Ministr Pecina spustil prověrku krajů kvůli poplatkům

Petra Sasínová
25. 9. 2009 0:01
Hejtmani obhajují před ministerstvem vnitra refundaci poplatků. To může proti nim zakročit
Pokusí se ministr vnitra Martin Pecina zatrhnout krajům refundaci poplatků?
Pokusí se ministr vnitra Martin Pecina zatrhnout krajům refundaci poplatků? | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Praha - Ministerstvo vnitra začalo zkoumat zákonnost postupu krajských úřadů při proplácení poplatků v krajských zdravotnických zařízeních a lékárnách.

Výsledkem by mohly být návrhy soudu na zrušení usnesení krajů, která tuto praxi umožňují.

Ministr vnitra Martin Pecina odeslal všem hejtmanům upozornění, že postupují v rozporu s principy dobré správy a žádal o přehodnocení způsobu refundace poplatků.

"Všechny kraje už zaslaly odpovědi na můj dopis. Připravujeme teď další opatření. Dostali jsme však velice obsáhlý materiál, který nejprve musíme posoudit," řekl Pecina Aktuálně.cz.

Do Fischerovy vlády Pecinu nominovali sociální demokraté, kteří drží zpětné vracení poplatků jako předvolební slib, jenž jim pomohl kraje ovládnout.

Postup ministerstva vychází z usnesení Topolánkovy vlády z 16. února 2009. Tehdy začaly kraj poplatky vracet. V každém kraji systém funguje trocho jinak.

"Vláda uložila ministru vnitra neprodleně zahájit jednání s představiteli jednotlivých krajů v souvislosti s hrazením regulačních poplatků," stojí v únorovém usnesení vlády.

"Neprodlené" řízení s kraji se odsunulo o půl roku. Padla totiž Topolánkova vláda a nový ministr vnitra, jenž resort převzal v květnu, zahájil s kraji jednání o poplatcích až v létě. Hejtmany vyzval, aby se do konce srpna k poplatkům vyjádřili.

"Informace z krajů se nyní zpracovávají. Během října by měl příslušný odbor navrhnout vedení ministerstva další postup," informoval mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Zdůraznil, že ministerstvo nebude výsledky šetření předjímat.

Poslední slovo bude mít Ústavní soud

Ministerstvo vnitra vykonává dozor nad samostatnou působností krajů.

"Pokud ministerstvo dojde k závěru, že rozhodnutí krajů o proplácení poplatků jsou v rozporu se zákonem nebo jiným právním předpisem, vyzve je ke sjednání nápravy," vysvětloval mluvčí ministerstva. Pokud to kraje neudělají do šedesáti dnů, ministerstvo pozastaví výkon jejich usnesení a podá návrh soudu na jejich zrušení.

"Zrušit poplatky pak může Ústavní soud," vysvětlil Pecina.

Kraje ministerstvu odpověděly, nechtějí však na refundaci poplatků nic měnit. "Žádný zákon neporušujeme. Pokud nám bude chtít ministerstvo proplácení poplatků zakázat, budeme se bránit," řekl jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů Michal Hašek.

"Jsme přesvědčeni, že náš systém je v souladu se zákonem, proto se přezkumu ministerstva neobáváme," řekl také jihočeský hejtman Jiří Zimola.

 

Právě se děje

Další zprávy