Janota má černý scénář, státu může chybět 256 miliard

Domácí Domácí
15. 8. 2009 13:28
Aby k tomu nedošlo, je potřeba podle ministra financí snížit výdaje a zároveň zvýšit daně
Ministr financí Eduard Janota už poněkolikáté zvýšil odhad deficitu na příští rok
Ministr financí Eduard Janota už poněkolikáté zvýšil odhad deficitu na příští rok | Foto: Jan Langer

Praha - Hospodaření českého státu se může v příštím roce vyvíjet ještě nepříznivěji, než dosud vláda očekávala. Ministr financí Eduard Janota nově kreslí černý scénář, podle nějž by mohl deficit dosáhnout zhruba sedmi procent hrubého domácího produktu.

To by znamenalo, že by stát utratil o 256 miliard víc, než kolik vybere na daních.

Janota to uvedl v rozhovoru pro Rádio Česko.

Snížíme výdaje, zvýšíme daně

Vývoji, který popsal, je podle něj možné předejít jen změnami v zákonech, na nichž jeho ministerstvo pracuje. Podle Janoty musí zákonná opatření velmi výrazně snížit výdaje státu, zároveň však navýšit jeho příjmy. "Bez změn obou stran rozpočtové bilance se tato situace nedá řešit," řekl veřejnoprávní stanici ministr financí ve Fischerově vládě.

Úspory by se měly dotknout prakticky všech položek mandatorních výdajů, které předepisují státu zákony.

Ministerstvo navíc uvažuje o odkladu daňového zvýhodnění podniků z 20 na 19 procent a o zvýšení stropu pro pojistné na sociální zabezpečení ze čtyřnásobku na šestinásobek. Zvednout by se mohla také daň z nemovitosti či spotřební daň. 

Pokud se podle něj podaří změny v Poslanecké sněmovně a v Senátu prosadit, mohl by schodek rozpočtu v příštím roce činit zhruba pět procent HDP.

Rekordní bude už letošní schodek

Aktuálně.cz už počátkem srpna napsalo, že i letošní deficit státního rozpočtu bude šplhat k hodnotě 200 miliard korun, konkrétně by měl překročit 190 miliard.

Údaje ministerstva financí totiž ukázaly, že podniky letos odevzdaly na daních pouhé dvě třetiny částky, kterou do konce července zaplatily loni. Bez ohledu na výpadek příjmů stát i nadále posiluje během letošního roku také další výdaje.

Pokud jde o příští rok, ministr Janota naposledy koncem července poprvé připustil, že schodek rozpočtu by mohl přesáhnout 200 miliard. Ještě v červnu přitom tvrdil, že se nehodlá smířit se schodkem vyšším než 170 miliard korun.

Vyšší deficit znamená mimo jiné také vyšší splátky dluhu, které by se pro Česko měly vyšplhat na příští rok už na 65 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy