Rychetský naznačil, co si myslí o Melčákově stížnosti

Eliška Bártová Eliška Bártová
6. 9. 2009 13:09
Předseda Ústavního soudu zároveň prohlásil, že volby jsou veřejným zájmem. Nesmějí být ale zpětně napadnutelné
Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu
Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v neděli opatrně prezentoval svůj názor na ústavní stížnost poslance Miloše Melčáka.

"Je nesporné, že soud ve čtvrtek zasedne. Ale nikdo v této zemi neví, zda bude rozhodnuto," uvedl Rychetský v České televizi. "Bude to světový rekord," zhodnotil rychlost, s níž se budou ústavní soudci stížností napadající konání předčasných voleb zabývat.

Sice odmítl předjímat případný verdikt, avšak naznačil, jak sám stížnost vnímá. "Ústavu lze měnit ústavními zákony nebo doplňovat. Tento zákon ji nedoplňuje, ani nemění, ale suspenduje. Říká pouze, že pro tento případ nebude platit."

Zároveň poznamenal, že napadený zákon stojí de facto mimo Ústavu. "Jsou čtyři způsoby, jak měnit Ústavu a najednou tu máme zákon, pro který tyto čtyři způsoby neplatí," řekl předseda soudu. "A pro tentokrát se použije jiný způsob, dosud neupravený."

Volby jsou veřejným zájmem

Rychetský zároveň odmítl kritiku, která se na soud snesla ohledně veřejného zájmu. "I my říkáme, že předčasné volby jsou ve veřejném zájmu," uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce. "Ale musí být legitimní."

Podle Rychetského Ústavní soud musí stížnost posoudit právě proto, aby nebyly volby zpětně napadnuty. Podle politiků i řady ústavních právníků ovšem na něco takového nemá právo.

Straničtí experti nyní řeší, jak konání předčasných voleb v co nejbližším zachránit. ČSSD tvrdošíjně opakuje, že je nezbytné, aby se konaly v původně plánovaném termínu 9. a 10. října. Odborníci ovšem tvrdí, že je to nereálné a navrhují spíše termín 6. a 7. listopadu.

 

Právě se děje

Další zprávy