Schwarzenberg se vrací, postavil se do čela TOP 09

Domácí Domácí
11. 6. 2009 15:08
Exministr financí Miroslav Kalousek odtajnil pozadí dlouho připravovaného projektu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Exministr financí a donedávna poslanec za KDU-ČSL Miroslav Kalousek představil svoji novou stranu TOP 09.

Písmena představují zkratku pro slova "tradice, odpovědnost, prosperita".

"Zítra ráno předložíme na ministerstvo vnitra, tak jak je to zákonem vyžadováno, žádost o registraci," naznačil další postup Kalousek.

Novinářům zároveň představil tvář celého projektu: "Lídrem strany, předsedou přípravného výboru a kandidátem na předsedu je senátor Karel Schwarzenberg."

Jeho bývalého kolegu z vlády přitom do křesla ministerstva zahraničí nominovala Strana zelených. Ještě před volbami do Evropského parlamentu ji otevřeně podpořil.

"Obracíme se na všechny občany, kteří chtějí mít demokratickou republiku jakožto právní stát," naznačil Schwarzenberg, koho chce TOP 09 oslovit. "Věřím, že je to smysluplný projekt."

Objasnil i důvody, proč již nadále nereprezentuje SZ. "Zjistil jsem, že značnou část voličstva Strany zelených neoslovuji a nemám jejich podporu. Nicméně jsem lesník a budu nadále podporovat zelenou myšlenku," dodal.

"Ambice stranou, ve prospěch celku"

Kalousek tvrdí, že TOP 09 nebude "pražským debatním klubem", a že vše "vzejde zespoda". "Každý z nás se vzdává ambicí ve prospěch toho nejlepšího. I proto je a bude předsedou Karel Schwarzenberg," vysvětlil.

Zatím nebyl schopen říci, kdy se uskuteční ustavující sněm. "Bude záležet na dohodě s regionálními sdruženími," naznačil.

Foto: Ludvík Hradilek

Partaj se na svých webových stránkách TOP09.cz prezentuje jako konzervativní strana, "která v politickém životě vychází z evropských tradic křesťansko-židovské kultury".

Ve svých programových východiscích tvrdí, že nechce být "populární za každou cenu a už vůbec ne za cenu nereálných volebních slibů".

"Je to typ programu, který je zaměřen na městského vzdělanějšího voliče," řekl v České televizi Luborír Kopeček, politolog Fakulty sociálních studií MU.

 

Právě se děje

Další zprávy