Poslanci se hádali o rozpočet i TOP09. Pokračování dnes

Domácí Domácí
22. 10. 2009 0:02
Podrobná reportáž ze středečního jednání Poslanecké sněmovny
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Poslanci začali ve středu po obědě projednávat v prvním čtení návrhu státního rozpočtu na příští rok. I přes původní prohlášení stranických lídrů vyjma komunistů, že rozpočet v prvním čtení podpoří, jednání sněmovny se změnilo v rétorické kolbiště.

Po pěti a půl hodinách řečnění jednání ukončili. Pokračovat budou ve čtvrtek ráno.

Původně se ve středu mělo jednat jen o příjmech a výdajích, poté měl jít návrh do výborů.

Televizní kamery ovšem zapříčinily, že se schůze o nejdůležitějším zákonu zvrhla v řečnickou exhibici a hádku o legitimitu TOP 09.

Dokončím privatizaci ČSA

Už ve středu dopoledne před poslance předstoupil premiér Jan Fischer. Oznámil jim, co jeho kabinet chystá do řádných voleb.

Jako jednu z priorit si vytyčil dokončení privatizace ČSA i ekologickou superzakázku. "Nehodláme ale prodávat za každou cenu," řekl k aerolinkám předseda vlády.

Online deník Aktuálně.cz sledoval středeční dění v dolní komoře parlamentu v podrobné reportáži:


Projev

Důležité

Dokument

Zajímavost

18:57 - Poslanci jednání sněmovny ukončili a rozhodli se pokračovat ve čtvrtek od 9 hodin

17:50 - Poslankyně ČSSD Vlasta Bohdalová bojuje za platy užitelů citátem své skoro jmenovkyně herečky Jiřiny Bohdalové. "I když s jejím drsným humorem někdy nemusím souhlasit, ale toto, co řekla, mně přijde trefné: "Učitelům nižší platy? Méně peněz na vzdělání? To by podle mého soudu mohlo projít leda u hotentótů a mohli by si to nechat vyšít na vlajku. Projde-li to našim zákonodárcům, pak si to na vlajku můžeme nechat vyšít my."

16:40 - Ani pro Jeronýma Tejce z ČSSD není těžká situace státních financí důležitější než pře o nově vzniklou stranu.

16:38 - Poslední ministr financí Miroslav Kalousek, jehož loňský rozpočet už dávno neplatí, pokračuje v debatě o legitimitě TOP 09.

16:30 - Váhu, jakou dávají poslanci projednávání jednoho z nejdůležitějších zákonu země právě demonstroval Bohuslav Sobotka z ČSSD. Tento rozpočtový expert socialistů a předseda sněmovního rozpočtového výboru pronesl v diskusi několikaminutový projev na téma legitimita TOP 09. Předseda strany Paroubek se při tomto příspěvku do debaty nad zadluženým rozpočtem dobře baví. Teprve poté se Sobotka přesunul k pravému předmětu debaty.

15:47 - Komunisté už dříve prohlásili, že chtějí, aby vláda návrh rozpočtu přepracovala. Ve stávající podobě ho totiž nepodpoří. Ani to jim ovšem nebrání se jeden za druhým střídat před televizními kamerami. Vojtěcha Filipa vystřídal Miroslav Opálka, jenž předal pomyslnou štafetu Jiřímu Dolejšovi.

15:43 - Filip se ohradil proti tomu, že by obhajoval sociální systém čínské republiky. "Je lepší jedenkrát vidět, než tisíckrát slyšet. Jeďte se tam podívat, pane kolego," bránil komunistický režim.

15:42 - Klíčovým úkolem příští vlády by mělo být podle Nečase "zkrocení" deficitu veřejných financí. Deficit je hrozba pro další generace, upozornil.

15:30 - Exministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) vyťal Filipovi políček. Pousmál se nad tím, že se předseda komunistů ohání režimem, kde nefunguje nic jako ochrana zaměstnanců či není penzijní systém.

15:25 - Vojtěch Filip zkritizoval rovnou daň. A přirovnal Česko s Čínou. Takových příjmů, jaké má Čína, se prý ale od vlády nedočká.

15:14 - Komunistický předseda Filip cupuje na kusy Janotův návrh. "Státní rozpočet nerespektuje ani usnesení Poslanecké sněmovny," zlobí se. Ohání se tím, že by se měly valorizovat důchody.

15:01 - Přijetí eura je ohroženo, upozornil ministr financí. Taková situace podle něj může nastat, pokud v nejbližších letech i nadále poroste deficit rozpočtu. Ten by letos měl být kolem 163 miliard.

14:55 - Příjmy státní kasy poklesnou příští rok až o 8,2 procenta, tedy bezmála 92 miliard korun, postrašil poslance Janota. Naproti tomu výdaje stoupnou o necelých 33 miliard.

14:45 - Místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) vykázala z jednacího sálu ty zákonodárce, kteří Janotův projev nesledují a v jednacím sálu hlučí. "Jde o vyvrcholení celoroční práce, tudíž nerozumím, proč vás to nezajímá," pokárala je.

14:43 - Janota vysvětluje vývoj ekonomiky v posledních měsících i odhad, kterým se bude zřejmě ubírat v nejbližší době.

14:32 - Poslanci pokračují v říjnové schůzi. Předstoupil před ně ministr financí Eduard Janota, který jim nastíní návrh rozpočtu na příští rok.

14:15 - Jediný z ministrů, o jehož odchodu z kabinetu se ví, oznámil termín, do kdy ve vládě zůstane. ČTK přinesla zprávu, že ministr životního prostředí Ladislav Miko odejde s koncem listopadu. "Nepředpokládám, že se to už bude měnit," cituje agentura ministra, který se vrací do vysoké funkce v Evropské komisi.

12:42 - Pokud by vládní návrh rozpočtu prošel beze změn, přišly by rodiny kvůli takzvanému úspornému balíčku řádově o tisíce korun ročně. Nejvíce by si pohoršily ženy pobírající mateřskou, méně peněz oproti loňsku by dostali také státní zaměstnanci a zaměstnanci s měsíční mzdou nad 94 tisíc korun. Podívejte se, jak by se úsporný balíček dotkl právě vás:

Přestože poslanci schválili úsporný balíček už na konci září, nyní v něm chtějí udělat změny. Diskutuje se hlavně o nesnižování mateřské a platů státních zaměstnanců.

Přečtěte si, s čím předstoupil premiér Jan Fischer před poslance.

11:44 - Poslanci si vzali přestávku na jednání svých klubů. Následovat bude pauza na oběd. V jednacím sále se opět sejdou ve 14:30, kdy začnou projednávat návrh státního rozpočtu na příští rok.

11:27 - Ministry už zřejmě přestalo bavit, kterak se poslanci předvádějí. Značná část jich už opustila svá místa.

11:25 - Někdejší předseda Strany zelených Martin Bursík se pustil do prezidenta Václava Klause. Nelíbí se mu, jak má blízko k Rusku. Drtivé kritice podrobil i energetický gigant ČEZ.

11:17 - Doyen Poslanecké sněmovny Zdeněk Jičínský (ČSSD) ocenil věcnost Fischerovy vlády. Má podle něj šanci rehabilitovat politiku.

10:54 - Filip je i proti ekologické superzakázce. Jde prý o zločin na veřejných financích.

10:53 - Předseda KSČM Vojtěch Filip nesouhlasí s Kalouskovým návrhem na další úsporný balíček. Nejdůležitější je podle něj stabilizovat situaci v Česku a nejít proti občanům.

10:47 - "Je to realistické zhodnocení současné situace. Žijeme v kvazidemokracii, kdy máme vládu, které de facto nehrozí odvolání a nemusí se tedy příliš zpovídat z toho, co dělá a tudíž nemá ani příliš velké ambice," komentoval Fischerův projev místopředseda ODS Ivan Langer. Líbí se mu zejména, že premiér chce dokončit projekt eGovermentu. Naopak mu chybí výhled na státní rozpočet pro rok 2011. "Osobně bych se klonil možná k prodloužení účinnosti úsporného balíčku."

10:46 - Schůze sněmovny se změnila v exhibici poslanců. "Měli bychom se zabývat tím, co bude, a ne tím, co bylo," peskoval své kolegy Jan Kasal z KDU-ČSL.

10:35 - Vláda by podle něj měla být odvážnější, zejména v řešení hospodářské krize. Zároveň mu chybí písemná podoba Fischerových priorit, aby se měl o co opřít. "V krátkém projevu premiéra nebylo obsaženo vše, co bychom potřebovali," míní. Přesto je přesvědčen, že je to vláda, která dovede zemi v klidu k řádným volbám. "Podle mne politické strany i sociální demokracie nebudou klást žádné velké překážky."

10:34 - "Myslím si, že to byl střízlivý analytický projev. Vláda nemá příliš ambicí, a myslím, že by mohla mít i větší. Na druhou stranu je limitována tím, že není vládou politickou," řekl Aktuálně.cz v reakci na projev premiéra místopředseda ČSSD Milan Urban.

10:22 - "Jsem rád, že neuspěly ty hlasy, které požadovaly nové hlasování o důvěře vládě. Jedno takové jsme už v podstatě absolvovali. Bylo to hlasování o Janotově balíčku," řekl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Fischerovi poděkoval za střídmé vystoupení i odvahu, že si nenechal svůj kabinet rozbít.

10:11 - Paroubek je proti omezování výhod zaměstnanců. Nechce rušit daňové zvýhodnění stravenek či režijní jízdenky pro železničáře.

10:09 - Slova se ujal předseda ČSSD Jiří Paroubek. Opět se pustil do Ústavního soudu, který zrušil předčasné volby. Jde o neústavní rozhodnutí, zopakoval šéf Lidového domu.

10:02 - Předsedu poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika prý kvůli TOP 09 zastavují na ulici lidi. "Ptají se stejně, jako paní Mazuchová," řekl. "Mohou se sice nazývat politickou stranu, ale jde o další partu přeběhlíků," zaútočil i on.

10:01 - "Na slušnou otázku, slušná odpověď," reagoval neprodleně exministr financí. "TOP 09 je politická strana zaregistrovaná ministerstvem vnitra," prohlásil s tím, že včetně Senátu jde o čtvrtou

10:00 - Trvalo pouhých 40 minut, než poslanci začali opět hádat. "Co to je za věc? poslanci TOP 09? nic mi to neříká," opřela se do Kalouska poslankyně ČSSD Lenka Mazuchová.

09:59 - "Jestliže chceme udržet veřejné rozpočty tak, aby nehrozila maďarizace, pak nám nezbývá nic jiného, než požádat vládu, aby předložila takové návrhy změn rozpočtové legislativy, která zabrání růstu deficitu státního rozpočtu," hřímá Kalousek.

09:50 - Fischerova vláda podle něj má podporu TOP 09, byť se nepodílela na jejím složení. Chce, aby se připravila návrh zákona o rozpočtovém určení daní.

09:47 - Začala obecná rozprava. Slova se ujal Miroslav Kalousek.

09:46 - "Nejde o klasické programové prohlášení. V jedenácti bodech jsem zde naznačil to nejdůležitější, abyste si mohli udělat představu, jakým směrem se chci ubírat," uzavřel svůj projev Jan Fischer.

09:44 - "Vláda bude pokračovat v reformě školství a financování vědy a výzkumu," slíbil Fischer. Tvrdí, že peníze by měli jít k těm, kteří je skutečně potřebují, a ne k těm, kteří si na ně historicky dělají nárok.

09:43 - Fischerův kabinet hodlá pokračovat i v boji

09:41 - Podle Fischera je nezbytné dokončit privatizaci ČSA i takzvanou ekologickou superzakázku. "Nebudeme ale prodávat za každou cenu," snažil se uklidnit poslance. ČSSD i ODS jsou proti privatizaci státních aerolinek.

09:38 - "Vláda nebude dělat zásadní změny v klíčových resortech," prohlásil předseda vlády. Zároveň ale upozornil, že hodlá pokračovat v boji s ekonomickou krizí. "Cílem bude, aby vláda vzešlá z voleb - ať už bude levicová, či pravicová - měla kvalitní nástroje pro přípravu rozpočtu na rok 2011."

09:35 - Premiér Fischer zdůraznil, že jde o úřednickou vládu, která je sestavena z nepolitických odborníků. Poslancům řekl, že hodlá zemi spravovat maximálně nestranně.

09:34 - "Svoje setrvání v pozici předsedy vlády beru jako mimořádnou situaci, která není nejjednodušší."

09:33 - "Definovat mandát vlády, která se neopírá o programovou většinu, je těžší, než bylo před pěti měsíci," řekl Fischer s tím, že jde o novou situaci, jelikož úřednické vlády dosud tak dlouho nevládly.

09:29 - Premiér Jan Fischer začal hovořit. "Myslím si, že je nezbytné obnovit mandát vlády," začal.

09:20 - Schůze po průtazích začala, poslanci řeší program.

09:00 - Schůze Poslanecké sněmovny měla oficiálně začít. Zatím se ale řeší omluvenky.

 

Právě se děje

Další zprávy