Reakce na víza: Česko stahuje velvyslance z Kanady

Simona Holecová, Lenka Smyčková
14. 7. 2009 12:35
Ministr Kohout pohrozil Kanadě odvetou. Zavedením víz do celé EU
Ministr Jan Kohout se marně snažil zabránit zavedení vízové povinnosti s Kanadou
Ministr Jan Kohout se marně snažil zabránit zavedení vízové povinnosti s Kanadou | Foto: Ludvík Hradilek

* ČR zavádí víza pro kanadské diplomaty a majitele služebních pasů * Vízová povinnost pro Čechy cestující do Kanady začala platit dnes od šesté hodiny ranní. * Prvních 48 hodin mohou Češi žádat o vízum až při příjezdu do Kanady, později už na ambasádě - nejblíže je ta ve Vídni

Praha - To, čeho se mnozí obávali, je zde. Kanada ani ne po dvou letech, co ji pro Čechy zrušila, znovu zavádí vízovou povinnost.

Vede ji k tomu prudký nárůst žadatelů o politický azyl, zejména z řad českých Romů. Na svých stránkách o tom informovalo kanadské ministerstvo pro přistěhovalectví.

Hned ráno se kvůli tomu narychlo mimořádně sešla vláda. Po třech hodinách oznámila, jak na zavedení víz Kanadě odpoví. Ministr zahraničí zavede vízovou povinnost pro držitele diplomatických a služebních pasů. "V tuto chvíli mohu také oznámit, že stahujeme z Kanady českého velvyslance do Prahy ke konzultacím," uvedl ministr zahraničí Jan Kohout. (přečtěte si detailní popis, co zaznělo na vládě - zde)

Vláda se rozhodne, co dál

Čeští politici v posledních dnech zintenzivnili snahy o to, aby k tomuto kroku nedošlo. Žádali, aby Kanada upravila svou azylovou politiku. "Považujeme za velký problém na jejich straně velkorysost azylové politiky," uvedl premiér Jan Fischer.

Nebylo to však nic platné.

Ministr zahraničí Jan Kohout už varoval, že by Česko mohlo přistoupit k odvetnému zavedení víz. Hodlá se přitom v Bruselu odvolávat na takzvanou klauzuli solidarity. "Buď víza zavede celá EU, nebo neplatí klauzule solidarity a my je zavedeme sami," uvedl.

V reakci na kanadské rozhodnutí Kohout dále uvedl, že považuje způsob, jakým kanadská strana oznámila Česku zavedení vízové povinnosti, za bezprecedentní. "Takto se mezi partnerskými a aliančními zeměmi nejedná," řekl Kohout v České televizi. Praha podle něho dosud ani neobdržela diplomatickou nótu a informace má pouze ústní.

Nařízení platí od kanadské půlnoci - tedy od šesti hodin ráno středoevropského času.

Dva dny bez, pak natvrdo

Prvních 48 hodin mohou Češi žádat o vstup do země až při příjezdu do Kanady. Pak už od nich Kanada bude vyžadovat víza. Žádat o ně lze zatím jen na kanadském zastupitelském úřadu ve Vídni.

Podle kanadských úřadů vízový systém umožní lépe rozlišovat mezi lidmi, kteří přijíždějí do Kanady. Většina žádostí o azyl je totiž zamítnuta, což prý ukazuje, že mnoho žadatelů není "opravdovými uprchlíky".

"Vízová povinnost, kterou oznamuji, nám umožní vyhodnotit, kdo přijíždí do Kanady jako legitimní návštěvník, a kdo se může pokusit využít systém pro uprchlíky, aby předbíhal ve frontě čekatelů na imigraci," uvedl v tiskové zprávě kanadský ministr pro imigraci Jason Kenney.

Nejvíce se zavedení víz obávaly české cestovní kanceláře, které pořádají zájezdy právě do severoamerické země.

"Je to obrovský problém a především neseriózní jednání Kanady, pokud to oznámí takto ze dne na den. Již zítra z Prahy odlétá letadlo, v němž je obsazeno 200 míst, z toho je minimálně polovina Čechů," uvedl mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Peníze budou muset lidé vysoudit

O letních prázdninách odlétají do Kanady podle Okamury měsíčně tři až čtyři tisíce Čechů. V tuto chvíli mají zakoupeny letenky či kompletní zájezdy odhadem stovky lidí.

"Nechali jsme si udělat právní rozbor, po kom mají lidé chtít ztracené peníze. Podle naší právničky jim nezbude, než se soudit s Kanadou, případně českým státem," říká Okamura. Podle něj dříve pomáhaly vyřizovat víza klientům samy cestovky. Podobně se zřejmě zachovají nyní. Nicméně konzulát je až ve Vídni, tudíž 48 hodin je termín šibeniční.

Nejlevnější zpáteční letenka do Kanady stojí kolem 25 tisíc. Cena jednoho poznávacího zájezdu se pohybuje okolo 50 tisíc. "Je to zkrátka finančně dost náročná záležitost. Ti lidi jsou chudáci," rozčiluje se Okamura.

Zájezd za 70 tisíc asi nebude

Cestovní kanceláře už zaregistrovaly, že klienti jsou, co se týče Kanady, v posledních čtrnácti dnech opatrní. "Letos máme obecně velký nárůst zájezdů do Severní Ameriky, se samotnou Kanadou je to horší," připustil spolumajitel cestovní kanceláře ESO Travel Tomáš Cikán.

"Lidem je jasné, že nejsme schopni nést v tomto případě za ztrátu jejich peněz žádnou odpovědnost," dodává.

V pátek má s ESO Travel odlétat do Kanady několik lidí na poznávací zájezd po národních parcích, za který zaplatili 76 tisíc korun. Třetinu ceny tvoří letenka. U té je možné sjednat odložení. Horší je to s ubytováním. "Minimálně padesát procent ceny zájezdu zřejmě zůstane nevratných," připouští Cikán.

 

Právě se děje

Další zprávy