Nový střet politiků: Úsporný balíček, který neexistuje

Karel Toman
5. 10. 2009 18:40
Klinč kolem úspor trvá. Pravice chce snížit výdaje, levice zvýšit příjmy
Foto: Jan Langer

Praha - Janotův "balíček číslo 2" ještě nevznikl a už má těžký život. Například podle místopředsedy ODS Petra Nečase je před volbami neprůchodný.

To, že má nejspíš pravdu, potvrzuje jeden z možných bodů "Janotova balíčku 2" - progresivní zdanění: ČSSD ho prosazuje, Janota ho nevyloučil, ODS je proti.

"Považuji to za nesmírně krátkozrakou politiku. To je mentalita účetního, nikoliv národohospodáře," řekl dnes Nečas pro Aktuálně.cz. "Úspory musí být hlavně ve snižování výdajů," uzavírá Nečas kruh, ve kterém ČSSD naopak volá po posílení příjmů.

Samotný vznik druhého balíčku přitom Nečas neodmítá. "Může jít o seznam opatření, na který vláda po volbách naváže," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

ČSSD kritizuje Janotu

Podobně mluvil ještě v neděli v České televizi také místopředseda ČSSD a stínový ministr financí Bohuslav Sobotka. "Příprava takových materiálů není překročením mandátu Fischerovy vlády," řekl Sobotka.

Po dnešní tiskové konferenci ČSSD se ale zdá všechno jinak. "Plány ministra Janoty poškozují obyčejné lidi a ČSSD nepřipustí jejich zavedení do praxe," prohlásil dnes šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek, přestože Janota zatím detaily svého druhého balíčku neprozradil.

Podle Paroubka Janota prosazuje plány bývalého ministra financí Miroslava Kalouska, zakladatele TOP 09.

"Tato vláda nemá mandát realizovat program jedné politické strany, nota bene strany TOP 09, tedy strany, která vznikla na pěti lidoveckých přeběhlících a nikdo ji nikam nevolil," řekl Paroubek.

Podle něj má Janota raději "místo daňového ráje pro nejbohatší zavést obvyklé a ve všech vyspělých evropských státech standardní progresivní zdanění."

ODS nechce vyšší daně

Zavedení progresivního zdanění přitom Janota nevyloučil. "Můžeme vést debatu o tom, jestli je stávající úroveň rovné daně ve výši 15 procent za dané situace dostatečná. Já si myslím, že není. Debata o progresivním zdanění se bude muset otevřít," řekl Janota v České televizi.

Foto: Ondřej Besperát

ODS ale další zvýšení daní odmítá. Podle Nečase by to ještě více poškodilo ekonomiku.

"Vždyť už ten první balíček byl nejmasivnějším navýšením daňového zatížení za posledních deset let. I ministerstvo financí přiznává, že se kvůli tomu v příštím roce z mírného růstu česká ekonomika opět propadne do ekonomického poklesu," tvrdí Nečas.

S Bohuslavem Sobotkou se tak shodne jen v tom, že vybrat si budou muset ve volbách voliči.

Nutnost druhého balíčku úsporných opatření připustil ministr financí Eduard Janota v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Ecofin: Česko musí začít šetřit

Situace s hrozícím schodkem přes 200 miliard se totiž podle něj bude za rok opakovat. Po "Balíčku 1" už přitom nebude kde škrtat, aniž by bylo třeba změnit zákony určující povinné, tak zvané mandatorní výdaje státu.. Navíc hrozí, že za rok touto dobou nemusí být sestavená vláda.

Foto: Ludvík Hradilek

Janota už také naznačil, jakou výši by měl schodek v roce 2011 "po balíčku číslo 2" mít - nejméně 4,8 procenta HDP, tedy kolem 145 miliard. Janota řekl, že to je doporučení, které koncem týdne dalo Česku setkání ministrů financí a guvernérů národních bank Ecofin. Podle něho by Česko mělo snížit schodek rozpočtu oproti roku 2010 o 0,5 až jedno procento.

Podle Nečase tento cíl dosažitelný je. Nesdělil ale, jak ho chce ODS dosáhnout. Prý to prozradí až ve volební kampani. "To vám teď nebudu říkat, proč bych vám to měl říkat?"

Nečas však připustil, že souhlasí s návrhem zakladatele TOP 09 Miroslava Kalouska na vytvoření strategie snižování deficitů státního rozpočtu až k vyrovnané bilanci. "ODS má ve volebním programu dosáhnout vyrovnaného rozpočtu do osmi let," řekl Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy