Po volbách musí daně nahoru. Jinak končí sametové časy

Petr Holub
2. 7. 2009 9:05
Bez zvýšení daní, hlavně DPH, se český sociální stát neobejde. Experti dosud nenašli jiný nástroj, jak pro něj najít peníze
Bude dráž, jinak na to nebudeme mít.
Bude dráž, jinak na to nebudeme mít. | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

Praha - Nástupem krize vznikl rozpočtový schodek ve výši 150-200 miliard korun a stát se ho nezbaví, pokud nezvýší daně, nejlépe dolní sazbu daně z přidané hodnoty.

"Obávám se, že jinou cestou to nepůjde," potvrzuje exministr financí Jiří Rusnok.

Stejně to vidí bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer. "Bezpečná cesta k nižšímu schodku vede přes rozumné navýšení některých daní," napsal do Respektu.

Mezi Švédskem a Finskem

Hlavním důvodem, proč vláda nedokáže hradit své výdaje je expanze sociálního státu. Díky tomu jsou relativně vysoké důchody a rodinné dávky i nízké daně pro chudší občany. Česko proto patří do kategorie zemí s nejmenšími sociálními rozdíly.

"Stále se chováme víc jako Skandinávci než jako Němci," říká Rusnok.

Udržet obdobnou rovnost příjmů přitom stojí skandinávské státy nebo třeba Rakousko a Francii velké peníze. Ve všech rovnostářských zemích s výjimkou Holandska proto překračuje složená daňová kvóta čtyřicet procent HDP.

Druhou výjimkou je Česko, které má kvótu 36 procent. Svůj sociální stát nejdříve financovalo z privatizací a v posledních letech nadprůměrným hospodářským růstem. Letos peníze došly.

Nad síly úředníků

"Nevěřím, že se chod sociálního státu podaří změnit tak rychle, aby se deficit zlikvidoval. Pokud se dá něco změnit, tak velmi pomalu," tvrdí Rusnok.

Tyto obavy potvrzují data Českého statistického úřadu z minulých let. Loni platili lidé s podprůměrnými příjmy méně přímých daní a pojistného než v roce 2001 dokonce i v nominálním vyjádření. Naopak sociální dávky se od té doby zdvojnásobily.

Loňský pokus pravicové vlády dosáhl pouze toho, že se nárůst zastavil. Letos se expanze obnovila zvláště rekordním zvýšením důchodů a nezbytností vyšších výdajů na boj s nezaměstnaností.

Premiér Jan Fischer přitom nemá čas ani ambice škrtat v sociálních dávkách, stavebním spoření ani v příspěvcích státu na zdravotnictví. Ty se naopak po dvou letech stagnace napřesrok zvýší o deset miliard.

Vláda ještě během srpna rozhodne o dalším zvýšení penzí na příští rok. Minimální nárůst může být za sedm miliard a pouze ministr financí Eduard Janota zatím opatrně připustil, že penze v příštím roce neporostou, pokud se dostatečně nezvýší ceny.

Dvě sazby zůstanou

Podle Rusnoka i Niedermayera by bylo nejschůdnější cestou z pasti sociálního státu sjednotit obě sazby DPH. Exministr Rusnok ovšem míní, že zvýšení zvýhodněné sazby DPH z devíti na devatenáct procent není politicky průchodné.

Argument, že se sociálně potřebným zdraží potraviny a nájmy, je dostatečný k tomu, aby se nižší sazba DPH udržela.

Politici ho obecně uznávají, i když ani na ministerstvu financí ani v akademické sféře dosud neexistuje odborná analýza, jak zvýšení dolní či horní sazby DPH ovlivní životní úroveň chudších či bohatších občanů.

ODS a ČSSD proti zvyšování

Velké strany zatím ve svých předvolebních slibech nepřipouštějí ani omezení sociálního státu ani vyšší daně.

ODS nechystá žádný velký zásah do daňového systému, uvedl autor ekonomické části programu Martin Kocourek pro LN. "V tento okamžik je ještě předčasné hovořit o tom, jakým způsobem je vhodné snižovat deficit," dodal.

Sociální demokrat Bohuslav Sobotka v předvolební Oranžové knize zvyšování DPH i celkové daňové kvóty vylučuje.

Pouze radí zavést vyšší sazbu daně z příjmu pro občany s příjmem nad 100 tisíc měsíčně. Stát tak ovšem i podle něho získá jen 5-6 miliard. Stropy pojistného by se měly zvýšit ze současného čtyřnásobku průměrného platu na šestinásobek.

Data ČSÚ přitom upozorňují, že bohatí platí i bez zavedení druhé sazby daně z příjmu rok od roku stále větší část sociálního státu.

Sociální výdaje se dokonce mají zvýšit, ČSSD chce konkrétně platit nemocenskou i v prvních třech dnech.

 

Právě se děje

Další zprávy