Ke Kalouskovi míří i poslanec z ODS František Laudát

Kateřina Eliášová
9. 6. 2009 18:23
Pražský zákonodárce kritizuje poměry na Praze 5, proto odchází

Praha - Pražský poslanec František Laudát opouští řady ODS. Má k tomu podle svých slov dobrý důvod: skandální chování svého spolustraníka, smíchovského starosty Milana Jančíka.

Odejít chce v průběhu června. O svém záměru už informoval předsedu strany Mirka Topolánka.

Nechce ale zůstat bez stranické knížky. "Budu se ucházet o členství v nově vznikající straně Miroslava Kalouska TOP 09," řekl Aktuálně.cz a České televizi.

Laudát chce ale do konce volebního období zůstat poslancem a také neodcházet z poslaneckého klubu.

"Můj odchod souvisí se situací v Praze 5. Vrcholem je skandální chování smíchovského starosty Milana Jančíka," komentoval důvod svého odchodu poslanec.

Slušný poslanec

Není to poprvé, co si na kontroverzního starostu Laudát stěžuje. Už před dvěma lety pohrozil, že opustí poslanecký klub, nakonec to ale neudělal.

"Já teď premiéra Topolánka v parlamentu nepodtrhnu, nehodlám vystoupit z klubu a vyvolávat celorepublikovou krizi jenom kvůli Jančíkovi, to je pro mě nepřijatelné," řekl tehdy Aktuálně.cz Laudát.

"Odchod Františka Laudáta by mě mrzel, považuji ho za velmi slušného člověka. Domnívám se ale, že k žádnému takovému kroku zatím nedošlo," komentoval zprávu o Laudátově odchodu předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Smíchovský starosta Milan Jančík
Smíchovský starosta Milan Jančík | Foto: Ludvík Hradilek

Vedení nic nevidí

Laudát tvrdí, že ODS se chováním kontroverzního starosty opakovaně odmítla zabývat a situaci na Praze 5 vedení strany přehlíží. "Vím také o dalších členech smíchovské ODS, kteří chtějí odejít," tvrdí Laudát.

Situace v ODS na Praze 5 je už dlouhodobě napjatá. Na smíchovské radnici ovládané ODS zuří několikaletá bitva dvou znepřátelených křídel strany. Odpůrci starosty Milana Jančíka marně usilují o jeho odvolání.

Jančíka dlouhodobě kritizují. "Jeho politika je neúnosná. Stojí za neprůhlednými transakcemi a obchody na Praze 5, třeba podivnými pronájmy majetku městské části," tvrdí jeden z jeho největších kritiků, někdejší zastupitel za ODS Ondřej Gál.

 

Právě se děje

Další zprávy