Paroubek zve do Česka Putina. Prý kvůli dobrým obchodům

Kateřina Eliášová
26. 6. 2009 16:55
Zvykem je zvát si jako první spojence, kontruje opozice

Praha - Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek prozradil, koho by rád uvítal v Praze mezi prvními, pokud by se stal českým premiérem.

Stojí o to, aby jednou z prvních zahraničních návštěv byl ruský premiér Vladimír Putin.

Šéf ČSSD na dnešní tiskové konferenci v Lidovém domě řekl, že o to Putina požádal tento čtvrtek v Moskvě, kde se Paroubek účastnil sjezdu ruské opoziční strany Spravedlivé Rusko a při té příležitosti s Putinem hodinu mluvil.

"Pana premiéra jsem požádal, pokud budu po volbách do Poslanecké sněmovny českým premiérem, aby jednou z prvních návštěv České republiky zahraničního státníka, aby jím byl právě premiér Ruské federace. Myslím, že to je zcela logické, s ohledem na v hospodářské oblasti se velmi bouřlivě vyvíjející se vztahy," uvedl na tiskové konferenci.

Vondra: Pozor, Paroubek se orientuje na Rusko

Paroubek uvedl, že obsahem jednání byly česko-ruské i mezinárodní vztahy. Další detaily schůzky neprozradil.

Pozor, Paroubek se orientuje na Rusko, varuje Alexandr Vondra
Pozor, Paroubek se orientuje na Rusko, varuje Alexandr Vondra | Foto: Ludvík Hradilek

Podle Alexandra Vondry, vicepremiéra po evropské záležitosti v kabinetu Mirka Topolánka, se jasně ukazuje, kudy by se mohla ubírat česká zahraniční politika pod Paroubkovým vedením.

"O čem se oba muži bavili nám zůstává utajeno. Z toho, co o tom Jiří Paroubek říká, jednoznačně vyplývá, že svou politiku chce orientovat na Rusko," řekl Aktuálně.cz Vondra. Připomněl, že se tak ČSSD odchyluje od orientace české zahraniční politiky po roce 1989, kdy se kladl důraz na stabilitu směrem k sousedům, Evropské unii a spojencům v NATO.

Opozice: První si zveme spojence

V Česku bývá letitým zvykem, že se český premiér nejprve setká se svým slovenským protějškem.

"Pokud jde o nového premiéra, měl by mezi prvními pozvat někoho ze spojenců, buď z Evropské unie nebo NATO a teprve pak někoho ze spřátelených zemí," myslí si také bývalý šéf české diplomacie Cyril Svoboda.

Vladimíra Putina chce pozvat do Prahy Jiří Paroubek. Pokud bude premiérem
Vladimíra Putina chce pozvat do Prahy Jiří Paroubek. Pokud bude premiérem | Foto: Ludvík Hradilek

Zahraniční expert ČSSD Jan Hamáček zdůraznil, že Paroubek Putina pozval "mezi prvními zahraničními hosty, ne jako prvního". "Nedovozoval bych z toho nějaké další dopady na zahraniční politiku sociální demokracie. I nadále klademe důraz na spojenectví s Unií i NATO," řekl Aktuálně.cz. Dodal, že ČSSD je zastáncem pragmatičtější politiky vůči Rusku, na rozdíl od politiky ODS, kterou nazval "nulovou ruskou variantou".

"Jedna věc je rozvíjet normální vztahy s Ruskem. Druhá věc je se o Rusko opírat, což je zřejmě cesta, kterou preferuje Jiří Paroubek i tím, že tam vede svou volební kampaň," myslí si Vondra.

 

Právě se děje

Další zprávy