Kakaová aféra zapomenuta, Kraus se vrací na kandidátku

Martina Machová Martina Machová
20. 6. 2009 15:47
Michal Kraus se po letech v ústraní vrací do politiky
Michal Kraus na konferenci ČSSD
Michal Kraus na konferenci ČSSD | Foto: Ondřej Besperát

Liberec - Sociální demokracie v Liberci potvrdila své kandidáty pro předčasné volby do poslanecké sněmovny.

Lídrem se stal podle očekávání současný poslanec Pavel Ploc, z druhého místa bude obhajovat svůj dosavadní post i někdejší šéf hornických odborů Cyril Zapletal. Do sněmovny se s velkou pravděpodobností vrátí v minulosti jeden z jejích nejvlivnějších představitelů, kontroverzní liberecký politik Michal Kraus.

Aktuálně.cz o tom informoval předseda ČSSD v libereckém kraji Robert Dušek.

"Jak lídr, tak celá kandidátka byla schválena drtivou většinou delegátů," líčil průběh sobotního jednání. "O kandidátech se již příliš nediskutovalo, to proběhlo na okresních konferencích. Probírali jsme spíš politické záležitosti, jako je hodnocení voleb do evropského parlamentu," dodal.

Infobox

Kakaová aféra v kostce

  • Podnikatel František Rigo, muž obviněný z korupce, v MF Dnes uvedl, že v roce 2001 odjel s Michalem Krausem do africké Ghany, neboť politik hledal způsob, jak investovat patnáct miliónů dolarů, jež dostal jako úplatek.
  • "Investicí" měla být podle Riga privatizace továrny na zpracování kakaových bobů. Rigo uvedl, že Kraus nakonec do společného projektu neinvestoval - protože prý zmíněný "úplatek za zakázku" nedostal.
  • Kraus oproti tomu tvrdil, že do Ghany s Rigem odjel jako turista a neměl tam žádné poslání. Připustil přitom, že se na místě zúčastnil několika jednání a sešel se i s tamním ministrem financí.
  • "Pan Rigo mě seznámil s tím, že hodlá uzavřít obchod na vývoz kakaa. Pokud by se obchod uskutečnil, skýtal by pro celou republiku řadu možností. To mě zaujalo. Podpisu smlouvy jsem se ale účastnil pouze jako svědek. K obchodu jsem neměl žádný vztah," uvedl před lety exposlanec.
  • Smlouvu však podepsal jako ředitel. "Při podpisu to byla taková euforie, a když jsem řekl, že nemám žádnou funkci, řekli mi, ať napíšu ředitel. Pokud jsem tím udělal nějakou chybu, omlouvám se za ni," obhajoval se po vypuknutí aféry.
  • Proč se však vůbec s kontroverzním podnikatelem spojoval, nedokázal vysvětlit.
  • Policie jeho případ vyšetřovala, ale odložila ho, aniž cokoli dokázala.

Všechny kandidáty ještě musí odsouhlasit ústřední výkonný výbor strany, který zasedá 4. července.

V řadách sociální demokracie jde o další návrat kdysi vlivného politika. Na páté místo pražské kandidátky byl totiž začátkem týdne schválen někdejší první náměstek Grossova ministerstva vnitra Petr Ibl.

Michal Kraus musel opustit politiku kvůli aféře s investicemi do africké továrny na zpracování kakaových bobů.
Vypukla v lednu 2006, když v deníku Mf Dnes obvinil Krause z korupce František Rigo, muž pravomocně odsouzený za stomilionový bankovní podvod.

Kraus se hájil, ale některé okolnosti kauzy nedokázal vysvětlit. Policie ho podezřívala, že se dopustil podvodu, praní špinavých peněz a korupce. Po dvou letech, tedy v lednu 2008 vyšetřování zastavila a případ odložila.

Kraus kvůli obviněním zprvu odstoupil téměř ze všech veřejných funkcí a pak před minulými volbami do sněmovny vzdal i pozice lídra za Liberecký kraj.

V dubnu 2007 se pak Michal Kraus vrátil do předsednictva ČSSD, tedy do širšího vedení strany. Jiří Paroubek tehdy novinářům řekl, že pokud bude Krausova "pseudoaféra" brzo uzavřena, nic nebrání tomuto politikovi v dalším kariérním postupu.

K tomuto názoru se dnes přiklonili i liberečtí straníci. A domnívají se, že veřejnosti dokážou svou volbu vysvětlit.

"Ctíme presumpci neviny. Trestní rejstřík má čistý. Z našeho pohledu se ničeho nedopustil," obhajoval Krause šéf libereckých sociálních demokratů Dušek.

"Srovnejte si to s jinými kauzami. Třeba pan Čunek byl dokonce trestně stíhán, zastával významnou funkci místopředsedy vlády a nehodlal rezignovat. Naopak Michal Kraus se vzdal poslaneckého mandátu a všech výhod dokud to nebude vyšetřené a objasněné, takže z mého pohledu nevidím důvod, proč by teď nemohl kandidovat," argumentoval Dušek.

Pavel Ploc bude obhajovat post poslance jako lídr kandidátky v Liberci
Pavel Ploc bude obhajovat post poslance jako lídr kandidátky v Liberci | Foto: Ludvík Hradilek

Co vysvětlovat ze své minulosti má stále i lídr kandidátky, dříve úspěšný reprezentant ve skoku na lyžích Pavel Ploc. Jeho jméno se totiž objevilo na seznamu důvěrníků komunistické vojenské kontrarozvědky, jež zveřejnil Ústav pro studium totalitních režimů.

Ploc se proti informaci ohradil a Ústav žaloval.

"Naprosto odmítám jakoukoli aktivní spolupráci s bývalou VKR. Můj svazek je důkazem, že předlistopadový komunistický režim se snažil získávat na svou stranu řadu lidí, ale u mne se jim to nepodařilo," řekl před časem Ploc. 

Soud však žalobu odmítl s tím, že žalovanými by neměli být historici ale Archiv bezpečnostních složek, který materiály spravuje.
Že i přesto může získat pro sociální demokracii v regionu značný počet hlasů, si vyzkoušela liberecká ČSSD již v krajských volbách, kde kandidoval na druhém místě za jejím lídrem Stanislavem Eichlerem.

Ploc se svými téměř čtyřmi tisíci preferenčními hlasy současného libereckého hejtmana přeskočil a volby de facto vyhrál.

 

Právě se děje

Další zprávy