Janotův balíček skrývá kostlivce. Privatizaci očkování

Veronika Rodriguez Petr Holub, Veronika Rodriguez
22. 9. 2009 22:40
Jde o úhrady očkování. Ministerstvo ho zaplatí ale kontrolu ztratí
Ministr financí Eduard Janota se ke zdravotnické položce rozpočtu nezná
Ministr financí Eduard Janota se ke zdravotnické položce rozpočtu nezná | Foto: Jan Langer

Praha - Podle místopředsedy ODS Petra Nečase není možné označit tzv. Janotův balíček, jenž má usměrnit schodek veřejných financí z hrozivé výše 230 miliard korun "jen" na 150, za úsporný. Jeho názor potvrzuje podrobnější studium příslušného zákona, který má sněmovna schválit v režimu legislativní nouze během čtvrtka a pátku. Obsahuje totiž opatření, která veřejné výdaje zvyšují.

Vyšší výdaje bez kontroly

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková totiž do zákona překopírovala normu, kterou se její úřad pokusil už třikrát prosadit do české legislativy. Obsahuje nová pravidla, aby mohl stát úhrady léku jednorázově snížit o sedm procent. Ministerstvo tak reaguje v situaci, kdy současný regulační systém pro úhradu léků nefunguje a náklady pojišťoven dramaticky rostou.

Zároveň mění pravidla pro distribuci očkovacích látek. Dosud je podle zákona směly nakupovat a rozdělovat jen Krajské hygienické stanice, napříště svou agendu předají soukromým firmám, které vybere ministerstvo zdravotnictví. Pokud budou lékaři pacienty očkovat, nebude za vakcíny platit stát, ale přímo zdravotní pojišťovny.

Rozšiřuje se i nabídka nepovinných očkování, která jsou pojišťovny povinny hradit. Vedle vakcín proti chřipce budou pojišťovny platit očkování proti pneumokokovi a přeočkování proti tuberkulóze mezi 11 a 12 rokem.

Dnes platí stát za očkování téměř miliardu korun ročně. Pokud sněmovna změny schválí, mohou se náklady zvýšit bez jakékoli státní kontroly.

Čtvrtý pokus v legislativní nouzi

Otázku, jestli za očkování budou namísto státního rozpočtu platit pojišťovny, položilo Aktuálně.cz ministrovi financí Eduardu Janotovi na tiskové konferenci, kde svůj balíček představoval. "K tomu by bylo třeba změnit příslušný zákon," odpověděl ministr. Na dotaz, jestli se v rámci balíčku zákon změní, reagoval ministr vyhýbavě: "Peníze na očkování jsou v návrhu státního rozpočtu."

Uvnitř úsporného balíčku skutečně dorazil do sněmovny starý známý zákon o nouzové regulaci léků a o vakcínách. Od počátku roku se ho ve vládě snažili prosadit ministři Tomáš Julínek a Daniela Filipiová. Dvakrát neúspěšně.

V červnu projednával Senát novelu, kterou chtěla sněmovna zrušit zdravotnické poplatky. Někdejší ministr a senátor Julínek sněmovní návrh změnil tak, že poplatky nerušil, ale obsahoval normu o lécích a vakcínách. Poslanci ale návrh odmítli před dvěma týdny, když pro Julínkův pozměňovací návrh hlasovali jen poslanci ODS.

Odborníci jsou proti

Julínkovu normu v létě kritizovali experti včetně prezidenta České lékárnické komory Stanislava Havlíček.

Jindřich Graf z České lékařské komory dnes potvrdil Aktuálně.cz, že zdravotnická část Janotova balíčku je prakticky totožná s odmítnutým Julínkovým návrhem.

Graf míní, že nová regulace léků nepřinese pojišťovnám úspory 3,25 miliard, jak avizuje důvodová zpráva v Janotově balíčku. "Nechápu, proč se v protikrizovém balíčku objevuje očkování proti pneumokokovi, když za jednu dávku zaplatí pojišťovny deset tisíc korun," dodává.

Ještě tvrdší byli poslanci, když v polovině září Julínkův pozměňovací návrh odmítali.

Privatizace na Maltu

"Senát navrhuje průlom do systému o zdravotním pojištění, protože umožňuje pojišťovnám hradit léčivé přípravky přímo distributorům. Ze systému se tak vyřazují lékárny. Distributoři by tak zvýšili svůj zisk a ještě by získali přístup k údajům o zdravotním stavu konkrétních pacientů," varoval poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL).

Hovorka upozornil, že ministerstvo už počátkem roku vyřadilo z distribuce očkovacích látek státní hygienické stanice, přitom je nahradilo soukromými firmami. Julínkovým zákonem chce tento stav legalizovat.

K tomu dodal exministr zdravotnictví David Rath (ČSSD): "Tady se prostě potichu zprivatizovalo očkování soukromé firmě, která nikdy takové očkování nedistribuovala. Čili dámy a pánové, tady se pod rouškou různých v uvozovkách bohulibých věcí přihrávají obchody různým lidem." Rath prohlásil, že distribuci jednoho očkování převzala firma Avenier, kterou řídí maltský podnikatel Miroslav Lekeš. Podle obchodního rejstříku se obchodem s léčivy zabývá od loňského listopadu.

Ministryně Jurásková kritiku odmítla: "Avenier není jedna firma, ale je to konsorcium velkodistributorů. Jeden z nich má smlouvy s ministerstvem už léta." Na distributory se prý musela obrátit, protože hygienické stanice nedokážou očkovací látky skladovat podle evropských norem.

Janota si myje ruce

Ministr Janota dnes nechce zdravotnickou součást svého balíčku komentovat. "Jde o část, kterou psalo ministerstvo zdravotnictví. Ptejte se tam," odmítl dotaz Aktuálně.cz mluvčí Ondřej Jakob.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň nereaguje ani na telefon ani na emailové zprávy s dotazem, proč jeho úřad oprášil nedávno odmítnutý zákon.

 

Právě se děje

Další zprávy