Rekordní rozpočet: Janota plánuje výdaje 1200 miliard

Petr Holub, Kateřina Eliášová
7. 9. 2009 20:38
Školám se ubere 12 miliard korun, na stavbu dálnic se přidá 24
Státní dluh. Ilustrační foto
Státní dluh. Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ministr Eduard Janota předložil politikům rozpočet, který počítá s rekordním schodkem 231 miliard korun.

Podle dokumentu, který má Aktuálně.cz k dispozici, jsou úspory příliš malé na to, aby vyrovnaly vyšší výdaje na sociální stát a na boj s krizí.

Dálnicemi proti krizi

Nechci říct beton ano, vzdělání ne. Těmito slovy před časem Janota komentoval přípravu rozpočtu na příští rok.

Návrh, který má ve středu projednat vláda, však ukazuje jednoznačně opak. Školám se ubere 12 miliard korun, na stavbu dálnic se přidá 24 miliard.

Důvodem takového rozporu mezi slovy a činy jsou podle Janoty krizové poměry. Stát na jedné straně musí bojovat proti dluhům, proto šetří na platech a provozních výdajích státních institucí. To se týká právě škol.

Na druhé straně nechce snižovat státní investice, protože jejich pomocí se dá posílit skomírající ekonomika. "V betonu utrácet umíme na rozdíl od měkkých projektů," vysvětlil.

Celkem stát plánuje utratit 1200 miliard. To je o 48 miliard víc než letos. Také to je o 231 miliard víc, než stát dokáže získat na daních a dalších příjmech.

Dluhy, penze a zdravotnictví berou zbytek

Vyšší útratu nemají na svědomí jen stavitelé dálnic.

O 25 miliard se v příštím roce zvýší sociální výdaje, z toho 17 miliard navíc půjde na důchody. Porostou také výdaje na zdravotnictví, když provoz ministerstva zdravotnictví a dotace zdravotním pojišťovnám vyrostou dohromady o 7 miliard.

Také proto posílá ministr vládě zároveň s rozpočtem návrh úsporného balíčku, kde chce ušetřit 10 miliard na důchodech a 8 miliard na platbě zdravotním pojišťovnám. Zároveň doporučuje zvýšit některé daně, a snížit tak schodek o 68 miliard.

Výrazně roste už jen další z krizových výdajů. Náklady na státní dluh se zvýší na 80 miliard proti letošním 64 miliardám.

Vyšší sociální a zdravotní výdaje, dopravní investice a náklady na státní dluh zvyšují výdaje dohromady o 73 miliard. Vyrovnat tento nárůst se škrty ve všech ostatních resortech nedaří. Brání tomu i fakt, že také ministři průmyslu a životního prostředí vyžadují vyšší spoluúčast státu na evropských projektech.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Pavla Kohouta: Budoucí česká finanční krize
 

Právě se děje

Další zprávy