Lidovci ohlásili konec rovné daně

Petr Holub
30. 5. 2009 20:18
Její zrušení patřilo k hlavním bodům kandidátského projevu nového předsedy Cyrila Svobody
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Vsetín - Nový předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda představil ve Vsetíně pod zkratkou "Bratrství, bezpečí, spravedlnost" svůj osobní program. Přitom pod bratrství shrnul mimo jiné znovuzavedení progresivní daně a společného zdanění manželů.

"Z toho je zřejmé, kam se lidová strana obrací," komentoval projev Svobodův sok Miroslav Kalousek, který ze strany odchází. Připomněl tím souvislost s programem sociální demokracie, která chce obě daňová pravidla také obnovit.

Rovnou daň, respektive jednotnou sazbu daně z příjmu zavedla právě na Kalouskův návrh středopravá vláda Mirka Topolánka. Čtyři dosavadní sazby daně z příjmu od 12 do 32 procent nahradila od roku 2008 jediná sazba ve výši 23 procent.

Svoboda je podobně jako sociální demokraté příznivcem dvou daňových pásem. Jejich zavedení by umožnilo obnovit společné zdanění manželů, které umožňuje rodinám snížit odvody státu.

Proti spojenectví ČSSD a KDU-ČSL samotná ODS po podzimních volbách rovnou daň neuhájí.

Nový rozkol na obzoru

Progresivní daň je symbolem, který může lidovou stranu opět rozdělit, i když Kalousek odchází.

"Nemyslím si, že zavádět progresivní daň je to nejmoudřejší," pochybuje například Jan Březina, který při volbě předsedy překvapil ziskem dvou pětin hlasů.

Pokud by byla horní sazba příliš vysoká, mohla by podle něho zhoršit motivaci pracovníků, kteří víc vydělávají. Svoboda ovšem zatím nenavrhl, jak vysoké sazby si představuje.

Jeho plán naopak schvaluje odstupující předseda Jiří Čunek: "Sám jsem počítal s tím, že progresivní daň ve volebním programu navrhnu."

Tomáš Zdechovský, který pracuje jako poradce pardubického vicehejtmana Romana Línka, upozorňuje, že KDU-ČSL se v Kalouskově období nevyplatilo automaticky přebírat programové priority pravicových stran. Mohla by doplatit na stejný postup i vzhledem k levici.

"Do voleb musí jít s vlastním programem, který nebude závislý na ODS ani ČSSD," míní Zdechovský.

 

Právě se děje

Další zprávy