Přichází druhá vlna krize, rozpočet padá, firmy mizí

Petr Holub
6. 7. 2009 20:15
Průvodním jevem druhé krizové vlny má být likvidace firem. Podle odborářů právě začíná.
Foto: Reuters

Praha - Průvodním jevem druhé krizové vlny má být likvidace firem. Podle odborářů právě začíná.

Během uplynulého týdne například propustila americká společnost Alcoa všech 790 zaměstnanců továrny na automobilové díly ve Stříbře. Rakouská firma Emco zase ruší továrnu na obráběcí stroje Intos v Žebráku se 180 zaměstnanci.

Další prohloubení krize hlásí také ministerstvo financí. V červnu opět propadl výběr daní a naopak se zvýšily sociální výdaje. Pokud se bude rozpočet v druhé polovině roku vyvíjet jako v prvních šesti měsících, dosáhne jeho schodek 175-180 miliard korun. Tedy až o 30 miliard víc, než dosud připouští ministr financí Eduard Janota.

Strojírenské firmy přitom čeká další propad, jak svědčí nově zveřejněná bilance zakázek Svazu německých strojařů (VDMA). V květnu klesla o 48 procent proti loňskému květnu a ve srovnání s dubnem o osm procent. Německé firmy jsou  nejdůležitějším odběratelem výrobků českého strojírenství, kde zakázky zatím poklesly o třetinu.

Odcházíme do Rumunska

Ve Stříbře na Tachovsku propustila firma Alcoa 660 lidí už koncem minulého roku, o úplné likvidaci fabriky pak rozhodl prodej celé elektronické divize další americké společnosti Platinum Equity.

Nový majitel se rozhodl přesunout výrobu kabelových svazků pro Volkswagen a Škodu do Rumunska, kde jsou nižší mzdy. Šest set lidí skončí nejpozději do 30. září, zbylí odjedou koncem roku, až zaučí rumunské kolegy.

V celém okrese Tachov je dnes k dispozici pouze 80 volných míst. Lidí bez práce je celkem 3830.

Propouští se i v dalších firmách, takže lidé z Alcoy mají minimální šanci, že něco najdou. „Budeme rádi, když ty lidi zvládneme zaevidovat a v co nejkratší době jim začneme vyplácet podporu," řekla ředitelka okresního pracovního úřadu Jana Šímová Tachovskému deníku.

Rakušany nepropouštíme

Podobnou zkušenost mají strojaři v Žebráku u Berouna. Společnost Emco oznámila masové propouštění rovněž k 30. září. „Potíže s odbytem měli už dlouho," potvrzuje ředitelka berounského pracovního úřadu Lenka Šmídová.

Koncern A-Tec, kterému Emco patří, se rovněž chystá přesunout řadu svých středoevropských provozů dále na východ.  „Máme továrny například v Polsku a Srbsku, kde je pracovní trh víc flexibilní," vysvětlil plánované změny šéf A-Tecu Mirko Kovats v týdeníku Der Standard.

Při rušení míst přímo v Rakousku je ovšem společnost A-Tec opatrnější, než v Česku. I když ani továrna Emco v Halleinu u Salzburgu své výrobky neprodává, koncern zaručil jejím čtyř stům zaměstnancům místa až do konce roku.

Na Berounsku je méně nezaměstnaných než v okolí Tachova, přesto nebude úplně snadné najít novou práci. Propouštějí totiž i další podniky. „Během příštích týdnů chceme s propuštěnými pracovníky mluvit a pomoci jim, aby se na trhu práce zorientovali," plánuje ředitelka Šmídová.

„Během léta poklesnou zakázky každý rok, proto jsme letos čekali, že firmy začnou své provozy rovnou rušit. Bohužel se ukazuje, že jsme měli pravdu," shrnuje situaci z pohledu odborů šéf svazu Kovo Josef Středula.

Marné čekání na daně

Pokud budou firmy dál krachovat, dostane se do ještě větších potíží státní rozpočet. Ukázalo se to už při nečekaně špatných červnových číslech.

V červnu platí tradičně své zálohy firmy a živnostníci. Podniky odvedly 40 miliard, což je o pětinu méně než loni.

Živnostníci využili toho, že jim ministerstvo zálohy odpustilo a neplatili prakticky nic: Loni za první pololetí zaplatili osm miliard, letos čtvrtinu.

Naopak nejrychleji proti loňsku roste podpora v nezaměstnanosti. Jen v červnu stála státní pokladnu jeden a půl miliardy, tedy třikrát víc, než ve stejném měsíci loni.

Stav rozpočtu se tak průběžně zhoršuje.

Ještě podle květnových čísel se zdálo, že se schodek vejde pod hranici 150 miliard korun. I kdyby předpovědi skeptických odborářů nevyšly a také v druhé polovině roku zůstaly výběr daní a výplaty dávek na úrovni prvních šesti měsíců, dosáhne deficit téměř 180 miliard.

 

Právě se děje

Další zprávy