Vláda schválila návrh rozpočtu na příští rok

Domácí Domácí
29. 9. 2009 12:29
Schodek bude necelých 163 miliard
Předseda úřednické vlády Jan Fischer na Hradě, schůzka ze 2. září 2009.
Předseda úřednické vlády Jan Fischer na Hradě, schůzka ze 2. září 2009. | Foto: Reuters

Praha - Vláda schválila návrh rozpočtu na příští rok s deficitem 162,7 miliardy korun, tedy 5,2 procenta hrubého domácího produktu.

"Přes víkend jsme horečně propočítávali," řekl po jednání vlády ministr financí Eduarda Janota. A oproti původním plánům se deficit snížil o zhruba sto milionů korun.

"Dospěli jsme jsme ke konsenzu, že růst příští rok nebude 0,3, ale 0,5 %," vysvětlil šéf státní kasy. Zároveň ale upozornil, že jeho v pátek schválený úsporný balíček není řešením pro další roky. "Budeme muset hledat hledat koncepční řešení, a to na obou stranách - příjmových i výdajových."

Kabinet premiéra Jana Fischera nyní musí návrh do konce září předložit Poslanecké sněmovně.

Šetření podle Janoty

Výše schodku se odvíjí právě od Janotova úsporného balíčku. Úspory počítají například s vyššími sazbami DPH nebo zvýšením stropů na sociální a zdravotní pojištění pro lidi s hrubou mzdou nad 94 tisíc měsíčně.

Zvýšily se i některé spotřební daně. Půllitr piva tak podraží o padesátník, litr čtyřicetiprocentního alkoholu pak o pětikorunu.

Janotův balíček dopadne i na majitele aut. Za každý litr pohonných hmot totiž na spotřební dani zaplatí korunu navíc. Navíc pravděpodobně nedostanou státní příspěvek na ekologickou výměnu staršího vozu za nový (šrotovné).

Mnohem více se ovšem muselo škrtat na straně výdajů. Neprošlo sice snížení rodičovského příspěvku ani porodného, "v tichosti" ovšem poslanci schválili snížení mateřské zhruba o pětinu či ošetřovného (typicky při nemocném dítěti).

Díky kompromisu ze strany ČSSD se opět sníží přídavky na děti, a to o padesátikorunu měsíčně. Zůstanou tak na úrovni prvního pololetí letošního roku. Nedávné zvýšení se tedy týká jen letošního druhého pololetí. Na přídavky mají nárok jen sociálně slabé rodiny.

 

Právě se děje

Další zprávy