Svoboda zcela ovládl sjezd. Ve vedení jsou "jeho" lidé

Kateřina Eliášová
31. 5. 2009 11:20
Tak suverénní výhra se nepovedla ani Čunkovi, ani Kalouskovi
Foto: Ludvík Hradilek

Vsetín - Novopečený šéf lidovců Cyril Svoboda si může k předposlednímu květnovému dni v kalendáři napsat: stranický Den D jsem ovládl já.

Porazil ostatní tři kandidáty na předsedu strany, europoslance Jana Březinu, poslankyni Michaelu Šojdrovou a taky dosavadního šéfa strany Jiřího Čunka.

Nadto se mu včera podařilo do významných funkcí prosadit své spojence. KDU-ČSL má tak ve vedení lidi výhradně loajální k předsedovi, což se Jiřímu Čunkovi v prosinci 2006 nepovedlo.

Svoboda uspěl navzdory tomu, že v předsednické volbě získal v druhé volbě jen o šest hlasů víc, než bylo třeba a svého soka Jana Březinu porazil jen o třicet hlasů.

Svobodovi lidé

Do křesla 1. místopředsedy usedla poprvé v historii strany žena. Michaela Šojdrová nakonec uspěla i díky tomu, že z boje o post pravé ruky předsedy odstoupil David Macek.

Jeho vstřícný krok delegáti odměnili alespoň řadovým místopředsednickým místem. K němu přibyl nově Pavel Svoboda, který měl tříměsíční angažmá v Topolánkově kabinetu, šéfoval Legislativní radě vlády. Neúspěch Jana Březiny zase Svobodovi spojenci kompenzovali místopředsednickým postem pro Pavla Horáka, který je, stejně jako Březina, z Olomouckého kraje.

Čtyřlístek řadových místopředsedů ještě doplnil poslanec Jiří Carbol.

Své lidi má Svoboda i v celostátním výboru, což je širší vedení strany. Zvoleni byli například Věra Luxová nebo Jiří Čunek. Právě Čunek pomohl Svobodovi včera k získání funkce.

V širším vedení KDU-ČSL bude také bývalý hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek, exministr kultury Jaromír Talíř a Jiří Koliba, kterého si do užšího vedení přál nový předseda lidovců Cyril Svoboda.

Přehled členů výkonného výboru

Původní složení

  • Libor Ambrozek, Josef Janeček, Pavel Severa, Helena Langšádlová, Václav Kodet, Ladislav Šustr, Václav Červený, Václav Holáň, Michaela Šojdrová, David Macek, Jiří Carbol, Jiří Čunek, Roman Línek, Marián Hošek, Vlasta Parkanová, Stanislav Juránek
  • Z Parlamentu: Pavel Severa, Rostislav Slavotínek, Petr Pithart, Jan Kasal

Nově zvolení

  • Cyril Svoboda, Michaela Šojdrová, Věra Luxová, Jaromír Talíř, Alenka Antošová, Jiří Čunek, Stanislav Juránek, Jiří Koliba, Zuzana Jelenová, Kamil Svoboda, Zbyněk Pražák, Josef Janeček, Pavel Horák, Pavel Svoboda, David Macek, Marián Hošek

Celostátní výbor je výkonným orgánem strany. Schází se podle potřeby zpravidla dvakrát měsíčně a je tvořen předsednictvem strany, patnácti členy volenými na sjezdu, členy vlády, hejtmany krajů, členy exekutivy EU, předsedou národní delegace KDU-ČSL v EP, předsedy a místopředsedy Poslanecké sněmovny a Senátu Parlamentu ČR, kteří jsou členy strany..

I z širšího vedení strany tak po dnešku zmizí sympatizanti bývalého ministra financí Miroslava Kalouska, který hodlá z KDU-ČSL vystoupit a založit nový konzervativní středopravicový politický subjekt. Odchází například bývalý ministr životního prostředí Libor Ambrozek, poslanec Ladislav Šustr nebo bývalá ministryně Vlasta Parkanová.

Klid v KDU-ČSL? Ani náhodou

Svoboda vyhrál zejména kvůli tomu, že se jeho konkurenti z bývalého křídla exministra financí Miroslava Kalouska nedokázali zorganizovat a vyjednat dostatečnou podporu. Sám Kalousek se sjezdu aktivně neúčastnil, jeho průběh pouze glosoval.

"Neuspěl jsem zejména proto, že sjezd byl, jako vždy, o vnitrostranických dohodách. A to neříkám vůbec s nějakým pocitem zášti či křivdy," komentoval svůj neúspěch Březina. "Bylo jasné, že hodně velká část příznivců Jiřího Čunka podpoří ve druhém kole Cyrila Svobodu, to bylo dopředu jasné. Pak se k nim přiklonila velká část delegátů, kteří předtím podporovali Michaelu Šojdrovou," objasnil taktiku Březina.

Klid dovnitř strany to ale rozhodně nepřinese. Sjezd totiž neznamenal to nejdůležitější - smíření.

Cyril Svoboda získal totiž křehký mandát. Polovina strany, soudě podle hlasů delegátů, stála za proudem, který na sjezdu představoval Jan Březina, tedy Miroslav Kalousek.

Spory ve straně tak budou pravděpodobně pokračovat. Březina se už nechal slyšet, že se bude snažit ze všech sil stranu tlačit spíše do středu, respektive napravo od středu.

 

Právě se děje

Další zprávy