Útok na Topolánka? Jak u bláznů, řekl ministr online

Eliška Bártová Eliška Bártová
25. 8. 2009 14:25
Ministr vnitra Martin Pecina odpovídal online na dotazy čtenářů Aktuálně.cz
Ministr vnitra Martin Pecina
Ministr vnitra Martin Pecina | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Praha - Na sklonku minulého týdne dostal expremiér a šéf ODS Mirek Topolánek kamenem nad oko.

Stalo se během předvolební kampaně. Čtvrt roku předtím pak šéf ČSSD Jiří Paroubek stěží mohl spočítat zásahy vajíčky, které inkasoval. Rovněž se to stalo během předvolební kampaně.

Ministra vnitra Martina Pecinu vedou tyto násilné projevy k úvahám, jak se postarat o bezpečí politiků, pokud se chtějí sejít tváří v tvář s "lidem". "Policie bude předvolebním mítinkům a dalším akcím nyní věnovat větší pozornost," řekl ministr.

I kvůli této větě jsme jej pozvali na online rozhovor se čtenáři deníku Aktuálně.cz. Odehrál se v úterý od 13:00.

Fakta:

  • Martin Pecina působil před nástupem na ministerstvo Úřad na ochranu hospodářské soutěže.
  • Do ministerské funkce překlenovací vlády jej nominovala ČSSD.

Pecina v něm mimo jiné prozradil, co si myslí o celém útoku na Mirka Topolánka. "Celý ten případ je tak blbý, že si raději nic nemyslím. Takové zranění nezranění, chlápci, kteří přijedou svým autem až na místo a pak se jdou sami udat. Je to jak u bláznů. Jestli to má na svědomí některá z politických stran, tak se někdo fakt už zbláznil dočista," napsal Pecina. "Ale věřím, že policie nakonec dospěje k nějakému závěru."

A jak to myslel s oním větším dozorem na mítincích? "Na tom, jak zabezpečit průběh akcí, se policie domlouvá s organizátory. To je úroveň obvodního oddělení. Ne policejního prezidia, a ne ministra," popřel, že by sám chystal nějakou aktivitu.

Pecina, který si dal při nástupu do funkce za cíl úspěšně zopakovat žádost u zrušení extremistické Dělnické strany, chce svůj cíl  příští měsíc naplnit. I na to jste se jej v online rozhovoru ptali.

Odpovědi ministra vnitra Martina Peciny čtěte zde:

Odpovězeno: 25. 08. | 13:02Autor: NS

Otázka: Dobry den,
budete take chranit mitinky Narodni a delnicke strany pred utoky romu a antifasistickych extremistu ?

Martin Pecina: Dobrý den všem čtenářům tohoto webu.

Pokud jsem si všimnul, mítinky NS a DS byly jediné, které policie v minulosti chránila. Respektive oddělovala znepřátelené skupiny... V tom budeme rovněž pokračovat, neboť pouliční války jsou něco co podle mého názoru do demokratické společnosti nepatří

Odpovězeno: 25. 08. | 13:06Autor: Láďa

Otázka: Dobrý den pane ministře, včera vajíčka, dnes kámen, zítra kulka. Souhlasíte s tím, že vývoj může nabrat i tento kurs? Co se s tím dá dělat v rámci stávajících zákonů?

Martin Pecina: Nesmíme být neteční. Skutečně nejde o legraci. Pamatuji si, jak po mně pan Topolánek křičel v parlamentu (7.6.2009 - důvěra vládě), že jsem 60 tisíc mladých lidí, kteří nesouhlasí s Jiřím Paroubkem nazval fašisty. Pro všechny zájemce doporučuji poslech na serveru ct24.cz. Z dnešního pohledu je to až neuvěřitelné co tam tehdy řekl. Jsem zvědavý jak by se na to díval dneska...
Stávající zákony jsou dostatečné, pouze atmosféra ve společnosti se nám za poslední 3 roky dostala někam mezi Balkán a Afriku. Ale věřím, že si s tím poradíme.

Odpovězeno: 25. 08. | 13:07Autor: x-man

Otázka: Přeji hezký den,
bude policie také tak aktivní při vyšetřování,pokud bude napaden obyčejný občan,platící daně?

Martin Pecina: Když je napaden obyčejný občan, policie musí konat také. Když někdo chce manipulovat volby, je to ale asi něco trochu víc...

Odpovězeno: 25. 08. | 13:08Autor: STB

Otázka: Dobrý den pane ministře.Já bych je na mítinkách nehlídal.Jsou to vyhozený peníze a navejš,sklízejí to co zaseli....

Martin Pecina: Nejde o žádná velká opatření. Policie zvýší svou běžnou hlídkovou činnost. Žádná hrůza a žádné obrovské náklady...

Odpovězeno: 25. 08. | 13:12Autor: nácek

Otázka: dekujeme za vaši posedlost zlikvidovat "nácky". Díky tomu občané vidí váš strach, vidí, že neváháte porušovat zákon a sahat k stbáckým praktikám, vidí, že jedinou opravdovou opozicí v naší zemi jsou právě nacionalisté. Každá represe nás posiluje, snažte se jak chcete, ale budete nás muset postřílet, jinak nep

Martin Pecina: Prosím. Rádo se stalo. A bude se dít i nadále dokud tady budu. Myslím, že střílení není na místě. Možná by stačilo, kdyby jste si přečetl nějakou historickou knihu. Kdyby se nám do Evropy vrátil nacismus v plné kráse, potkáme se všichni na Sibiři. Tam nás chtěli vámi tak obdivovaní vůdcové přestěhovat. Možná byste se tam mohl zajet podívat se svými kámoši. Třeba by se vám všem rozsvítilo...

Odpovězeno: 25. 08. | 13:13Autor: Lenka

Otázka: Dobrý den,
zajímá mě nový návrh na rozpuštění Dělnické strany. Ten starý byl až vtipně slabý. Nepříliš schopný mi ale přišel i sám pan Henych, který jej připravoval. Zajímalo by mě, zda už nyní návrh vypracovávají jiní lidé?

Martin Pecina: Pan Henych je dobrý a zkušený úředník. Ale běžně dělá úplně jiné věci. Tento návrh skutečně připravovali lidé z vnitřní bezpečnosti a nikoliv pan Henych.

Odpovězeno: 25. 08. | 13:15Autor: DEDEK

Otázka: A PROČ VLASTNĚ BY SE MĚLI POLITICI HLÍDAT Z NAŠICH PĚNĚZ? Každá politická strana má své peníze, tak ať si toto platí ze svého! Co Vy na to,pane ministře?

Martin Pecina: Každá strana se také sama hlídá. Policisté pouze zvýší svou běžnou činnost a budou někde v okolí, kdyby bylo třeba zasáhnout. Uznáte, že policista má přece jenom jiné pravomoci než pořadatelská služba... Ale jinak s Vámi souhlasím. Pořadatelská služba je v režii stran a tak je to také dobře.

Odpovězeno: 25. 08. | 13:17Autor: Pavel

Otázka: Nejméně 60 let se na politiky nic neházelo.
Není to náhodou tím , že se politici na hony vzálili normálním lidem a jejich starostem.

Martin Pecina: Je to možné. Ale zároveň chci podotknout, že je to tím, že média vykreslují politiky jako monstra. Všechny. Kdybych měl sám sebe hodnotit podle toho co se o mě píše, asi bych si sám od sebe nevzal suchou kůrku chleba...:-( Neobjektivita médií je zarážející a hrozná. I proto je taková atmosféra ve společnosti.

Odpovězeno: 25. 08. | 13:20Autor: miloš

Otázka: Pracuje i současné MV na exministrem Langerem slíbené vyšetřování informací obsažených v Kubiceho zprávě a okolností volby prezidenta ? Jaké jsou dosavadní závěry ?

Martin Pecina: Myslím, že obě věci jsou "živé". Pracují na nich zejména státní zástupci. Ale z té kubiceho zprávy se snad nepotvrdilo vůbec nic. Zatím. Necháme to prosím na justici, já se tím zabývat nebudu. Už je to chválabohu v jiných rukou...

Odpovězeno: 25. 08. | 13:22Autor: Lkass

Otázka: Dělnickou stranu umíte hlídat nadstandartně, proč není možné přidělit i ostatním stranám patřičnou sílu policie? Máte málo policistů,kde se zašili celníci?

Martin Pecina: Policii nasadit můžeme. Problém je v tom, že když nechám hlídat mítinky ČSSD, řve Topolánek že jsem socan. Když chci nechat hlídat Topolánka, řve opět, že s tím nesouhlasí. Je to jako u bláznů. Ať si strany najmou řádnou pořadatelskou službu a policie bude pouze dohlížet. To je myslím dobrý model...

Odpovězeno: 25. 08. | 13:25Autor: Vojta

Otázka: Radovan Krejčíř podle Aktuálně.cz prodal dům za devadesát milionů korun. Jak je to možné? Jak tu policii řídíte? Byli vůbec nějací policisté nebo úředníci vyšetřováni kvůli selhání nebo korupci v kauze Krejčíř?

To se nám státní správa směje do obličeje?

Martin Pecina: Vážený pane, jestli si myslíte, že s tím policie může něco dělat, tak jste na velkém omylu. Za útěk Krejčíře skutečně nemohu. To je fakt hrozně dávno. Ale zabavování jeho majetku je fakt mimo náš dosah. Pokud vím (z doslechu - ono už je to fakt dávno), tak Krejčířovi se část majetku zabavila, policisté mu tam potom chodili krmit žraloka do akvárka (to není vtip!) a soudy nakonec rozhodly o jeho vydání zpět. Děravé jsou zákony, ne policie...

Odpovězeno: 25. 08. | 13:27Autor: DS

Otázka: Dělnickou stranu nezastavíte. Pochod "extremistů" před týdnem na Slovensku - stovky obyčejných lidí se k nim přidávali a šli protestovat proti cikánskému a pozitivně diskriminačnímu teroru. Cikán nelze integrovat, o to se snažíme již 50let.

Martin Pecina: Výborně. A co s nimi chcete dělat, když je nebudeme integrovat? Vyženete je? Povraždíte? Uvažujte chlape... Mluvíte nesmysly. Nejsme ve středověku.

Odpovězeno: 25. 08. | 13:28Autor: Klum

Otázka: Dobrý den, nestálo by za to implantovat politikům senzory, které by dle intenzity dotyku definovali míru jejich ohrožení? Ddysi to vynálezu pracoval Jára Cimrman, ale trochu to probíjelo a všichni pak obdivovali rychlý běh Ferdinanda d'Este na jedné honitbě.

Martin Pecina: Dobrá otázka. Někteří by se proběhli :-)

Odpovězeno: 25. 08. | 13:31Autor: Vilta

Otázka: Myslíte, že by byla ochranka zapotřebí, kdyby se politici snažili udělat něco víc pro nás obyčejné lidi?
Snad odpovíte k věci.

Martin Pecina: To jste mě pobavil. Prý k věci mám odpovídat. To byste se musel k věci zeptat...
Myslím, že ochranka a chování politiků jsou dvě věci, které spolu vůbec nesouvisí. Nebo máte dojem, že házet vajíčka nebo kameny chodí lidé, kteří mají pocit, že se o ně politici nestarají? Asi ne, že? Házet chodí buď děcka, které se přijdou vyblbnout, nebo chuligáni, kteří za to dostali něco slíbeno. Ne obyčejní lidi jak píšete...

Odpovězeno: 25. 08. | 13:33Autor: Thor

Otázka: pane ministře, v případě, že Policie České republiky bude moci poslední předvolební taškařici s vajíčky (ne kameny) opravdu došetřit, kdo bude v případě potvrzení této inscenované zaplacené provokace, případně jiných, platit náhrady zbytečného vyšetřování ?

Martin Pecina: To jste mě dostal. Fakt nevím jestli je možné chtít náhradu za náklady policie při vyšetřování. Obávám se, že ne. Ale je to dobrý podnět k zamyšlení pro zákonodárce...

Odpovězeno: 25. 08. | 13:35Autor: Koraktor

Otázka: neobáváte se, že potenciálním zákazem DS, přejdou neonacisté organizovaně do "ilegality" a budou nekontrolovatelní nebo založí jinou stranu ?

Martin Pecina: Jinou stranu založí a budou se snažit pokračovat. Ale nebude to pro ně nijak jednoduché. Ilegalita je nesmysl. Oni nechtějí bojovat, oni chtějí být vidět a politicky se prosazovat. Ilegalita má smysl, když jdete za nějakou věcí a chcete ji skutečně dosáhnout a nemůžete to dělat veřejně. Ale to jistě není případ dělnické strany, že?

Odpovězeno: 25. 08. | 13:37Autor: Petr Novotný

Otázka: Proč vězníme lidi (odsouzené na doživotí o to hůř) , kteří pocházejí z jiných republik než z ČR. Jeden měsíc vězně stojí republiku 30.000 Kč. I na to jsou moje daně! A porovnejte, že já chodim do práce, platím daně, složenky, a co dělá onen vězeń ? Má právo mít na pokoji TV. Povinnost nulová !

Martin Pecina: Souhlasím s dnešní ministryní, že vězňové by měli mít povinnost pracovat. Pokud jde o to věznění cizinců. Je mi milejší, když si tady odsedí trest za to co tady spáchali, než když, jako katarský princ, odjedou a smějou se nám do obličeje...

Odpovězeno: 25. 08. | 13:39Autor: Práčata z ČEZ ka

Otázka: myslíte, že by politikům pomohlo kdybychom si vzali sudlice,cepy,mlato,pohrabáče,karabáče,dutky,b iče,travex,aku nářadí, křovinořezy, motorovky a pořádně jim domluvili ? Že by se jim v hlavách nerozbřesklo aby nás přestali okrádat a sobě cpát do jutových pytlů a strožoků :?...

Martin Pecina: No to je sice vtipné, ale pro začátek by stačilo, kdybyste se pořádně zamyslel když půjdete k volební urně... Když to udělá celý národ, nebude co řešit...

Odpovězeno: 25. 08. | 13:41Autor: Liška

Otázka: Dobrý den.
Jaký máte pocit z vrcholných představitelů policie ČR jako nestraník?
Co chystáte dělat, až Vám zkončí funkce ministra vnitra?

Martin Pecina: Jak ze kterých pane :-) Ale myslím, že je zřejmé, že když se policejnímu prezidentovi nezasahuje do jeho personálních pravomocí, tak si umí udělat pořádek. To jenom pan Langer se pak může zbláznit, protože byl patrně zvyklý na něco jiného...
Myslím, že lidé, kteří jsou dnes ve vedení policie, jsou schopni své úkoly plnit velmi dobře.

Odpovězeno: 25. 08. | 13:42Autor: miloš

Otázka: Podařilo se Policii zjistit, jesti útok na M.Topolánka byl veden kameny nebo vejci ?

Martin Pecina: Zatím to nevím a ani se neptám. Nechme se překvapit.

Odpovězeno: 25. 08. | 13:43Autor: Pavel

Otázka: Já osobně jsem proti vajíčkům a kamenům. Ale rád si vezmu do ruky klacek nebo hůl a vyhnal bych tu lůzu a chátru ze Strakovy akademie. Podpoříte mě?

Martin Pecina: Už jsem na to odpovídal. Začněte tím, že půjdete k volbách a vezmete rozum do hrsti. Defenestrací v demokratické společnosti nic nevyřešíte. Od toho je volební lístek.

Odpovězeno: 25. 08. | 13:44Autor: Rejpal

Otázka: Dobrý den,
jaký máte názor na to, že média, policie i politici a možná i soudy rozlišují to, zda někdo po někom hodil jen rajče, jen vajíčko nebo kámen? Dle mého názoru mohou všechny 3 uvedené předměty nevratně poškodit oční sítnici, nebo způsobit tržnou ránu, popř. jinak člověku ublížit.
Děkuji

Martin Pecina: Házet předměty po lidech se nemá. Nejsme ve starověké aréně a politici nejsou gladiátoři...

Odpovězeno: 25. 08. | 13:46Autor: Pedro

Otázka: No jestli by spíš nestálo za to, aby se politici začali chovat slušně, přestali lhát, plácat nesmysly, krást a bídačit tuto zemi, pak mám pocit, že by žádnou ochranu nepotřebovali...ale já vím, jsem jen pitomej volič, kterej je úplně mimo..

Martin Pecina: Už jsem to říkal, ale zopakuji to. Je to důležité. Ti, kteří házejí cokoliv nejsou ti občané, kteří se cítí politiky podvedeni. To jsou profíci, kterých se já zastávat nechci a nechci pro ně ani nic dělat... Takže tyto dvě věci spolu nesouvisí...

Odpovězeno: 25. 08. | 13:48Autor: Hana

Otázka: Pane ministře, když jste přišel na to, že Váš předchůdce uzavřel nevýhodné smlouvy na pronájem lázeňských domů, tak proč ty smlouvy nezrušíte jako neplatné?

Martin Pecina: Pracuji na tom, ale bohužel to není jednoduché. Tyto smlouvy obsahují smluvní penále za jejich vypovězení ve výši desítek miliónů korun. Takovou škodu nechci státu udělat. Ale pracujeme na řešení...

Odpovězeno: 25. 08. | 13:49Autor: Míra

Otázka: Dobrý den,
mám otázku trochu mimi téma. Myslíte, že je nějaká možnost, aby tato současná vláda vládla déle, než do předčasných voleb? Dle mého názoru je tato vláda nejlepší za posledních 20 let.

Martin Pecina: Obávám se, že nikoliv. A je mi to líto, to mi věřte :-(

Odpovězeno: 25. 08. | 13:51Autor: Adam

Otázka: Co je pravdy na tom, že v podivných pronájmech a prodejích majetku vnitra se angažovali rodinní příbuzní p. Langera a jemu spřátelené firmy?

Martin Pecina: To se povídá ale objektivní informaci zjistit nelze. Světe div se, společnost, která si pronajala lázeňské domy má akcie na doručitele. Pro nezasvěcené - to znamená, že nelze zjistit kdo tu společnost vlatní... Ale přímo napadat pana Langera si netroufnu. nemám žádný důkaz v ruce. Uvidíme po pár letech, kdo vyplave jako vlastník...

Odpovězeno: 25. 08. | 13:53Autor: Blatouch

Otázka: Dobrý den pane ministře, nezdá se vám, že extremismus a všechny útoky vyprovokuje tisk a TV. Neměl by je někdo už začít krotit? Někdy mi to připadá, že štvou romy proti čechum.

Martin Pecina: Prakticky všechna média se úplně odtrhla od reality a dělají jenom senzace. Máte pravdu. Krotit by se to mělo začít. Ale to je úkol až pro politickou vládu. Na to sílu nemáme...

Odpovězeno: 25. 08. | 13:56Autor: Kostěj Nesmrtelný

Otázka: Čím je podle vás způsobeno to, že jsme se - cituji vás - "náladou dostali někam mezi Balkán a Afriku"?

Martin Pecina: Je k tomu několik důvodů. Chování politické reprezentace v posledních třech letech mi připadá neskutečné. Bývalý premiér náhle zbohatne, poslední stranický premiér létá na dovču tryskáčem, bývalí ministři si kupují majetek za stovky miliónů. To nemůže normální člověk pochopit jinak než blbě. A k tomu vytrčené prostředníčky a nacistická hesla přímo ze sněmovny. Co si mají lidé myslet?

Odpovězeno: 25. 08. | 13:59Autor: Vendelin "Ryšlink" Bajza

Otázka: V kuloárech se šíří zpráva, že útok na pana Topolánka byl proveden na objednávku nově zřízené strany TOP 09, aby následně vyvolala podezření, že se jedná o protipravicovou kampaň zincesovanou předními levicovými stranami KSČ a ČSSD. Zpráva bude uveřejněna v deníku Blesk dne 27.8.

Martin Pecina: Celý ten případ je tak blbý, že si raději nic nemyslím. Takové zranění nezranění, chlápci, kteří přijedou svým autem až na místo a pak se jdou sami udat. Je to jak u bláznů. Jestli to má na svědomí některá z politických stran, tak se někdo fakt už zbláznil dočista... Ale věřím, že policie nakonec dospěje k nějakému závěru...

Odpovězeno: 25. 08. | 14:04Autor: evelina

Otázka: Pane ministře,působíte svými výroky velice nevěrohodně svým slovníkem,který jako kdyby vypadl z úst p.Paroubka.Nevím,kdo dal impuls k tomu,abyste navrhoval ochranu politiků při kampani,ale připadá mi to jako další populistický krok právě vůči politikům.Jen bych chtěla vědět,
kterým? ODS odmítla.

Martin Pecina: Děkuji za vaši otázku. Po útocích na Andělu se policie setkala s organizátory mítinků ČSSD a domluvila se s nimi na dalším postupu. To samé jsme nabídli v těchto dnech ODS. To je vše. Na tom, jak zabezpečit průběh akcí se policie domlouvá s organizátory. To je úroveň obvodního oddělení. Ne policejního prezidia a ne ministra. Čili nevím, co jsem tedy udělal špatného. Zase nemůžete věřit všemu co se píše, nebo co pan Topolánek vykřikne v rámci kampaně...
No a jinak - populistické gesto vůči politikům? To je nějaký protimluv, ne? Populismus je populismum, protože je vůči lidem... Takže moc nerozumím co tím vlastně myslíte...

Odpovězeno: 25. 08. | 14:09Autor: Občan

Otázka: Dobrý den pane ministře, zajímá mě Váš názor na předlistopadovou minulost Vašeho náměstka p. Komorouse. Myslíte si, že 20 let po revoluci je nezbytné dosazovat do vysoké funkce osobu minimálně "charakterově pošramocenou".

Martin Pecina: Vážený pane. Skutečně si nemyslím, že by pan Komorous byl charakterově pošramocen. To znám mnoho jiných, kterým se zdráhám podat ruku a působí ve vysokých funkcích. Pan Komorous je špičkový odborník, uznávaný mezinárodní komunitou. Má vysoký stupeň prověření pro nás i pro zahraničí. Američanům je dobrej a my si ho tady budeme ošklivit? Nechte ho pracovat ať jsou nějaké výsledky. Takoví co nikdy nic neudělali a proto nic nezkazili pro tuto zemi mnoho práce neodvedou.

Děkuji všem tazatelům a omlouvám e těm, na které se nedostalo.

Někdy příště se těším na shledanou.

Váš Martin Pecina

 

Právě se děje

Další zprávy