Souhlas s Lisabonem? Budu poslední v Unii, řekl Klaus

Kateřina Eliášová
23. 6. 2009 18:42
Němci, Poláci, Irové. Pak teprve se rozhodnu já, uvedl prezident
Václav Klaus, ilustrační snímek
Václav Klaus, ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Prezident Václav Klaus opět potvrdil, že rozhodně nespěchá s podpisem Lisabonské smlouvy. Dokonce chce být až tím posledním v Evropě, který zveřejní své rozhodnutí, jak se smlouvou naloží.

Souhlas s unijním paktem už vyslovily obě komory českého parlamentu, čeká se už jen na prezidenta.

"Já určitě spěchat nebudu," řekl v úterý vpodvečer Klaus Českému rozhlasu.

Foto: Reuters
Klaus a Lisabonská smlouva
Podepište Lisabon a neporušujte svou roli, slyší Klaus
Šéf Senátu ve při s Hradem. Napomenul Klause za Lisabon
Klaus: Ústupky Irsku změnily Lisabon, to ví i prvňáček

Příští týden má o ústavnosti Lisabonské smlouvy rozhodnout německý ústavní soud. Na ten český se chce obrátit skupina senátorů vedená Jiřím Oberfalzerem, zatím stížnost nepodala. I na tento verdikt Klaus čeká.

A konečně taky na irské ANO či NE. Irové už jednou v lidovém hlasování smlouvu zamítli, červnový summit EU jim ale dal záruky, díky nimž se může situace změnit. Na podzimní irské referendum čeká také polský prezident Lech Kaczyński.

Klaus patří mezi přední odpůrce Lisabonské smlouvy Tvrdí, že povede k obrovské centralizaci a "jednotnému evropskému nadstátu". Český prezident také naznačil, že by čeští zákonodárci měli posoudit i "dodatek" smlouvy v podobě ústupků pro Iry.

Podle české vlády, která v rámci předsednictví EU záruky na bruselském summitu vyjednala, ovšem garance smlouvu nemění, a proces ratifikace se znovu neotevře.

Klausovo otálení vyvolalo mezi politiky bouřlivé emoce. Senátoři ČSSD začali otevřeně hovořit o vlastizradě, bývalý šéf zelených Martin Bursík zase navrhoval debatu o změně ústavy tak, aby byl prezident snadněji odvolatelný. Klaus posloužil politikům i jako terč, do kterého se trefovali v rámci předvolební kampaně.

 

Právě se děje

Další zprávy