Máme volební program ČSSD, táhne do boje s krizí

Petr Holub
3. 7. 2009 10:52
Volební program posiluje stát a dává mu nástroje, aby krize na občany dopadla co nejméně
ČSSD v programu voličům slibuje boj se švarcsystémem i zavedení kurzarbeit. Na snímku předseda Paroubek a místopředseda Sobotka.
ČSSD v programu voličům slibuje boj se švarcsystémem i zavedení kurzarbeit. Na snímku předseda Paroubek a místopředseda Sobotka. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Analýza - Cestu k novému hospodářskému růstu zabezpečí vládní investice do infrastruktury, podpora exportu a ekonomická diplomacie. Aby měl stát dost pravomocí a peněz, musí se naopak omezit nástroje, kterými si proti krizi mohou pomoci jen někteří. Dělají to totiž obvykle na úkor státu a tím všech ostatních, kterým stát může pomoci.

Vizi státu sociální spravedlnosti v dobách krize přináší programový speciál, jehož pomocí chce ČSSD vyhrát volby.

Program projedná víkendová konference Paroubkovy strany. Redakci Aktuálně.cz se podařilo získat strategický dokument s předstihem.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
V ČSSD se válčí o Ratha. Nepracuje pro tým, tvrdí Brno

Program do nepohody

Jak jsou ekonomické poměry nejisté, popisuje program v řadě odstavců. Spolehnout se můžeme jen na to negativní: "Česká republika je krizí značně zasažena", "hlavní dopady na podniky a na trh práce jsou před námi", předpovídají sociálnědemokratičtí ekonomové. 

Překonat nejistotu ani nejde, protože nevíme, jak bude krize hluboká a jak bude dlouho trvat. Na konci krize porostou ceny, ovšem dnes nelze říct, kolik let bude trvat očekávaný cenový pokles či stagnace.

"V současnosti se neobjevují zřetelné signály, že by se blížil obrat," konstatují autoři programu v čele s Jiřím Paroubkem.

Jiří Paroubek dosáhl toho, o co dva roky usiloval. Na jeho tváři to ale úsměv nevyvolalo.
Jiří Paroubek dosáhl toho, o co dva roky usiloval. Na jeho tváři to ale úsměv nevyvolalo. | Foto: Ondřej Besperát
 
 Co ještě stojí ve volebním programu?
ČSSD před volbami vytáhla proti živnostníkům, sníží jim paušály

Stát místo konkursu

Cílem sociálních demokratů je udržet co nejvíc pracovních míst a co nejvíc ulehčit situaci podniků.

Zaměstnanci budou moci spoléhat na tzv. "kurzarbeit", tedy státem placené školení během období, kdy firma nemá zakázky.

Zaváděl ji už ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). V těžších dobách ČSSD podpoří praxi, kdy se jedno pracovní místo rozdělí mezi dva lidi, případně kratší pracovní úvazky.

Foto: Ludvík Hradilek
 Připomeňte si:
Nečas slíbil, že zachrání práci pro 70 tisíc lidí

Vznikne nová Konsolidační banka, která převezme závazky krachujících firem a bude je provozovat, pokud to dovolí evropské předpisy.

Sociální demokraté využijí v případě potřeby zákon, který umožňuje České národní bance převzít krachující banky. Normu už v červnu schválila sněmovna po dohodě ODS a ČSSD.

Foto: Reuters
Připomeňte si:
Zákon na krizi. Stát bude moci převzít krachující banku

Dálnice a Temelín

ČSSD chce utratit desítky miliard korun (1-1,5 procenta HDP)´na posílení státních bank, které podporují úvěry a export českých firem. Čeští podnikatelé by tak měli hledat odbyt na v rozvíjejících se zemích na východě, jak svědčí slib, že sociální demokraté podpoří ekonomickou diplomacii.

Program ujišťuje, že stát bude "investorem poslední záchrany". Nadále tedy bude budovat dálnice, železnice a ekologické stavby, nově chce investovat do sociálního bydlení.

Paroubek slibuje, že za jeho vlády se konečně začnou čerpat evropské dotace za období 2007 až 2013. Neupřesňuje, jak chce odblokovat peníze, které dosud "zůstaly trestuhodně nevyužity".

Pomohou i peníze státní společnosti ČEZ, které se investují do stavby dvou nových reaktorů v Temelíně a k obnově další jaderné elektrárny v Dukovanech.

 

Právě se děje

Další zprávy