Má-li být deficit 157 miliard, zmrazí se důchody i mzdy

Michal Žák Kateřina Eliášová, Michal Žák
18. 9. 2009 18:40
Jak se politici snaží zachránit státní finance?

Praha - Pokud by úřední vláda měla silnou podporu v parlamentu, dal by se rok 2010 označit za první hmatatelný krok z rozpočtové krize. Zvýšily by se daně, pokrátily státní příspěvky, úlevy či platy úředníků.

Ministr financí Eduard Janota po páteční schůzce s ekonomickými experty parlamentních stran prohlásil, že schválení takových a dalších změn by umožnilo udržet deficit rozpočtu pro příští rok o třiasedmdesát miliard níže, než předpokládala původní vize s cifrou 230 miliard korun.

Jak přesně chce Janota "jen" 157 miliardového schodku dosáhnout?

Dvě sazby DPH by pro rok 2010 byly 10 a 20 procent, což by lehce zdražilo zboží.

I další daně by šly nahoru: lihoviny o 5 korun na litr, cigarety o 2,5 koruny, pohonné hmoty o korunu na litr a každý půllitr piva by vyšel o padesát haléřů dráž.

Vyššími odvody navrhuje Janota zatížit i měsíční příjmy nad 145 tisíc. Namísto 20 procent z hrubého platu (15 procentní sazba daně se uplatňuje na superhrubou mzdu) by to bylo z každé koruny nad 145 tisíc 23 procentní zdanění.

Balíček by zasáhl mimo jiné rovněž úředníky a důchodce - prvně jmenovaným by oproti očekávání mzdy o 4 procenta klesly, důchody by se pak neměly zvyšovat. "V privátní sféře se kromě propouštění snižují i mzdy. Takže výlučně, výhradně pro rok 2010 navrhujeme toto opatření," vysvětlil ministr. Zároveň žádá, aby sazby pojistného na nemocenské pojištění zaměstnavatelů zůstaly stejně vysoko jako letos a neklesly o původně plánovaných devět desetin procenta.

Nejvíc peněz z úspornějšího státu

Kolik by hlavní část škrtů vynesla? Důchody by uspořily 9,8 miliardy, nižší platy úředníků a zmrazení mezd celkem 9,7 miliard , vyšší DPH 10 miliard, daně z benzinu a nafty navíc 6,9 miliardy. Stejnou sumu by přineslo zdražení tabáku, dražší alkohol by znamenal 1,7 miliardy. Vyšší zdanění příjmů nad 145 tisíc by znamenalo plus 700 milionů za rok.

Zdaleka největší sumy se ovšem skrývají v úpravách rozpočtové politiky a eliminaci různých slev. Krácení dalších výdajů státních institucí by znamenalo úsporu 25 miliard. Pojistné by vyneslo navíc 16,5 miliardy, nemocenské pojištění u firem 8,3 miliardy, zrušení zákona o šrotovném 3,3 miliardy.

Poslední slovo mají politici

To vše si v pátek lídři politických stran od ministra Janoty trpělivě vyslechli. K obrazu svému ovšem budou podobu rozpočtu "ohýbat" zřejmě až příští čtvrtek ve Sněmovně.

Předpokladem úspěchu úsporného balíčku je přitom politická shoda. Podle dnešních vyjádřeních zástupců nejsilnějších stran zatím není příliš pravděpodobná.

ODS a ČSSD by se shodly na menšině, například zrušení slev na odvodech sociálního pojištění pro zaměstnavatele, které by ušetřilo 16,5 miliardy korun, jim nevadí.

Většinu úprav však vidí rozdílně. Kompromis budou předsedové stran hledat ještě v pondělí, kdy vláda návrh rozpočtu projedná.

ODS vs. ČSSD

Co vadí ČSSD

  • fakt, že by v roce 2010 vůbec nebyly valorizovány důchody
  • zvýšení snížené sazby DPH z 9 na 10%
  • zvýšení spotřební daně z benzínu a nafty
  • zdvojnásobení daně z nemovitosti; - snížení rodičovského příspěvku o 10%
  • snížení porodného ze 13 tis. Kč na 10 tis. Kč.
  • snížení příspěvku podle zákona o sociálních službách v prvním stupni o 50% a ve druhém o 20%
  • zrušení protikrizových opatření obsažených v balíčku schváleném PSP ČR, zejména pokud jde o vyšší podpory v nezaměstnanosti
  • snížení objemu platů zaměstnanců ve veřejném sektoru o 4%

Co vadí ODS

  • mají problém s nevyvážeností opatření na straně příjmů a výdajů. Podle nich opatření na straně příjmů jsou dvakrát vyšší než na straně výdajů
  • vadí jim zavedení druhé sazby daně z příjmů
  • otazník máme nad nutností zvýšení spotřební daně benzínu a nafty
  • mají potíž i při redukci výdajů u mateřské dovolené a rodičovského příspěvku

"Máme problém s nevyvážeností opatření na straně příjmů a výdajů, protože ta opatření na straně příjmů jsou dvakrát vyšší než na straně výdajů," poukázal na největší problém Martin Kocourek, kterého na jednání vyslala ODS.

"Vadí nám tam zavedení druhé sazby daně z příjmů. Pak máme otazník nad nutností zvýšení spotřební daně benzínu a nafty. Máme potíž i při redukci výdajů u mateřské dovolené a rodičovského příspěvku," doplnil.

ČSSD, kterou na schůzce zastupoval místopředseda Bohuslav Sobotka, se nelíbí zvyšování DPH, snížení platů zaměstnanců ve veřejném sektoru o 4%. Nelíbí se jim také, že vláda nechce v příštím roce valorizovat důchody.

Deník Aktuálně.cz sledoval situaci kolem vyjednávání o rozpočtu během dne v podrobné reportáži:

14:57 - Deficit rozpočtu na rok 2010 bude zhruba 157 miliard korun. Po prvním jednání s experty parlamentních stran to novinářům oznámil ministr financí Eduard Janota.

14:38 - První kolo jednání podle informací Aktuálně.cz skončilo. Jeho výsledky zatím nejsou známy.

13:13 - Zástupce KDU-ČSL Pavel Horák oznámil, že nedopustí, aby úsporná opatření poškodila rodiny s dětmi. Schůzka je podle něj seznamovací, protože Janotův balíček dosud nezná.

13:05 - Jednání o utahování opasků začalo. Ekonomický expert ODS Martin Kocourek při příchodu potvrdil, že chce schodek srazit na 170 miliard. Partaj je ochotna ustoupit od slev na sociálních odvodech pro zaměstnance, pokud sociální demokraté nebudou trvat na platnosti všech "přílepků", které ve sněmovně nedávno prošly společně se zákonem o šrotovném. I to by podle něj nemělo začít platit.

Foto: Aktuálně.cz
Blog ekonoma Štěpána Pírka: Nesmyslnost záchran aneb Kdy krize skončí? 

12:59 - Strana zelených chce schodek snižovat i prostřednictvím šetření v parlamentu či na Hradě. Navrhnou proto snížení jejich rozpočtu o pět procent. Zdanit by se podle nich měly i náhrady zákonodárců.

12:03 - Ač se Janotův balíček nikomu nelíbí, měl by se přijmout, protože rozpočet potřebujeme, zopakoval exministr financí Miroslav Kalousek, který se jednání s Janotou zúčastní jako zástupce TOP 09.

11:59 - Komunisté navrhují snížit hrozící 230miliardový schodek pomocí dvou jednorázových příjmů. Využít chtějí 30 miliard korun z dividend elektrárenské skupiny ČEZ a 30 miliard z loňského zisku České národní banky.

10:27 - Pro ČSSD je nepřípustné, aby se o jednotlivých úsporných opatřeních jednalo jako o jednom balíku tak, jak to navrhuje ministr Janota. Z Lidového domu zní požadavek, aby byl každý návrh projednán samostatně.

10:18 - Podle Bohuslava Sobotky by se mohl deficit rozpočtu pohybovat mezi 170 až 200 miliardami. S tím by ovšem ČSSD mohla narazit u ODS. Občanští demokraté už dříve avizovali, že nepodpoří žádný návrh, který přesáhne schodek 170 miliard.

10:11 - "Chceme, aby se vláda zabývala odměnami šéfů a statutárních zástupců státních firem," pokračoval ve výčtu stínový ministr financí. Nezměněny naopak musejí zůstat sazby DPH. Socialisté nepodpoří ani zvýšení spotřební daně z pohonných hmot, tabáku a alkoholu. Jsou nicméně přístupni diskusi.

10:09 - Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka odtajnil plány úspor, které navrhne na odpoledním jednání. Sociální demokraté chtějí, aby vláda sama navrhla snížení platů ústavních činitelů. Ti Češi, kteří vydělají více než 1,2 milionu korun ročně, by podle něj měli platit daň z příjmu ve výši 38 procent.

09:53 - Pokud sněmovna stihne příští týden projednat úsporná opatření, Senát by se jimi mohl zabývat na přelomu září a října. Po schůzce s premiérem to řekl předseda Senátu Sobotka.

09:20 - Právě v těchto dnech mohou zaměstnavatelé poprvé využít slevu na sociálním pojištění. Jde o jednu z protikrizových úlev, navržených ještě koaliční vládou Mirka Topolánka. Sleva má platit dočasně, jen do konce roku 2010. Ministr Janota nyní navrhuje tuto úlevu zrušit. Stát by tím ušetřil téměř 18 miliard korun.

09:00 - V Senátu se sešli předseda horní komory parlamentu Přemysl Sobotka a premiér Jan Fischer. Tématem rozhovoru bude radar, úspory rozpočtu i krize kolem předčasných voleb. Oba politici se oficiálně setkávají vůbec poprvé.

 

Právě se děje

Další zprávy