Rovná daň končí. Kvůli vyšším penzím, plánuje vláda

Petr Holub
9. 9. 2009 15:55
Úřednický kabinet Jana Fischera mění ve svém úsporném balíčku daňovou reformu z éry Topolánkovy vlády.
Ministr financí Eduard Janota.
Ministr financí Eduard Janota. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Úřednický kabinet Jana Fischera mění ve svém úsporném balíčku daňovou reformu z éry Topolánkovy vlády.

Ruší totiž její symbol - rovnou daň - a navrhuje jiné řešení. Kdo vydělává opravdu velké peníze, zdaní část svých příjmů jinou, vyšší sazbou.

Příjmy nad 2 311 200 korun budou zdaněny sazbou 38 procent. U nižších příjmů sazba zůstane 23 procent jako dosud.

Tato část vládního balíčku by vynesla státnímu rozpočtu v příštím roce pouze miliardu korun navíc. Také tím však ministerstvo financí získá částku, o kterou bude možné v příštím roce zvýšit důchody.

Ondřej Jakob, mluvčí ministra financí Eudarda Janoty, existenci nové verze balíčku nevyloučil, jen opatrně přitom připustil úvahy o konci rovné daně: "Druhou sazbu daně z příjmu ministr nenavrhuje. Možná o tom ale bude debata," řekl Aktuálně.cz.

Platnost úsporného balíčku byla původně navržena pouze na příští rok. Z vládního dokumentu však vyplývá, že časově omezeny budou jen zásahy do sociálních dávek (Janota navrhuje například snížit mateřskou a porodné).

Vyšší daně se však budou platit i v roce 2011.

Z důvodů hrozby značných škod

Podle vládního návrhu je zvýšení daně z příjmů občanů a vyšší daně ze spotřeby a majetku zcela nezbytným krokem pro odvrácení krize veřejných financí.

"Vládě se navrhuje, aby společně s předložením tohoto návrhu k projednání Poslanecké sněmovně požádala předsedu sněmovny o vyhlášení stavu legislativní nouze z důvodu hrozby značných hospodářských škod, které by nepřijetí zákona vyvolalo, a to až do prvního dne voleb do Poslanecké sněmovny," napsal ministr v materiálu, který dnes večer projedná vláda a který má Aktuálně.cz k dispozici.

Právě daňové změny by měly být projednány ve stavu legislativní nouze. Pokud se sněmovna rozpustí, bude podle ministra nutné předložit návrh ke schválení Senátu.

Kladivo na pivaře

Návrh na vyšší sazbu daně z příjmů fyzických osob je nejvážnější změnou oproti úpravám daňového systému avizovaným počátkem týdne.

Většina navržených změn však zůstala v dosavadní podobě. Vláda dnes rozhodne skutečně o tom, jestli se na dvojnásobek zvýší sazby daní z nemovitostí. Například základní sazba u obytných domů vyroste napříště na 2 koruny za metr čtvereční. Tím získají obecní rozpočty navíc 4,4 miliardy korun.

Daň z převodu nemovitostí vyroste ze 3 na 5 procent ceny pozemku a stát si tím přilepší o 4,3 miliardy.

Daň benzínu a nafty vyroste o korunu za litr, například z litru benzínu se bude platit 12,84 koruny. O dvacet korun za litr vyroste spotřební daň u čistého lihu, o osm korun, tedy o třetinu za hektolitr piva. Za každou cigaretu nebude stát vybírat 1,03 koruny jako dosud, ale 1,09 koruny.

Na spotřebních daních tak stát vydělá 11,3 miliardy. Zvýšení základní sazby DPH o procento a snížení o dvě procenta vynese 21,9 miliard dohromady státu a obcím.

Obavy z těchto změn mohou mít zvláště pivaři, na které dopadne vyšší daň z piva, lihu i přidané hodnoty.

Jak se našlo na důchody

Na daních se tak vybere 39,8 miliardy navíc, z toho však půjde přes 11 miliard obcím.

Samotný státní rozpočet si ale polepší až o 35 miliard, protože stát svou podporu stavebního spoření sníží z 13,5 na 6,5 miliardy korun. Znamená to, že přispěje pouze deseti procenty k uložené částce namísto dosavadních 15 procent. Zároveň po smrti majitele nepřechází účet automaticky na příbuzné, ale projde běžným dědickým řízením.

Dalších 12 miliard stát ušetří v sociální oblasti, kde zároveň zvýší pojistné o 28 miliard.

Celkem si tak stát polepší o 75 miliard. Je to o sedm miliard víc než v původní verzi vládního balíčku z počátku týdne. Tento rozdíl umožní vládě přece jen zvýšit penze o 2 procenta, jak navrhuje ministr práce Petr Šimerka.

Zdravotníci se uhájili

Z vládního návrhu také zmizel původní plán udržet podnikovou daň na dvaceti procentech. V příštím roce tedy klesne na 19 procent.

Ministr financí netrvá ani na tom, že stát zmrazí příspěvky zdravotním pojišťovnám. Zdravotníci si naopak polepší o 1,5 miliardy, protože stále platí záměr zvýšit stropy zdravotního pojištění na šestinásobek průměrné mzdy.

 

Právě se děje

Další zprávy