Půjdou s Paroubkem do voleb, bojí se, že na porážku

Martina Machová Martina Machová
27. 6. 2009 20:32
Na klesající preference ČSSD se ptala redakce Aktuálně.cz v kraji, kde její předseda kandiduje
Jiří Paroubek
Jiří Paroubek | Foto: Ondřej Besperát

Teplice - Sociální demokracie v Ústeckém kraji by měla být vzorem pro ostatní regiony. Lídrem tu je totiž první muž ČSSD Jiří Paroubek.

Ten si slibuje, že zde získá až 40 procent hlasů a nejméně sedm křesel ve sněmovně z celkových čtrnácti, jež pro sever Čech připadají v úvahu.

A to i přes současné zprávy o tom, že ČSSD klesají preference. „Propad hlasů je věcí jen dočasnou. Uvidíte na začátku září," reaguje na předvolební průzkumy předseda.

Místo toho je ale ostře sledovaný kraj rozhádanější víc než kdykoli předtím. Zejména dlouholetí členové nesouhlasí se způsobem, jakým nominace letos v kraji probíhaly. A objevují se hlasy, že současná situace v regionu může ČSSD prohrát volby. A nejen v regionu. 

„Je to politika silou, to lidi odrazuje. Strana by měla jednat poctivě se svými členy a tedy i s voliči," míní bývalý poslanec a starosta Podsedic na Litoměřicku Robert Kopecký.

Jaroslav Foldyna a Petr Benda na ústeckém krajském zastupitelstvu. Foldyna vyhrál krajské volby, přesto se nestal hejtmanem, což je stále živé vnitrostranické téma
Jaroslav Foldyna a Petr Benda na ústeckém krajském zastupitelstvu. Foldyna vyhrál krajské volby, přesto se nestal hejtmanem, což je stále živé vnitrostranické téma | Foto: Martina Machová

„Zamyslet nad sebou by se měli někteří lidé z vedení, zejména pan předseda a jeho blízcí. Tam je ten problém," reaguje obdobně Martina Aubrechtová Havlová. „Lidem se nelíbí, když se jim vnucuje něco, s čím nesouhlasí," dodává s tím, že některé praktiky zavání až totalitou.

Nejprve totiž Jiří Paroubek, spolu se svým asistentem a šéfem ČSSD v Ústeckém kraji Petrem Bendou, protlačili na teplické okresní konferenci do čela kandidátní listiny hvězdu seriálu Pojišťovna štěstí Kateřinu Brožovou a hokejistu Jiřího Šlégra. Sám Benda, který teplickou ČSSD de facto ovládá, si zajistil nominaci v sousedním Ústí nad Labem.

Herečka si ale záhy své působení v politice rozmyslela. Odůvodnila to tím, že by její kariéra a osobní život byly s poslaneckým mandátem neslučitelné.

Následně kvůli tlaku vedení ČSSD na nominaci Jiřího Šlégra v Litoměřicích odstoupilo devět z dvanácti členů tamního okresního výkonného výboru. Včetně již citovaného Kopeckého, který dokonce zvažuje, že by na platnost litoměřické nominační konference podal správní žalobu.

Znamenalo by to, že by mohla být zpochybněna i krajská kandidátka v čele s Jiřím Paroubkem.

Rozezlena je i stranická buňka v Děčíně, ze které pochází v regionu velice populární Jaroslav Foldyna. Ještě minulý týden se o něm uvažovalo jako o „trojce" na kandidátní listině a v tom smyslu se vyjadřoval i předseda Paroubek. Nakonec ho ale krajský výkonný výbor posunul až na šestou pozici.

„Je to přímý útok na výsledky voleb," komentoval odstavení Foldyny předseda místní organizace v Děčíně Pavel Sinko, když opouštěl na protest krajský nominační sněm.

Dění na severu Čech dává do souvislosti s poklesem preferencí i šéf lounské okresní organizace Jan Růžek.

„Těch příčin je ale víc. Patří mezi ně poslední nešťastné aféry pana Bendy (v domě, který šéf krajské ČSSD pronajímá, se našla pěstírna marihuany, Benda ale souvislosti se svou osobou odmítá, pozn. red.), kandidatura paní Brožové, ale má to i návaznost na pád vlády, o kterém si myslím, že nebyl dobrý tah. Navíc ODS se podařilo zlepšit svou prezentaci," míní Růžek.

Hlavně v pádu vlády uprostřed předsednictví vidí pokles preferencí děčínská sociální demokratka Olga Hrebíčková. 

„Nejen, že jsem o tom přesvědčena osobně, ale často to slýchám i u lidí z mého okolí," tvrdí politička. V souvislosti přímo se severními Čechami pak také podle ní hraje roli i kandidatura Kateřiny Brožové.

Kateřina Brožová krátce poté, co ji delegáti teplické okresní konference nominovali na kandidátku do poslanecké sněmovny. Pár dní na to od poslancování upustila
Kateřina Brožová krátce poté, co ji delegáti teplické okresní konference nominovali na kandidátku do poslanecké sněmovny. Pár dní na to od poslancování upustila | Foto: Martina Machová

„Nebyl to od pana předsedy dobrý tah. Bylo to neprodiskutované a dozvěděli jsme se to dřív z médií než na krajském výboru. Možná proto to dopadlo tak, jak to dopadlo," míní Hrebíčková.

Naopak předseda Krajského klubu mladých sociálních demokratů vidí ustupující oblibu u voličů v ostře vedené kampani ze strany politických konkurentů a v nepřízni médií.

„ČSSD je vesměs všude prezentována negativně, přestože pozitivní věci taky dělá," zdůrazňuje Radek Novotný.

Kandidát do Poslanecké sněmovny jedné z nejsilnějších severočeských organizací - Mostu pak vidí pokles preferencí v dozvucích voleb do Evropského parlamentu.

„Někteří nerozhodnutí voliči se po vítězství pravice přiklonili spíš k ní. Svou roli hrála i vajíčková aféra," domnívá se „čtyřka" ústecké krajské kandidátky Josef Tancoš. Věří ale, že až emoce odezní, čemuž by podle něj mohla napomoci prázdninová pauza, se obliba strany vrátí.

„Před volbami, až se bude představovat program, zase budeme pro voliče zajímavější," míní. 

Redakce Aktuálně.cz se chtěla na názory na důvody klesajících preferencí zeptat i stávající ústecké hejtmanky Jany Vaňhové a předsedy krajské ČSSD Petra Bendy. Oba však nezvedali mobilní telefon a nereagovali ani na zaslané SMS.

 

Právě se děje

Další zprávy