou hlasů stává již jmenovaný Ivan Bartoš. Pracuje jako databázový architekt. K "pirátům" se dal proto, že u ostatních stran nevidí vůli něco měnit.

Počítá, že jeho strana je ve volbách schopná získat až pět či šest procent hlasů. Potřebné hlasy chce získat od těch, kteří jsou stejně jako členové pirátské strany politikou znechucení a k volebním urnám nechodí.

Během svého vedení také chce docílit začlenění českých pirátů do evropského hnutí tak, aby byli schopni nejen ovlivňovat dění v zemi, ale působit i na legislativu, která se tvoří v Bruselu.

A straníci si volbu pochvalují.

"Je od rány, má to v hlavě srovnaný. Je škoda, že nekandidoval Jirka Kadeřávek. Dostal by určitě sto procent hlasů. Chceme ho aspoň navrhnout na stranického ombudsmana," komentoval volbu Ivan Mikoláš.

"Jsme jediná strana, která má předsedu s dredy"" komentuje s nadsázkou nového lídra zakladatel strany Kadeřávek.

Sněm pokračuje ještě v neděli. Na druhý den si čeští piráti naplánovali spíše programové záležitosti.

 

Právě se děje

Další zprávy