Dělnická strana nezíská peníze za volby. I když uspěje

Kateřina Eliášová
2. 6. 2009 17:55
Partaji chyběly údaje ve výroční finanční zprávě. Nemá na peníze nárok
Místopředseda Dělnické strany Petr Kotáb a šéf její odnože Dělnické mládeže Martin Zbela v čele pochodu na sídliště v Krupce
Místopředseda Dělnické strany Petr Kotáb a šéf její odnože Dělnické mládeže Martin Zbela v čele pochodu na sídliště v Krupce | Foto: Jan Langer

Praha - I kdyby Dělnická strana v letošních dvojích volbách uspěla, nedostane za hlasy voličů ani korunu.

Na odměnu mají strany nárok, pokud získají více než jedno (v eurovolbách) respektive tři procenta (ve volbách do sněmovny) ze všech odevzdaných hlasů.

Strana, již se vláda pokusila letos zjara zakázat (a ta další už stejný krok avizovala), však předložila sněmovně neúplnou výroční finanční zprávu za uplynulý rok. Ze zákona proto nemá na vyplacení příspěvku za volby nárok.

"V případě, že by Dělnická strana ve volbách překročila hranici jednoho procenta, měla by ze zákona nárok na to získat příspěvěk od státu. Pokud ale nedodá úplnou výroční zprávu, nebo ji nedodá vůbec, nemá na peníze od státu nárok," potvrdil Aktuálně.cz šéf sněmovního kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM).

Expert: dělají to pro peníze

Fakta:

  • Za každý získaný hlas dostane po eurovolbách 30 korun ta strana, jejíž volební výsledek se přehoupne přes jedno procento.
  • Ve sněmovních volbách pak strana musí dosáhnout více než tří procent, aby získala státní peníze.

Na to, že Dělnická strana využívá volby i k tomu, aby dosáhla na státní příspěvek, upozornil v rozhovoru pro Aktuálně.cz expert organizace Člověk v tísni Jan Černý. Může jít i o statisíce korun, záleží na volební účasti a právě na počtu získaných hlasů.

"Mají právníky, finanční zdroje a jdou pragmaticky za svým cílem dostat se ve volbách nad procento, aby získali od státu peníze," uvedl Černý.

Foto: Aktuálně.cz
Rozhovor s expertem
Čunek vzorem extrémistů. Už vědí, jak na Romech získat

Na poslední příklad, jak mohou menší strany na volbách vydělat, upozornily dnes Hospodářské noviny. Podle nich v posledních volbách takto získala třeba strana Pravý blok 825 tisíc korun.

Dělnická strana se v průzkumech před volbami pohybuje mezi stranami, jejichž volební zisk se pohybuje na hranici statistické chyby průzkumu. Experti však odhadují, že potřebné procento voličů získá.

Chyběly údaje

I kdyby uspěla, bude Dělnická strana na peníze čekat, protože neuvedla všechny požadované údaje u svých mecenášů.

"U dárců neměla strana doplněné údaje jako bydliště či datum narození. U některých dokonce byl údaj "dárce neznámý". To ale ve výroční finanční zprávě uvedeno být nesmí a pokud ano, strana musí peníze vrátit. Pokud neví komu, putují do státního rozpočtu," potvrdil Aktuálně.cz člen kontrolního výboru sněmovny Daniel Reisiegel (ODS).

Podobný problém, jako Dělnická strana, má dalších 43 stran, včetně Evropské demokratické strany Jany Hybáškové či strany Věcí veřejné, za které chce do sněmovny kandidovat exreportér Novy Radek John.

Slavnostní otevření zahrady hotelu Kempinski - Radek John
Slavnostní otevření zahrady hotelu Kempinski - Radek John | Foto: Jiří Herman/www.hermina.cz
Čtěte také:
Do sněmovny chce další tvář z obrazovky: Radek John

15 stran předložilo Poslanecké sněmovně nepůnou finanční výroční zprávu, 28 partají pak dokument nedodalo vůbec, třeba Balbínova poetická strana.

 

Právě se děje

Další zprávy