Fischer slíbil zeleným, že se vloží do kauzy Komorous

Pavel Baroch
5. 6. 2009 15:20
Nový první náměstek ministra vnitra Peciny vadí i ODS
Nový Pecinův náměstek Komorous
Nový Pecinův náměstek Komorous | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Jiří Komorous ještě nemá definitivně jisté místo prvního náměstka ministra vnitra. Premiér Jan Fischer totiž slíbil Straně zelených, že o obsazení tohoto místa někdejším šéfem protidrogové centrály ještě promluví se šéfem vnitra Martinem Pecinou.

Redakci Aktuálně.cz to sdělil předseda zelených Martin Bursík. Dodal, že o výsledku jednání by měl Fischer informovat Stranu zelených ještě před nedělním hlasování poslanců o důvěře vládě.

"Je to pro nás dost velký problém. Komorous nemá ve funkci náměstka co dělat," řekl Aktuálně.cz Bursík. zelení nejsou jediní, kterým Komorous v této funci vadí, už dříve se ohradila i ODS.

Občanští demokraté ve shodě se zelenými tvrdí, že je to po listopadu 1989 poprvé, co se policista dostal do funkce prvního náměstka, který má na starosti právě policii. Pecinův předchůdce Ivan Langer z ODS připomněl, že posledním policistou v této funkci byl předlistopadový šéf Státní bezpečnosti Aloiz Lorenc.

Martin Bursík na tiskové konferenci vedení Strany zelených (vpravo Kateřina Jacques) obhajuje dosažené cíle víkendového sjezdu strany.
Martin Bursík na tiskové konferenci vedení Strany zelených (vpravo Kateřina Jacques) obhajuje dosažené cíle víkendového sjezdu strany. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Už několik let marně voláme po nezávislém kontrolním orgánu, který by vyřizoval stížnosti a případné protiprávní jednání policistů," dodala místopředsedkyně zelených Kateřina Jacques a kritizovala i Pecinovy předchůdce Langera a Františka Bublana z ČSSD.

Studoval na příslušníka StB

Zeleným vadí i Komorousova profesní minulost. Koncem 80. let totiž studoval v odborné škole, která vychovávala pracovníky StB. "Plně souhlasím se vstupem spojeneckých vojsk v roce 1968," citovala MF Dnes Komorousův dopis, v němž se hlásil do školy SNB.

Straně zelených vadí i to, že Komorous proslul působením v kontroverzním řádu Ordo Lumen Templi zpěváka Daniela Landy. "Je-li jedním z klíčových úkolů vlády, resortu vnitra a policie boj s pravicovým extremismem, je tato vazba přinejmenším problematická," řekla místopředsedkyně strany Kateřina Jacques.

Ministr vnitra Martin Pecina na kritiku Strany zelených odmítl reagovat. "Ministr vnitra nebude vyjádření zelených vůbec komentovat," citovala ČTK mluvčí vnitra Janu Malíkovou.

 

Právě se děje

Další zprávy