Ministr Pecina ustoupil od zrušení Národní strany

Eliška Bártová Eliška Bártová
25. 8. 2009 16:40
Úřad podle něho nemá dost materiálů, o něž by návrh mohl opřít
Proti všemu, co je jiné. Národní strana na 1. máje 2008.
Proti všemu, co je jiné. Národní strana na 1. máje 2008. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Zatímco Ministerstvo vnitra připravuje druhý návrh na zrušení Dělnické strany, ustoupilo od plánu zakázat další stranu s extrémistickým politickým programem.

Proti Národní straně, která v kampani před volbami do evropského parlamentu vyrobila pro televizi rasistický předvolební spot, nemá nyní úřad podle ministra Martina Peciny dost důkazního materiálu.

"Ukázalo se však, že na její zrušení nemáme dostatek 'munice'," řekl exkluzivně pro Aktuálně.cz ministr vnitra.

Není co rozpouštět

Právě poté, co v televizi z inkriminovaného spotu zazněla věta "Konečné řešení cikánské otázky... je návodem pro všechny evropské státy," začal ministr Pecina o zákazu této strany usilovat.

"Rasistické spoty na podání žádosti o její zrušení nestačí," říká Pecina.

Podle ministra by navíc nebylo co rozpouštět, protože Národní strana má jen málo členů. "Myslel jsem si, že na ně shromáždíme dostatek materiálů, ale když se ukázalo, že to je jen malé uskupení, nebylo to možné," říká Pecina.

Ve zmíněných evropských volbách dostala Národní strana 0,26 procenta hlasů.

9. září ve vládě

Ministr vnitra Martin Pecina.
Ministr vnitra Martin Pecina. | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Oproti tomu příprava návrhu na zrušení Dělnické strany (ta získala v posledních volbách 1,07 procenta) na ministerstvu už finišuje.

Do vlády by měl jít podle ministra Peciny 9. září. „Pilujeme to tak, abychom do toho mohli zahrnout všechny informace, které ještě přicházejí. Nyní to precizujeme," uvedl Pecina pro Aktuálně.cz.

Podle Peciny by ministerstvo mělo přípravu dokončit do konce tohoto týdne, pak chce dát návrh k připomínkování několika resortům, kterých se to týká - především ministerstvu spravedlnosti.

"Je to kvalitní podložený materiál," pochvaluje si ministr. "Důležité je, že lze prokázat, že členové Dělnické strany figurují na akcích, kde se dějí protizákonné věci. To je velice závažný dokument."

Spojka na Vítkov

Jedním z důležitých argumentů bude také propojení žhářů z Vítkova s Dělnickou stranou. Jak zjistily Lidové noviny, jeden z údajných pachatelů byl sponzorem této strany.

Podle Peciny návrh obsahuje na 30 stran a stovky stran příloh. Detaily však po dohodě s premiérem Fischerem zveřejní ministerstvo až poté, co materiál projedná vláda.

 

Právě se děje

Další zprávy