Poslanci schválili mýtné pro dodávky i kontroly kamionů

Eva Benešová
10. 6. 2009 12:17
Mýtné bude platit i pro auta nad 3,5 tuny, osobní vozy budou využívat elektronických vinět
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Poslanecká sněmovna posvětila zásadní změny v placení poplatků na dálnicích. Pokud budou mít stejný názor i Senát a prezident, mýtné nebudou platit pouze kamiony nad 12 tun, ale i dodávky těžší než 3,5 tuny.

Jejich majitelé doposud za použití dálnice platili prostřednictvím dálniční známky. Od příštího roku budou mít elektronický systém jako kamiony a zaplatí za každý ujetý kilometr.

Na kolik je jízda po dálnicích přijde, není v tuto chvíli zřejmé. "Rozhodne ministerstvo dopravy. Myšlenka je ovšem taková, že výše poplatku by měla přibližně odpovídat současným nákladům. Samozřejmě kdo bude jezdit více, také více zaplatí, kdo méně, tak ušetří," vysvětlil předseda hospodářského výboru Oldřich Vojíř (ODS).

Známky budou elektronické

Mýtné se bude platit nejen podle počtu náprav, ale třeba i podle ročního období nebo denní doby.

Kromě toho poslanci schválili zavedení elektronických vinět, tedy elektronických dálničních známek. Ty budou od ledna 2011 používat majitelé osobních automobilů místo současných dálničních známek. Viněta by prozatím měla být stejně drahá jako dálniční známka, bude ovšem přenosná.

Další novinkou, kterou dnes poslanci schválili, je kontrolní vážení kamionů. Pomoci elektronických smyček zabudovaných v silnici bude moci policie kontrolovat, zda nejsou nákladní auta přetížena.

Kontrolní měření kamionů

"V silnici bude umístěn kabel, do kterého půjde elektrické napětí, které se v případě přejezdu automobilu změní a na základě toho půjde vypočítat, zda nákladní automobil není přetížen," popsal systém Vojíř.

Zmínil, že zatím není legislativně dořešeno, jakým způsobem se bude dohledávat viník. "Myšlenka byla taková, že odpovědnost by měl mít ten, kdo nakládá automobil. Váhu nákladu totiž řidič těžko ovlivní," dodal. Tento systém by měl platit od ledna 2010.

 

Právě se děje

Další zprávy