Máme být v Evropské unii? O to ve volbách běží

Petr Holub
4. 6. 2009 11:35
Nejpřehledněji se volební programy českých politických stran do evropských voleb dělí podle Lisabonské smlouvy
Modrá je dobrá. I pro Evropu?
Modrá je dobrá. I pro Evropu? | Foto: Jan Langer

Praha - Postoj k evropské integraci, k Lisabonské smlouvě nejpřehledněji dělí programy českých politických stran do evropských voleb. 

Antievropské strany Libertas.cz, Suverenita, Strana svobodných občanů i Nezávislí ještě chtějí zabránit jejímu přijetí, ODS, Věci veřejné, Demokratická strana zelených a KSČM se spokojují s její kritikou.

Radikálnější strany téma rozvíjejí stížnostmi na diskriminaci Čechů v Unii (Suverenita, Nezávislí, Věci veřejné, KSČM), odsuzují nadměrnou byrokracii a zbytečné výdaje Evropského parlamentu (Libertas.cz, Nezávislí, Věci veřejné), anebo hájí českou demokracii proti bruselskému diktátu (Libertas.cz, Suverenita, Strana svobodných občanů).

Víc než protest nabízejí ODS a KSČM, které některé výhody Unie uznávají, vymezují se však proti konkrétním rizikům.

Občanští demokraté připouštějí jednotný trh a bezpečnostní politiku, chtějí ovšem zabránit společným daním a evropské strategii boje se světovou krizí. Komunisté žádají evropskou minimální mzdu, vadí jim však zahraniční mise evropských, a tedy i českých vojáků.

Nové pravomoci Bruselu

Příznivci Lisabonské smlouvy zároveň doporučují přijetí eura - to se týká ČSSD, KDU-ČSL, SNK-ED, EDS i starostů.

Sociální demokraté i ostatní zmíněné strany chtějí využít pomoci EU v boji s krizí a zabezpečit evropský dohled nad bankami a finančním trhem. Lidovci a proevropské strany jdou ještě dál a doporučují, aby Evropa bránila dovozu nekvalitního čínského zboží.

EDS žádá silnější kontrolu Bruselu nad národními financemi a chce, aby měli evropští úředníci právo pokutovat země, které se příliš zadluží. Starostové si přejí evropský dohled nad hospodařením vlády i krajů. SNK-ED plánuje v Praze Evropskou univerzitu.

Radikálně levicový přístup v tomto směru volí KSČM a Demokratická strana zelených, které chtějí s pomocí Evropské unie zdanit krátkodobé investice na akciových a měnových trzích. Komunisté by dokonce chtěli zamezit stěhování firem v době krize.

Zelená světu

Ekologické strany nejsou pro euro, Strana zelených a Hnutí zelených však hledají další evropskou integraci jinde.

Bursíkově Straně zelených jde spíše o prosazení konkrétní politiky. EU by podle ní měla rozšířit systém chráněných přírodních území Natura 2000 na celý svět, zakázat klecové chovy domácích zvířat a jejich převážení na příliš vzdálená jatka. Proti krizi by měly pomoci miliardové investice do úspor energie.

Beránkovi zelení přeložili program evropské centrály a usilují spolu s ní o evropské dopravní daně, zákaz geneticky modifikovaných potravin či zmenšení rybářských flotil. Nasazení vojáků mimo Unii musí schválit Evropský parlament.

 

Právě se děje

Další zprávy