Kocáb: V Polsku se třese vláda, my máme náhubkový zákon

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
8. 10. 2009 14:00
Zmírnění náhubkového zákona nechce sněmovna projednat
Foto: Naďa Straková

Praha - Hlavy tří ministrů a dalších vysoce postavených úředníků padly v sousedním Polsku po korupčním skandálu, který rozpoutalo zveřejnění odposlechů. Vyšlo najevo, že ministři chtěli ve prospěch vlivných podnikatelů změnit zákon o loteriích.

V Česku by nyní vinou takzvaného náhubkového zákona nemohlo k odhalení dojít. Média mají zákaz odposlechy zveřejňovat.

"Připravili jsme novelu náhubkového zákona, který toto a další věci mění, ale leží ve sněmovně a poslanci ji nezařadili na program jednání. Zdá se ale, že ani média samotná, která si změnu vynutila, už o ní teď nemají zájem," říká autor vládní novely ministr pro lidská práva Michael Kocáb v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Aktuálně.cz: Na čem se zadrhlo schválení novely náhubkového zákona, která ve veřejném zájmu umožňuje zveřejňovat odposlechy a další údaje třeba o obětech trestných činů?

Novela je připravena a leží v Poslanecké sněmovně. Problém je v tom, že ji poslanci zatím nezařadili na program. Chceme na příští schůzi předkládat novelu znovu a znovu každý den, dokud ji sněmovna nezařadí na program. Ujmou se toho poslanci zelených.

A.cz: Existuje i poslanecký návrh na změnu, pod kterým jsou podepsáni lidé z ODS, ČSSD i Strany zelených. Podpora napříč těmito stranami pro vás návrh neexistuje?

Nějaká existuje, ale nestačí. Je potřeba přesvědčit ty, kteří původní velmi tvrdý náhubkový zákon prosadili.

Mluvil jsem například s Markem Bendou a vysvětloval mu, že naše novela naopak původní myšlence pomůže. Současný zákon je tak ostrý, že je fakticky nepoužitelný. Se změnami se může stát funkční součástí právního řádu. Ochrana soukromí je vyvážená s ochranou svobody slova. K tomu, abych změnu prosadil, ale potřebuji i podporu médií.

Kocáb: Po politicích teď selhávají média

A.cz: Máte za to, že už média náhubkový zákon nezajímá?

Musím říct, že jsem se na média dopálil. Nejprve si vynutí změnu něčeho a pak o to úplně ztratí zájem. Myslím, že tentokrát selhává tisk samotný.

A.cz: Možná mezi novináři zavládl pocit, že zákon je pouze na papíře, ale v praxi ho nikdo nevynucuje.

Ale na takový přístup bych byl opatrný. Před tím varuji. Takové zákony mají velkou setrvačnost a od dubna zase neuplynula tak dlouhá doba.

Při míře klientelismu, která u nás panuje, je naopak potřeba, aby novináři byli hlídacími psy dvakrát víc než jinde. Je skutečně skandální, že se u nás někdo snaží zabránit médiím, aby důležitá zjištění zveřejňovala. Ani kdyby novela prošla, nebylo by pro novináře jednoduché třeba odposlechy zveřejnit. Média musí kromě informování myslet i na ochranu soukromí a dobré pověsti lidí. Co je skutečně ve veřejném zájmu by rozhodovaly soudy.

 

Právě se děje

Další zprávy