ČSSD: Zdaníme příjmy milionářů 38 procenty

Simona Holecová
17. 6. 2009 15:10
Stínový ministr financí Sobotka odhalil povolební plány
Stínový ministr financí z ČSSD Bohuslav Sobotka
Stínový ministr financí z ČSSD Bohuslav Sobotka | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Sociální demokracie chce po případném úspěchu v podzimních volbách do sněmovny zavést osmatřicetiprocentní daň z příjmu. A to pro bohaté, respektive ty, kteří mají hrubé příjmy nad 1,2 milionu korun ročně.

Novinářům to dnes řekl stínový ministr financí Bohuslav Sobotka s tím, že strana chce obnovit progresivní zdanění příjmů. "Přičemž touto sazbou by se danily pouze příjmy nad hranici 1,2 milionu korun, což představuje jedno procento daňových poplatníků," uvedl Sobotka.

Online deník Aktuálně.cz už o těchto plánech sociálních demokratů informoval z kraje roku. Tehdy Sobotka v exkluzivním rozhovoru řekl, že chce zavést druhé pásmo u daně ze superhrubé mzdy ve výši 30 procent.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Připomeňte si tento rozhovor:
Sobotka: Stát má dát lidem bez práce 80 procent mzdy

Plán, podle kterého by stát měl výrazně víc vydělávat na lidech s nadstandardními příjmy, se pak stal i součástí protikrizového balíčku socialistů. I ten zahrnoval zavedení vyšší daně ze superhrubé mzdy pro lidi, kteří vydělávají více než 1,2 milionu korun ročně. Ovšem znovu se mluvilo o třicetiprocentní dani.

Foto: Ludvík Hradílek
Připomeňte si:
Jak na krizi s ČSSD? Vyšší daně bohatým a přidat důchod

Nyní je daň z příjmu pro všechny příjmové skupiny 15 procent z tzv. superhrubé mzdy, což reálně činí zhruba 23 procent.

ČSSD: Uděláme to po svém

Naposledy se politici kvůli výši této daně střetli loni na podzim. Tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek tenkrát usiloval, aby sazba daně z příjmu neklesala na 12,5 procenta, jak stálo v platném zákoně, ale zůstala na 15 procentech.

Vláda návrh nakonec prosadila - a to i díky pasivnímu postoji socialistů.

"Pokud se nezačne mluvit o tom, jak zvýšit daňovou progresi, my se hádek o daňových sazbách účastnit nebudeme. Raději po volbách 2010 změníme celý systém," komentoval to tehdy Sobotka.

Návrat společného zdanění?

Nyní s kompletním návrhem přišel: Kromě 38procentní daně počítá se zavedením dědické daně u velkých majetků. Šlo by o daň ve výši 3% u dědictví nad 10 milionů korun; u transakcích s nižším objemem by osvobození zůstalo.

Sociální demokracie také plánuje návrat ke společnému zdanění manželů s dětmi, které zrušila minulá vláda Mirka Topolánka.

 

Právě se děje

Další zprávy