Tři roky je Česku na dosah 786 miliard, nemá ani korunu

Petr Holub
13. 10. 2009 0:00
První miliardy z eurodotací přijdou teprve koncem letošního roku

Praha - Měl to být hlavní nástroj pro boj s krizí. Zatím ho však Češi nemají k dispozici.

Celkem 786 miliard má Česká republika přiděleno z fondů Evropské unie pro rozpočtové období 2007-2013. S jejich pomocí může ekonomika nahradit výpadek zahraničních investic a nezbytné úspory v rozpočtu.

Zatím se tak nestalo. Nebýt záloh, tak Praha nedostala z Bruselu ani korunu.

Teprve koncem roku pošle Evropská unie Česku prvních osm miliard z rozpočtového období, které začalo před třemi lety.

Nejsložitější v unii

Proč? Češi to podle expertů přehnali s byrokracií.

Evropské projekty se musí vyhlásit, schválit, financovat a pak ještě požádat o proplacení v Bruselu. Každý z těchto kroků je komplikovaný, ke všemu peníze rozděluje celkem 24 operačních programů, které má na starosti 24 tzv. řídících orgánů, včetně ministerstev a krajů.

Politici včetně Jana Fischera, Eduarda Janoty, Mirka Topolánka i Jiřího Paroubka varují, že se slíbené peníze nejen zdržují, ale že Česko o ně může dokonce přijít. Recept, jak je z Bruselu dostat, však žádný z nich nenabídl.

"Vytvořili jsme složitý systém, teď už se s ním nedá nic dělat. Nezbývá, než ho využít k co nejefektivnějšímu čerpání," shrnuje situaci Dan Marek, který o evropských dotacích přednáší na Olomoucké univerzitě.

Marek připomíná, že čerpání se zdrželo prakticky o rok tím, že Češi v Bruselu pozdě odevzdali rámcový projekt, podle kterého se dotace rozdělují. Další zdržení nastalo, protože se Bruselu nelíbil tzv. monitorovací systém, jehož pomocí se dotace kontrolují.

Úředníci Evropské komise český model akceptovali až letos v létě. Do té doby ani nemohli žádné peníze posílat.

Přesto Marek věří, že se Čechům podaří miliardy získat. "V rozpočtovém období 2004-2006 jsme měli také skluz, nakonec jsme ale dostali všechny peníze," připomíná. Tehdy však šlo o desetkrát menší částku.

Optimisté z místního rozvoje...

Tradičně optimističtí jsou experti ministerstva pro místní rozvoj, které za evropské dotace odpovídá.

"Skluz asi jednoho roku skutečně vznikl, teď to ale běží dobře," tvrdí mluvčí ministerstva Martin Ayrer.

Projekty se podle něj nejdříve musely připravit, schválit a začít uskutečňovat. "Teprve nyní se dostáváme do fáze proplácení," upozorňuje Ayrer a připomíná, že se už podařilo schválit projekty za 150 miliard, tedy pětina potřebné částky.

...a kritici z financí

Kritičtější jsou ke stavu čerpání úředníci ministerstva financí.

I když z Bruselu chodí zálohy na pozdější čerpání, dlouholeté skluzy zhoršují stav rozpočtu. Například loni z Bruselu poslali jen 40 procent z osmdesáti miliard naplánovaných Prahou.

Během letošních devíti měsíců přišlo 38 procent z očekávané stovky miliard.

A dotaci za rok 2007, která dosahuje 90 miliard, musí Češi vyčerpat do prosince 2010.

Zatím byly proplaceny projekty za 28 miliard. Ty však neposlal Brusel, ale tuzemský ministr financí. V pokladně unie je bude inkasovat později.

Podle Dana Marka se stává hlavním rizikem pravidlo, že plánovanou částku musí do konce příštího roku získat každý ze čtyřiadvaceti programů. Pokud jeden z nich včas neodhalí své chyby, o peníze z roku 2007 přijde.

 

Právě se děje

Další zprávy