Poslanec neuhlídal liberecké MS. Odměna? Čtvrt milionu

Kateřina Eliášová
30. 6. 2009 15:10
Tomáš Hasil je dvojkou na kandidátce ODS v Libereckém kraji
Tomáš Hasil s šéfem ODS Mirkem Topolánkem
Tomáš Hasil s šéfem ODS Mirkem Topolánkem | Foto: Martina Machová

Praha - Poslanec ODS Tomáš Hasil, který dostal na starost ohlídat hospodaření libereckého mistrovství světa v Liberci coby zmocněnec vlády, dostal ročně za své služby čtvrt milionu korun.

Uvedl to ve svém majetkovém přiznání za rok 2008, které musejí poslanci vždy ke konci června podávat.

Hasil v dokumentu napsal, že dostal odměnu ve výši 240 500 korun od ministerstva školství. Podobnou částku, 248 tisíc korun, obdržel od ministerstva už v roce 2007.

Šampionát přitom provázely mnohé pochybnosti, které vyústily v podání dvou trestních oznámení iniciovaných Nejvyšším kontrolním úřadem. Kromě toho padlo i několik žalob. Poslední vývoj ukazuje, že pořadatelé šampionátu hospodařili špatně, mistrovství skončí až stomilionovým dluhem.

"Jakým způsobem bylo hospodařeno nebo nehospodařeno, to není záležitostí vládního zmocněnce. Tento dotaz musíte položit na organizační výbor," řekl Aktuálně.cz poslanec Hasil.

Plat dvacet tisíc

Je to za námi. Liberecký primátor Jiří Kittner si "plácá" s prezidentkou organizačního výboru mistrovství Kateřinou Neumannovou na závěrečném ceremoniálu ve Vesci.
Je to za námi. Liberecký primátor Jiří Kittner si "plácá" s prezidentkou organizačního výboru mistrovství Kateřinou Neumannovou na závěrečném ceremoniálu ve Vesci. | Foto: Ondřej Besperát

Hasil byl do funkce jmenován v listopadu 2006. Jako vládní zmocněnec měl dohlížet na hospodaření a přípravy mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci.

Ministerstvo školství potvrdilo, že Hasilovi za jeho služby platilo.

"Základní plat zmocněnce byl dvacet tisíc korun měsíčně. Další peníze platilo ministerstvo za nájem kanceláře zmocněnce, její vybavení a také výdaje na dopravu," řekla Aktuálně.cz šéfka odboru komunikace ministerstva školství Kateřina Böhmová.

Hasil tak vedle platu poslance získal ve funkci zmocněnce více než půl milionu korun.

O tom, že funkce zmocněnce pro šampionát bude placená, rozhodl ještě za vlády sociální demokracie námětek ministryně Petry Buzkové Karel Hrdý. Před Hasilem tuto funkci vykonával poslanec Michal Kraus, známý svojí "kakakovou aférou".

Ministerstvo přiznalo chyby

Když Nejvyšší kontrolní úřad vydal zprávu o hospodaření šampionátu, ministerstvo školství ve svém komuniké přiznalo, že se při přípravě, a hlavně financování lyžařského šampionátu v Liberci dopustilo řady chyb.

Úkoly zmocněnce

  • koordinovat činnost subjektů souvisejících s přípravou a koordinací Mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009 v České republice
  • předkládat vždy každé pololetí vládě prostřednictvím ministryně školství, mládeže a tělovýchovy informace o stavu přípravy Mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009 v České republice

Hasil měl podle vládního usnesení ministerstvo co půl roku informovat o tom, v jakém stavu jsou přípravy, a také koordinovat činnost všech, kteří se na pořádání mistrovství podíleli.

Hasilův střet zájmů

Hasilovo jméno souvisí i s druhou částí kontroverzní sportovní akce. Jako vládní zmocněnec totiž v prosinci loňského roku žádal vládu prostřednictvím ministra školství o dalších 189 milionů přímo pro tým Kateřiny Neumannové.

Z mistrovství přitom profitovala i jeho firma Kalendář Liberecka, potažmo rádio Dobrý den, které spoluvlastní s Pavlem Michalem. Jako jediné rozhlasové stanici totiž organizátoři v čele s Kateřinou Neumannovou platili za vysílání infoservisu k závodům.

Přitom stanice v tu dobu nevysílala ještě ani rok a oproti ostatním regionálním rádiím nebylo v té době možné zjistit, jaká je její poslechovost.

"Vstupem do politiky jsem skončil s funkcí jednatele společnosti a jsem pouhým majetkovým spolupodílníkem. Nemám žádná rozhodovací ani podpisová práva, jednání vykonává jednatel a druhý spolumajitel firmy," odmítl Hasil nařčení ze střetu zájmů.

 

Právě se děje

Další zprávy