Janotův balíček prošel pod hrozbou pádu vlády

Domácí Domácí
25. 9. 2009 12:55
Sledovali jsme minutu po minutě, jak poslanci schvalují škrty

Praha - Teprve důrazné varování premiéra Jana Fischera přimělo poslance přijmout balíček úspor ministra financí Eduarda Janoty, díky němuž se podaří snížit obří schodek státního rozpočtu z 231 na 162,8 miliardy korun.

Premiér politikům pohrozil demisí kabinetu, pokud se nedohodnou a napříč politickým spektrem tzv. Janotův balíček nepodpoří.

Politici jednali v kuloárech celé dopoledne, ve hře byla varianta, že balík nepodpoří ODS. V takovém případě by od sobotního rána byla země bez vlády. Rozhádaná ODS i ČSSD nakonec našla kompromis.

"Pro mě byl výsledek dnešního jednání určitou psychickou úlevou. Jsem rád, že to dobře dopadlo," uvedl po hlasování ministr Janota.

Ruku pro balík zvedlo 163 zákonodárců, 26 bylo proti.

Nakonec tedy prošel kompromisní návrh Petra Nečase (ODS), který zaručuje stejnou výši porodného, rodičovského příspěvku i peněz na péči o postižené. Zbytek poslanci zavrhli. To mimo jiné znamená, že klesne mateřská či ošetřovné.

Kromě něj zákonodárci hlasovali i o snížení platů ústavních činitelů - vláda navrhovala škrt o čtyři procenta, poslanci předložili návrh na snížení o dvacet procent. Jejich pozměňovací návrh však - narozdíl od vládního - neprošel.

Deník Aktuálně.cz sledoval dění ve sněmovně online:


Projev

Důležité

Dokument

Zajímavost

12:55 - Schůze skončila. Místopředseda sněmovny Vojtěch Filip popřál poslancům ani ne hodinu po poledni pěkný víkend.

12:47 - Poslanci souhlasili se snížením platů ústavních činitelů o čtyři procenta.

12:32 - Jednání začalo komickou vsuvkou. Objevila se totiž žádost, aby byl projednán návrh Vítězslava Jandáka (ČSSD). Ten včera přišel s nápadem každý týden střílet jednoho poslance. Předsedající Vojtěch Filip ale prohlásil, že nemá návrh písemně, tudíž nesplňuje požadavky na projednání.

12:30 - Poslanci pokračují v projednávání snížení platů ústavních činitelů. Navrhují pozměnit vládní plán, který počítá se snížením mezd o 4 %. Zákonodárci chtějí 20 procent.

12:21 - "Hlasování vidím jako vyjádření podpory podstatné části politického spektra Poslanecké sněmovny," míní předseda vlády. "A s tím bude vláda pracovat," dodal.

12:20 - "Bylo to velmi bolestivé rozhodnutí a balíček bude mít velmi bolestivé dopady. Jsem si toho dobře vědom," prohlásil Fischer.

12:19 - "Není to systémově řešení ani systémová a ucelená hospodářská politika. Je to ad hoc dupnutí na brzdu," řekl zákonodárcům premiér Jan Fischer.

12:17 - Poslanecká sněmovna schválila úsporný balíček ministra financí Eduarda Janoty. Deficit bude příští rok 162,8 miliardy korun.

12:09 - Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka oznámil, že poslanecký klub sociální demokracie balíček podpoří. "Nejde o dobrý kompromis, ale je to jediný kompromis, na kterém jsme se mohli shodnout," odmítl kritiku KSČM.

12:02 - "Poslanci se tímto balíčkem obrací k lidem, kteří jsou na tom špatně, zády," kritizuje šéf poslanců KSČM jednání sněmovny. "Komunistická strana se těchto kšeftů neúčastní."

12:00 - Jednání pokračuje, slova se ujímá komunista Kováčik.

11:50 - Úsporný balíček ministra financí Eduarda Janoty sněmovnou podle informací Aktuálně.cz projde.

11:32 - Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik si vzal další pauzu. Jednání bude pokračovat v poledne.

11:31 - "Doufám, že seberete odvahu a budete pro tento balík hlasovat jako celek," apeloval na zákonodárce ministr financí Eduard Janota. Pokud návrh projde, bude deficit 162,8 miliardy.

11:25 - Spotřební daň u cigaret vzroste nakonec méně, než bylo plánováno. Poslanci totiž schválili návrh Petra Braného. Upravovat se naopak nebude zdravotní pojištění, jak chtěl lidovec Ludvík Hovorka, ani se nebudou zvyšovat stropy pro odvod pojištění.

11:17 - Zákonodárci zamítli i další dva pozměňovací návrhy. Miloslava Vostrá chtěla, aby se nezvyšovala DPH, komunistka Kateřina Konečná naproti tomu chtěla omezit změny ve zdravotním pojištění.

11:13 - Poslanci zamítli lidovecké návrhy na zdanění hazardu a zrušení změn ve zdravotním pojištění.

11:09 - Sněmovna projednává jednotlivé pozměňovací návrhy. Návrh Petra Nečase, který nesnižuje porodné, rodičovský příspěvek a peníze pro postižené, prošel.

11:00 - Poslanci se vrátili do jednacího sálu, schůze pokračuje.

10:55 - ODS trvá na tom, že podpoří balíček pouze v podobě, kterou politici dohodli na jednání v Kramářově vile. Pokud by měl obsahovat jakékoli další pozměňovací návrhy, poslanci občanských demokratů odejdou z jednacího sálu. Vyjednávání se za ODS účastní i předseda strany Mirek Topolánek, který se vzdal poslaneckého mandátu.

10:40 - Lucie Talmanová opět vyhlásila přestávku, tentokrát na žádost ODS. Poslanci se mají opět sejít v 11:00.

10:30 - Poslanci ČSSD nabídli po jednání svého klubu občanským demokratům obchod: ustoupí z některých požadavků, například nebudou požadovat prodloužení podpory v nezaměstnanosti. Na oplátku ale chtějí, aby ODS aktivně hlasovala pro Janotův balíček. "Je to pro nás bolestivé, ale stojíme o to, aby byl balíček přijat," řekl místopředseda ČSSD Milan Urban.

10:05 - Během pauzy narychlo zasedala také vláda Jana Fischera. Premiér chce, aby měl balíček podporu napříč politickým spektrem. ODS ale zvažuje i variantu, že jej přímo nepodpoří, ale poslanci ODS odejdou z jednacího sálu, čímž bude ke schválení stačit méně hlasů.

9:14 - Skončila rozprava k jednotlivým pozměňovacím návrhům. Na návrh poslaneckého klubu ČSSD vyhlásila místopředsedkyně sněmovny Lucie Talmanová přestávku do 10:00. Poslanci ČSSD i jejich kolegové z ODS svolali poradu svých klubů.

9:12 - Miroslav Kalousek za poslance TOP 09 v krátkém prohlášení vyjadřil podporu původnímu vládnímu návrhu bez pozměňovacích návrhů.

9:10 - Zástupci ODS a ČSSD Petr Nečas a Zdeněk Škromach předčítají seznam úprav, které pro balíček navrhují.

9:00 - Jednání sněmovny začalo. Na programu je rozprava k pozměňovacím návrhům k tzv. Janotovu balíčku.

 

Právě se děje

Další zprávy