Havel: Revoluci dokončí až děti našich dětí

Petr Holub
15. 10. 2009 18:45
Bývalí revolucionáři si oblékli stejné svetry i stejné kalhoty jako v listopadu 1989

Praha - Exprezident Václav Havel nešetřil ve čtvrtek ostrou kritikou poměrů ve společnosti a politických elit.

"Hluboce jsem se mýlil, když jsem si myslel, že se poměry změní dříve," řekl na tiskové konferenci Občanského fóra. Ideály sametové revoluce se uskuteční nejdříve za třicet nebo čtyřicet let.

Znovu ve svetrech

Tisková konference se konala měsíc před dvacátým výročím listopadového převratu a všechno bylo jako v roce 1989.

Na pódiu pražského Divadla Na zábradlí se posadili tři zástupci krizového štábu Václav Havel, Jiří Křižan a Alexandr Vondra, uváděl je mluvčí OF Michael Žantovský.

Bývalí revolucionáři si oblékli stejné svetry i stejné kalhoty jako před dvaceti lety, v publiku se tísnily desítky novinářů a Havel odsoudil stranické špičky.

Rozdíl byl v tom, že své výzvy nedoprovodil plánem, jak společnost napravit. "Do politiky se nevrátím," potvrdil své dřívější rozhodnutí.

Foto: Ludvík Hradilek

Jsme v situaci, v jaké jsme

"Klima v mezinárodní politice není tak příznivé, jako bylo před dvaceti lety," rozjel kritiku bývalý vicepremiér Vondra. Koncem osmdesátých let byla Amerika na vrcholu, Rusko v rozkladu, Evropa se nadechovala k další integraci a Češi se přestali bát komunistů. "Strach byl najednou pryč," zavzpomínal Havlův pobočník.

"Dnes je Amerika přetížena a má dost starostí sama se sebou, Rusko je znovu asertivní a snaží se uplatnit svůj vliv, Evropa se neumí dohodnout a my jsme v situaci, v jaké jsme," popsal situaci Vondra a připomněl, že něco je přece jen podobného. "Pohled světa je na nás upřen stejně jako tehdy. Pouze z jiných důvodů."

Před dvaceti lety bylo Československo symbolem pozitivních změn, dnes Česká republika rozvrací Evropskou unii blokádou Lisabonské smlouvy. "Doufám, že prezident Klaus dostane rozum," označil Havel rezolutně toho, kdo je za pád pověsti Čechů odpovědný.

Nejhorší dědictví komunismu

"Ideály z listopadu 1989 jsme neopustili a pomalu je uskutečňujeme, byť s nečekaným množstvím překážek," shrnul dvacetiletý vývoj bývalý prezident.

Do značné míry za to mohou politické strany, které pomocí korupce kolonizují stát. "Opakují se poměry první republiky, jak je popsal Ferdinand Peroutka. Strany nejsou prostředím, kdy by rostly nové osobnosti, ale napůl se staly strukturami státu," postěžoval si Havel a dodal: "Ideově se vyprázdnily, už pouze bojují o moc."

Lidé stejně jako za komunismu katastroficky přehlížejí mravní řád. "Přitom je východiskem právního řádu a celého společenského života," doplnil, co ještě není v zemi v pořádku.

Foto: Ludvík Hradilek

"Ztráta mravnosti je nejhorším důsledkem komunismu," doplnil ho scénárista Křižan a pokračoval: "Ryby se vracejí do řek, ptáci do lesů, ekonomika se zlepšila, ale mravnost je pořád v katastrofálním stavu."

Společnost propadla technokratismu a materialismu a dosud se jí nepodařilo zvednout. "Na začátku stranických programů je vždycky výklad o hospodářství a někde na konci je duch a kultura. Stejně jako za komunismu," řekl Havel.

Návrat strachu

Nedostatky jsou do značné míry logické, protože rozhodující funkce ve státě obsadili padesátníci. "To jsou lidé, kteří svou životní orientaci vytvořili v obzvlášť pochmurné době normalizace. Atmosféra opatrnosti a strachu poznamenala je i jejich děti," tvrdí exprezident.

Něco se může změnit, až do politiky vstoupí děti jejich dětí. "Pak bude prostor opět prosvětlen a pročištěn," předpověděl Havel na tiskové konferenci.

 

Právě se děje

Další zprávy