Sociolog: Vajíčka jsou vzkaz od lidí, ODS v tom nejede

Lenka Smyčková
28. 5. 2009 15:00
Rozhovor o tom, kdo vrhá vejce a komu to prospěje
Foto: Jan Langer

Plzeň - Kdo nejvíc získá na házení vajec na Jiřího Paroubka? Ostřelovaná ČSSD nebo rivalové z ODS? "Nejvíc to prospěje recesistům a milovníkům hospodských historek," říká překvapivě plzeňský sociolog František Kalvas.

Dvěma největším politickým stranám může vajíčková aféra prospět jedině tehdy, když ji v týdnu, který zbývá do evropských voleb, dokážou po svém vysvětlit a prodat tak, aby získaly nerozhodnuté voliče.

Není to ale právě jeden ze stranických obrů, kdo sám vajíčkovou válku rozpoutal? Kalvas to považuje za vysoce nepravděpodobné. Za vším vidí recesisty.

"Je to sice nekultivované, ale stále je to projev veřejného mínění. Nějaká skupina jednotlivců dává předsedovi ČSSD najevo, co si o něm myslí. Tak jako jde číst znaky, lze i vajíčko chápat jako znak," říká odborník na veřejné mínění a sociologii masové komunikace v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

A.cz: Proč se stal z vajíčkového incidentu takový hit, kterého se okamžitě chytla všechna média a udělala z něj událost předvolební kampaně?

V historii to byl klasický způsob, házet jako projev nesouhlasu shnilou zeleninu, vejce. Když přiletělo vejce na Havla v Bratislavě, taky to mělo velkou popularitu, hodně se o tom psalo. Má to hned několik důvodů. Týká se to vysoce postaveného muže, někdo vůči němu vyjadřuje odpor neobvyklým způsobem. Zaujalo to hlavně pro neobvyklost toho protestu.

A.cz: Proč právě vajíčka a proč právě teď?

Vyjadřování nevole k tomu, co dělá Jiří Paroubek, se tu objevuje už dlouho, v podstatě od jeho vstupu do vysoké politiky. Už tu byly vtipné plakáty, hesla jako "plnou parou back", diskuzní skupiny na internetu a podobně. Stal se z toho tak trochu folklór. Odpor tu byl dlouho, stejnými způsoby a pořád se nic neměnilo. Jiří Paroubek jako vždycky vystoupí v televizi a tím svým způsobem vyjadřování, slovníkem jako z 80. let, vysvětlí svůj postoj ke kauze. Najednou je tu nová forma protestu. Ještě to tu vůči němu nebylo ve hře. Lidé čekají, jestli se něco změní, jestli způsob reagování bude jiný. A ten samozřejmě byl, protože nejde klidně mluvit slovníkem 80. let a přitom si utírat žloutek z obočí.

A.cz: Podle vás stojí za palbou vajíčky jedinci - recesisté?

Ano. Že se to pak zvrhlo a lidi v tom začali pokračovat, je v podstatě náhoda. Nejsem příznivcem spiklenecké teorie, že za tím stojí ODS, která to vyprovokovala. Podle mě je to tak, že přišlo pár recesistů s nápadem, na to se nabalili další. Šíří se to skrze média, sociální sítě a ještě interpersonální komunikací. Dovedu si představit, že pár lidí, co si o tom povídají na Kladně, tak si řeknou: "Paroubek je tu, co kdybychom si taky hodili?" Je to taková vajíčková spirála, která časem opadne. Už to nebude zajímavé. Už to bude nuda - házet na Jiřího Paroubka vajíčka.

A.cz: Ještě existují teorie, že to uspořádala sama ČSSD, aby dehonestovala ODS a strhla na sebe mediální pozornost...

Nikdy jsem nebyl příznivcem jakýchkoli spikleneckých teorií. Studuji veřejné mínění jako spontánně vznikající proces. Stane se pár věcí, a pak se to šíří. Je přitom kolikrát nemožné předpokládat, jestli nějaká událost tu lavinu spustí. Přijde mi naprosto nepravděpodobné, že by to hned od začátku bylo dílo ČSSD. Právě proto, že nevíte, jestli se vám podaří utrhnout tu lavinu.

V 91. roce v Bratislavě na Václava Havla přistálo jedno vejce, ale nijak dál to nepokračovalo.

Na druhou stranu je jasné, že ČSSD v tom časem musí začít strategicky pracovat. První krok byl samozřejmě okamžitě připsat vinu protivníkovi, a takto rafinovaně zarámovat problém, který nastal. To znamená: Nebudeme to prezentovat jako vyjádření nesouhlasu s tím, co děláme, navrhujeme a jak se chováme. Budeme to vydávat za chabý boj našeho rivala, který s námi už nedokáže nijak jinak soupeřit.

A.cz: Odrazí se vajíčková aféra ve výsledku voleb?

To je opravdu ve hvězdách. Záleží na tom, jak strategicky s tím obě strany budou pracovat. Vezměte si, jak se strategicky pracuje s pádem vlády, jak se ODS neustále pasuje do role, jak dobře vykonávali předsednictví a zlá ČSSD jim ho vzala. Stejně tak tady - hozené vajíčko je fakt. Důležitější je ale význam, který té události přiřadíme, jak ji budeme chápat. Jestli se ČSSD podaří přesvědčit veřejnost, že to byla diverzní akce ODS. Jediné, co jsem v tuto chvíli schopen předikovat je, že pokud ČSSD propadne u voleb, pak bude tvrdit, že ji vajíčková kauza poškodila.

A.cz: A může ji ve skutečnosti poškodit?

Teoreticky ano. Napadá mě jedna možnost. Házení vajíček může přerůst v to, že příznivci ČSSD vrhače hrubě fyzicky napadnou a ODS to obratně využije v kampani. Dovedu si představit, že kdyby se to stalo, ČSSD by to hodně ublížilo. Došlo by k revokaci CzechTeku a to by ČSSD definitivně poškodilo.

A.cz: Nestoupne třeba v této vyhrocené situaci volební účast? Nezmění se struktura voličů?

Volby do Evropského parlamentu mají obecně nízkou účast. K evropským volbám chodí specifická skupina lidí - těžko říct, co si zrovna tato skupina myslí o vajíčkovém incidentu. Zajímavé by také bylo, kdyby tyto incidenty přivedly k urnám nějakou specifickou skupinu, která by normálně volit nešla. Tak jako se povedlo ČSSD přivést lidi k loňským krajským volbám.

A.cz: Jak tedy lidé mohou na základě vajíčkové aféry lidé ve volebním místnostech reagovat?

Půjdou vrhači vajec hodit do urny místo vejce hlas proti Paroubkovi? Možná. Stejně tak lidé, kterým vrhání vajec není sympatické, můžou jít vlit ČSSD, aby protestovali proti těm možným spiklencům. Ale to bych moc nečekal. Je to skutečně nepředvídatelné, který z těchto modelů převáží.

 

Právě se děje

Další zprávy