Ministerstvo stoplo komoře výběr nových exekutorů

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
8. 10. 2009 14:10
Úřad chce volné exekutorské úřady obsadit sám
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Stát začíná uplatňovat dohled nad exekutory, který mu umožňují nové zákony.

Ministerstvo spravedlnosti před několika dny zrušilo výběrové řízení na obsazení 59 volných exekutorských úřadů, které vypsala Exekutorská komora. Výběr nových exekutorů zorganizuje ministerstvo samo. Problém je v tom, že komora informovala o volných místech jen na svých internetových stránkách, to podle novely zákona nestačí.

"Podle novely exekučního řádu jsou teď tato výběrová řízení v pravomoci ministerstva spravedlnosti," řekla pro Aktuálně.cz ministryně Daniela Kovářová. "Žádné jiné konotace v tom nehledejte," dodala.

Exekutorské komoře vadí, že výběrové řízení bylo zrušeno na poslední chvíli.

"Skutečnost, že Exekutorská komora obdržela konečné stanovisko Ministerstva spravedlnosti pouhé tři dny před konáním prvního kola výběrových řízení, však Exekutorská komora považuje za velmi nestandardní a nekorektní, především vůči uchazečům, kteří se přihlásili do výběrových řízení, splnili všechny podmínky pro účast na nich a na den 9. 10. 2009 byli pozváni k ústním pohovorům," stojí v prohlášení komory.

Kovářová má ale za to, že rychleji její úřad jednat nemohl.

"Nechali jsme si zpracovat analýzu, ze které vyplynulo, že výběrové řízení organizované komorou by bylo napadnutelné. Podle současné právní úpravy jej musí organizovat ministerstvo. Každý, kdo by v něm neuspěl, by se mohl úspěšně obrátit na soud. Analýza byla hotová minulý týden," dodává Kovářová.

Veřejnost o výběru nevěděla

O novém výběrovém řízení bude ministerstvo informovat.

Přechodné ustanovení novely exekučního řádu umožňovalo komoře vyhlásit výběhové řízení do 26. června, kdy zákon vstoupil v účinnost. Problém je podle názoru ministerstva v tom, že komora o výběrovém řízení informovala jen na svých internetových stránkách a ne v tisku, jak jí ukládají nová pravidla.

Přísnější dohled státu nad komorami si vynutila mimojiné aféra s Centrálním registrem exekucí, na kterou před časem upozornil deník Aktuálně.cz. Komora několik let spuštění evidence dlužníků odkládala, později dostala její správu na starost firma s nejasnou majetkovou strukturou.

Ministerstvo nemělo zákonné pravomoce proti jednání komory zasáhnout. Aféra stála post tehdejšího prezidenta komory Juraje Podkonického.

 

Právě se děje

Další zprávy