Poslanci schválili první čtení rozpočtu. Po třech dnech

Martina Machová Martina Machová
23. 10. 2009 10:08
Místo jednání o stavu státní kasy se především hádali
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci pustili do druhého čtení návrh státního rozpočtu na rok 2010, který počítá s deficitem 163 miliard korun.

Návrh z dílny ministra financí Eduarda Janoty současně počítá s poklesem ekonomiky o půl procenta, s růstem spotřebitelských cen o zhruba dvě procenta a nárůstem nezaměstnanosti i na více než 10 procent.

"Jsem rád, že se rozpočet schválil v těch dimenzích, které jsem dostal jako zadání programovým prohlášením první vlády pana Fischera," komentoval schválení rozpočtu jeho autor ministr financí Eduard Janota.

"Věřím tomu, že při dalších jednání, nebude rozpočet výrazně devalvován neuváženými přesuny," dodal.

Jediní, kdo hlasovali proti přijetí rozpočtu a zůstali tak až do konce v jeho opozici, byli komunisté. Ti jej od počátku chtěli vrátit vládě zpět k přepracování.

Ministr financí Eduard Janota předložil rozpočet. Poslanci ho teď budou měnit
Ministr financí Eduard Janota předložil rozpočet. Poslanci ho teď budou měnit | Foto: Ludvík Hradilek

"Stojí na nereálných číslech příjmů a špatné predikci vývoje. Ministerstvo financí potvrdilo, že vychází z červencového odhadu vývoje ekonomiky, a teď na konci října je jasné, že vývoj bude jiný," kritizoval rozpočet předseda komunistů Vojtěch Filip.

To, co zprvu vypadalo jako jasná věc, protože parlamentní strany vyjma komunistů již dopředu avizovaly, že první čtení rozpočtu podpoří, nakonec trvalo tři dny.

Poslanci je strávili hádkami, kdo v minulosti stát nejvíc zadlužil, a vzájemnými osobními slovními útoky. Například Miroslav Kalousek (TOP 09) přejmenoval bývalého šéfa ČSA za vlády ČSSD Jaroslava Tvrdíka na LuftJardu.

Hlavní hádky sněmovnu teprve čekají

Nyní musí rozpočet projednat sněmovní výbory, které na to mají ze zákona minimálně 30 dní.

Pak se k němu poslanci opět vrátí a podle současných prohlášení stranických lídrů se mnozí chystají jeho původní podobu měnit. Hlavní licitování o rozpočtu Poslaneckou sněmovnu teprve čeká.

Všichni politici současně tvrdí, že deficit stanovený ministrem Janotou jsou schopni dodržet. Otázky odkud, kam a kde na své plány chtějí v rozpočtu vzít peníze, zatím ale přecházejí mlčením.

Největší přesuny avizovali sociální demokraté. Ti chtějí například zamezit chystaným škrtům na platech ve veřejné sféře, dorovnat prostředky na přímé platby zemědělců a na dotace provozovatelům sociálních služeb. To by mělo podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky představovat dohromady 11,5 miliardy korun.

Zároveň chtějí samostatným zákonem zajistit místo neprůchodné valorizace důchodů jednorázový příspěvek pro seniory ve výši 2400 korun - takzvaný 13. důchod.

Přiklánějí se i k návrhu lidovců, kteří by rádi zvrátili rozhodnutí z Janotova balíčku, jež snižuje podporu na mateřské o pětinu. S lidovci je pojí i myšlenka zvýšit již zmíněné dotace na sociální služby. Na přesuny v sociální oblasti slyší i komunisté.

Proti obdobným návrhům se postavili občanští demokraté. I oni však chystají v rámci rozpočtu vlastní korekce. Rádi by například navýšili až o dvě miliardy na výzkum a vzdělávání.

Opravovat vládou navržený rozpočet se chystají i zelení. Ti avizovali, že chtějí přesunout prostředky ze Státního fondu dopravní infrastruktury do školství.

 

Právě se děje

Další zprávy