Čeká nás utahování opasků, vláda chce ušetřit 75 mld.

Domácí Domácí
21. 9. 2009 13:30
Neseškrtaný rozpočet měl deficit 230 miliard a to nepočítal s valorizací důchodů na příští rok
Chytili se politici za nos? Na ilustračním snímku Eduard Janota, ministr financí.
Chytili se politici za nos? Na ilustračním snímku Eduard Janota, ministr financí. | Foto: Ludvík Hradilek

* Balíček umožní schválit rozpočet s deficitem 155,3 mld. korun * S případnou demisí počká vláda až po hlasování o balíku a rozpočtu * ODS se balíček nelíbí, je nicméně ochotna jej jako celek podpořit * ČSSD chce dohodu, aby mohl být schválen rozpočet

Praha - Úřednický kabinet Jana Fischera po dvou odkladech přijal balíček úsporných opatření. Jde o sérii kroků, pomocí kterých by Česko mělo snížit rekordní zadlužení veřejných financí.

Kabinet před čtrnácti dny schválil rozpočet, který počítal se schodkem plných 230 miliard korun - a to nezahrnuje pravidelnou valorizaci důchodů na příští rok.

"Vláda si je vědoma toho, že vykročila ze svého ryze úřednického mandátu. Nicméně máme za to, že bylo potřeba, aby tento průlom udělala a navrhla balíček tak, aby bylo možné snížit deficit rozpočtu na 155,3 miliard korun," oznámil premiér Jan Fischer po jednání vlády.

Návrh nyní ve stavu legislativní nouze projedná Poslanecká sněmovna.

Čeká se boj ODS vs. ČSSD

Očekává se tuhý boj o jednotlivé škrty. Dvě nejsilnější strany - ODS a ČSSD - totiž mají své vlastní recepty, kde a jak by se mělo šetřit, přičemž zatím se nedokázaly shodnout.

"Považuji tento balíček za něco, na čem je možné nalézt politickou shodu, jakkoli to bude obtížné," uvedl premiér Fischer.

Balíček počítá s tím, že se zvýší daně, pokrátí se státní příspěvky a úlevy či platy úředníků.

Poslanci projednají balík zákonů už tento týden ve čtvrtek. Předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) na tento týden vyhlásil stav legislativní nouze, která umožní balík projednat rychleji, než obvykle a to včetně možnosti přidávat pozměňovací návrhy.

ODS: Balíček nebude chutnat a vonět nikomu

Janotův balíček už podrobila zkoumání a kritice ODS. Její místopředseda Petr Nečas prohlásil, že balíček rozhodně není úsporný a protikrizový.

Petr Nečas
Petr Nečas | Foto: Ludvík Hradilek

"Máme s tím obrovský problém. Vláda schválila něco jiného, než co slibovala. Balíček není vyvážený, převažuje navýšení daní. Spíše než Janotův bych nazval tento balíček Paroubkův," řekl na tiskové konferenci ODS Nečas.

"Jsme ale státotvorná strana, jsme ochotni tento balík se skřípěním zubů podpořit," dodal. Podmínkou ODS ale je, že se o balíčku bude hlasovat jako o celku, ne po jednotlivých zákonech.

ČSSD chce balíček měnit

"Věřím, že se nakonec dohodneme. Hlavní cíl je pro nás to, abychom měli schválený rozpočet a neocitli se tak v provizoriu," zhodnotil situaci europoslanec a ekonomický expert ČSSD Jiří Havel.

Sociální demokracie nicméně ve čtvrtek na schůzi sněmovny podá k vládnímu balíčku úsporných opatření pozměňovací návrhy. Místopředseda strany Bohuslav Sobotka ujišťuje, že i s nimi schodek nepřekročí 155 miliard korun.

Vyšší daně, méně dávek

Poslanci projednají balík zákonů už tento týden ve čtvrtek. Předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) na tento týden vyhlásil stav legislativní nouze, který umožní balík projednat rychleji, než obvykle a to včetně možnosti přidávat pozměňovací návrhy.

Ministr financí Eduard Janota chce, aby se až o dvacet procent snížily platy ústavních činitelů, tedy prezidenta, poslanců, senátorů či členů vlády, ale i soudců Ústavního soudu, šéfů Nejvyššího kontrolního úřadu a členů Bankovní rady České národní banky.

Pokud jde o daně, dvě sazby DPH by pro rok 2010 byly 10 a 20 procent, což by lehce zdražilo zboží.

Foto: Aktuálně.cz
Diskutovali jste:
Má vláda škrtat v rozpočtu? A kde?

I další daně by šly nahoru: lihoviny o 5 korun na litr, cigarety o 2,5 koruny, pohonné hmoty o korunu na litr a každý půllitr piva by vyšel o padesát haléřů dráž.

Vyššími odvody navrhuje Janota zatížit i měsíční příjmy nad 145 tisíc. Namísto 20 procent z hrubého platu (15procentní sazba daně se uplatňuje na superhrubou mzdu) by to bylo z každé koruny nad 145 tisíc 23 procentní zdanění.

ODS navrhuje, aby Fischerova vláda spojila s Janotovým balíčkem otázku své důvěry, ČSSD spíše prosazuje jen ústní či písemnou deklaraci parlamentních stran, že vláda Jana Fischera má pokračovat až do řádných voleb.

"Demisí se nevyhrožuje, ta se podává, až k tomu nastanou okolnosti. Vláda a já osobně budeme čekat na výsledek jednání ve sněmovně. Tedy jestli se deficit neodchýlí od programového prohlášení vlády," reagoval Fischer na otázku, zda odstoupí v případě neschválení balíku a následně i rozpočtu.

 

Právě se děje

Další zprávy