Má šéf odejít, když je obviněn z uplácení? Lidovci mlčí

Bronislav Pavlík Bronislav Pavlík
29. 5. 2009 19:15
Redakce Aktuálně.cz se ptala kandidátů na předsedu KDU-ČSL. Ukázalo se, že hlavní slovo má ve straně její mluvčí
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Na tomto místě jste si mohli přečíst větu: Nový předseda lidovců, ať to bude kdokoli, přijme závazek, že opustí funkci, pokud bude obviněn ze závažného trestného činu.

Anebo tuto zprávu: Nové vedení KDU-ČSL rozptýlí informace o dírách ve stranické pokladně. Zadá totiž renomované firmě audit stranických financí a pak ho ihned zveřejní.

Jenomže Jiří Čunek, Jan Březina, Cyril Svoboda i Michaela Šojdrová řekli NE.

Na čtyři politiky, kteří oznámili, že chtějí vést KDU-ČSL do příštích voleb a snad i do budoucí vlády, se redakce Aktuálně.cz obrátila s otázkami, které reflektují jedny z hlavních problémů této strany. Čtveřice politiků však odmítla odpovědět.

Může to znamenat, že se u lidovců nesoupeří o předsedu silou veřejných postojů a myšlenek, ale spíš tajnými pletichami a sliby uzavřenými v zákulisí?

Proč a nač jsme se ptali

Redakce Aktuálně.cz položila celkem čtyři otázky.

První byla narážkou na to, že KDU-ČSL prožila dobu pod vedením Jiřího Čunka ve stínu jeho korupční aféry.

Nynější lídr strany odmítl rezignovat, i když jej policie obvinila z uplácení. Případ není dosud uspokojivě vysvětlen, nedostal se k soudu, protože jej (a tady je podezření z politické objednávky) dříve zastavil státní zástupce. Jiří Čunek slibuje důkazy, že šlo o vymyšlené spiknutí proti němu, ale nikdy nic takového nepředloží. Naopak: u soudu se nyní řeší, jestli náhodou jako obviněný nečinil nátlak na korunní svědkyni ve zmíněné korupční kauze.

Druhá se týkala zpráv, podle nichž nemají lidovci peníze.

Média psala o tom, že strana musí zastavit palác Charitas, poté o tom, že bude propouštět zaměstnance. Vedení KDU-ČSL veřejně zprávy dementovalo a označilo je za útok. Potichu pak říká, že jde o lži, které vypouští Miroslav Kalousek, dnes hlavní stranický nepřítel.

Fakta:
Autor fotografie: regiony

Fakta:

Otázky pro lidovce

  • 1. Měl by nově zvolený předseda dát veřejný slib, že opustí funkci, pokud bude policií obviněn ze závažného trestného činu (korupce, neuž. pravomoci veřejného činitele, dopravní nehoda se smrtelnými následky, rasové delikty)?
  • 2. Mělo by nově zvolené vedení strany zadat nezávislé renomované firmě audit stranických financí a poté výsledek zveřejnit, aby vyvrátilo podezření, že KDU-ČSL chybějí peníze?
  • 3. Měla by KDU-ČSL zaručit, že po vstupu do příští vlády nepřipustí, aby důchody klesly pod 40% průměrné hrubé mzdy?
  • 4. Mají města postupovat dlužníkům z řad sociálně nejslabších občanů tak jako radnice v Chomutově? Tj. mají jim exekuovat příjmy v den, kdy jsou jim vyplaceny sociální dávky?

Třetí a čtvrtá měla zjistit, jak bude lídr strany, která tak často proklamuje křesťanskou solidaritu, řešit závažné sociální otázky, které před Českem stojí - důchody v době hospodářské krize a přístup k nejchudším občanům republiky.

Odpověď přišla za necelý den.

"Vážená redakce, vzhledem k charakteru položených dotazů se všichni 4 kandidáti na předsedu KDU-ČSL rozhodli, že na ně odpovídat nebudou. Považujeme tento krok za zcela výjimečný, nicméně nezbytný," zdraví Aktuálně.cz mluvčí lidovců Martin Horálek.

Slibujeme: bude to asi fraška

Proč lidovci neodpověděli a jaký charakter jim vadil?

"Chtěla jsem se o odpovědích na tato témata poradit s kolegy, ptala jsem se ostatních, zda se budou vyjadřovat a společná dohoda je, že na to nebudeme odpovídat," říká Michaela Šojdrová. "Mluvčí navíc řekl, že je komplikované teď na to odpovídat, protože by to vzbudilo řetěz otázek."

Souboj o předsedu na sjezdu bude sice tvrdý a otevřený, ale lepší je se na některých věcech domluvit.

Končím, jdu mezi lidi

Jan Březina se také jako kolegyně Šojdrová bojí, že je to "komplikované" a odpověď "vzbudí řetěz otázek".

"Je tam otázka, která falešně svádí k tomu, že si veřejnost bude myslet, že máme finanční potíže. Rozhodl jsem se neodpovídat, protože by to vedlo k dalším spekulacím," říká.

Nebylo by tedy jedodušší odpovědět a spekulace tím vyvrátit?

"My jsme spekulace jasně vyvrátili a řekli jsme, že strana tyto potíže nemá. Teď musím skončit, jdu mezi lidi," ukončuje bez slitování hovor muž, který by po voblách příští týden mohl opět hájit české zájmy v Bruselu.

Mluvčí nade vše

A Jiří Čunek? Ještě záhadnější, než když odkrýval rodinné finance.

"Nezabýval jsem se tím, nemám čas. Dávám spousty rozhovorů, řeším předsjezdové záležitosti," říká. "Nechal jsem to na mluvčím a ten mi to takhle doporučil. Já ty otázky ani nečetl, ani nevím, jaké byly, jestli byly hanlivé, nebo proč to udělal. On to takhle prostě vyhodnotil."

 

Právě se děje

Další zprávy