Paroubek se propadl v hodnocení voličů. O 8 procent

Domácí Domácí
22. 6. 2009 14:02
Předsedu ČSSD v květnu kladně hodnotilo 37 procent dotázaných. Mirek Topolánek dopadl o procento hůře
Jiří Paroubek.
Jiří Paroubek. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Čtvrt roku před volbami výrazně poklesla popularita superlídra jedné z hlavních stran - předsedy sociálního demokratů Jiřího Paroubka.

Ve srovnání s letošním březnem hodnotí nyní Paroubka kladně o osm procent lidí méně. V průzkumu, v němž agentura STEM zjišťovala postoj k politikům, dostal předseda ČSSD kladné hodnocení od 37 procent respondentů. 

"Je třeba připomenout, že výzkum se uskutečnil v emocionálním ovzduší těsně po vítězství ODS v Evropských volbách," relativizují výsledky autoři průzkumu. "Ostatní představitelé ODS si ovšem své pozice udrželi," připomínají zároveň.  

Předseda ODS Mirek Topolánek dopadl ještě o procento hůře než lídr ČSSD. Ve srovnání s minulým průzkumem si pohoršil o jedno procento. 

Infobox

Pořadí prvních deseti:  

Jméno Kladně B. Sobotka 56 K. Schwarzenberg 51 P. Bém 45 M. Kalousek 43 L. Zaorálek 43 M. Hašek 41 P. Bendl 40 Z. Škromach 40 C. Svoboda 40 P. Nečas 38
  • Průzkum se konal 8.-15. června, dotázáno bylo 1282 lidí.
  • Oslovení odpovídali na na otázku: "Jaký je váš názor na následujídí politické osobnosti?"
  • Škála odpovědí: 1. Velmi příznivý, 2. Spíše příznivý, 3. Spíše nepříznivý, 4. Zcela nepříznivý, 5. Neznám

Sobotka vede

Jak naznačili autoři průzkumu, až na Paroubka zůstali politici ČSSD v žebříčku popularity na dobrých pozicích. V čele je stále Bohuslav Sobotka, jehož kladně hodnotí 56 procent voličů.

Na pátém místě je pak další místopředseda socialistů Lubomír Zaorálek, na něhož má příznivý pohled 43 procent dotázaných. 

Oba politici přitom s největší pravděpodobností povedou ve svých krajích volební kandidátky - Sobotka v Jihomoravském a Zaorálek v Moravskoslezském kraji.

Paroubek povede kandidátku v severních Čechách.

Šance lídrů TOP 09

Na čelních místech žebříčku jsou společně s oběma socialisty dva představitelé nově založené strany TOP 09. 

Zakladatel Miroslav Kalousek  je čtvrtý (43 procent kladných hodnocení), hlavní lídr Karel Schwarzenberg druhý (51 procent).

Tato strana sice ještě nemá volební kandidátky uzavřeny, v kuloárech se však mluví o tom, že exministr zahraničí Schwarzenberg bude jedničkou v Praze a exministr financí Kalousek na jihu Moravy.

ODS: Lídr je sedmý 

Z politiků ODS je nejvýše primátor Prahy Pavel Bém - v žebříčku je třetí, kladně jej hodnotí 45 procent dotázaných.

Bém však nepatří ve straně mezi volební lídry, v hlavním městě povede kandidátku občanských demokratů David Vodrážka a jeho vydané pořadí popularity vůbec neregistruje. 

Z lídrů, které staví ODS do čela kandidátek, tak dopadl nejlépe bývalý středočeský hejtman Petr Bendl na sedmém místě - kladně jej hodnotí 40 procent lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy