Klaus o Lisabonu opět jinak, prý asi vstoupí v platnost

ČTK ČTK
17. 10. 2009 12:49
Prezident nebude čekat na volby ve Velké Británii
Foto: Reuters

Praha - Prezident Václav Klaus připustil, že lisabonská smlouva navzdory jeho výhradám k tomuto dokumentu zřejmě nakonec vstoupí v platnost.

V rozhovoru pro Lidové noviny (LN) zopakoval, že ji nepovažuje za dobrou věc pro Evropu ani pro Českou republiku. "Vlak s ní se však už rozjel tak rychle a je tak daleko, že ho asi nebude možné zastavit ani vrátit, jakkoliv bychom si to mnozí přáli," prohlásil.

Lisabon není koncem dějin

Prezident deníku rovněž řekl, že se svým rozhodnutím nemůže a nebude čekat na britské volby. Ty se mají konat příští rok na jaře. Šéf britských konzervativců David Cameron poslal již dříve Klausovi dopis, v němž ho ujišťuje, že když pozdrží svůj podpis lisabonské smlouvy, konzervativci po svém očekávaném vítězství v britských volbách vypíšou o smlouvě referendum a budou usilovat o její odmítnutí. "Já čekat na britské volby nemohu a nebudu. To by je museli udělat v následujících dnech či týdnech," uvedl český prezident.

Míní také, že ani případný vstup lisabonské smlouvy v platnost "nebude koncem dějin" a že "spor o svobodu a demokracii v Evropě jistě bude pokračovat".

Česko je poslední zemí EU, která dosud smlouvu neratifikovala. Prezident minulý týden oznámil, že pro ČR žádá trvalou výjimku z uplatnění Listiny základních práv EU, která je součástí lisabonské smlouvy, protože se obává případných majetkových nároků sudetských Němců.

Irský přílepek

V LN Klaus uvedl, že nebude požadovat, aby záruku České republice ratifikovaly všechny členské země EU. Stačila by mu takzvaná irská cesta. "Podobně jsem nikdy neřekl, že by mně nestačily podobné garance, jako dala Evropská rada Irům - s příslibem, kterému bych věřil, že by tento 'dovětek' byl připojen k první další smlouvě, která bude muset být ratifikována ve všech 27 zemích EU. Tou pravděpodobně bude přístupová smlouva s Chorvatskem," uvedl.

Irsko dostalo záruky na červnovém summitu. Hlavy členských zemí EU se usnesly, že Irsku dávají vzhledem k smlouvě právně závazné záruky, které popsaly v připojeném rozhodnutí. Zavázaly se také, že záruky převedou do formy protokolu, který bude připojen ke smlouvě o přistoupení Chorvatska a při této příležitosti ratifikován v celé EU. Summit ale zároveň trval na tom, že záruky nijak nemění obsah lisabonské smlouvy.

 

Právě se děje

Další zprávy